Glāzgova – Skotijas draudzīgā mākslas pilsēta

Pēdējo desmitgažu laikā ceturtā lielākā Lielbritānijas un otra lielākā Skotijas pilsēta Glāzgova ir veiksmīgi tikusi pāri pēckara ekonomiskajai depresijai un nostiprinājusi savu tēlu kā zeļošs mākslas un kultūras centrs. Glāzgova paspējusi jau sevi pierādīt kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas vārda cienīgu pilsētu 1990. gadā, kā arī titula "Lielbritānijas arhitektūras un dizaina pilsēta" īpašnieci īsi pirms jaunā gadsimta sākuma 1999. gadā.

Gadā, kad Rīga pārņems stafeti un kļūs par 2014. gada Eiropas Kultūras galvaspilsētu, arī Glāzgova būs gatava izaicinājumiem, pilsētā rīkojot un uzņemot 2014. gada Sadraudzības spēles jeb "Glasgow 2014 Commonwealth Games" nākamā gada vasaras otrā pusē. Kā plaukstoša un tūristus piesaistoša pilsēta, dēvēta arī par Skotijas stila centru, tā arvien vilina mākslas, kultūras un mežonīgas dabas cienītājus savā virzienā.

Izaugsmes pamatā rūpniecība un radošums

Glāzgova ir piedzīvojusi ievērojamu ekonomisko uzplaukumu, īpaši pateicoties vērienīgajai kuģu būvei, kā arī attīstītajai inženierzinātnei un tehnoloģijām. Pilsētā atrodamas arī vairāk kā divdesmit mākslas galerijas un muzeji, un arī pilsētas izsmalcinātā arhitektūra ir īsts baudījums acīm. Savukārt daudzi Glāzgovas rakstnieki, mākslinieki, aktieri, mūziķi un dizaineri ir pasaulē atzīti mākslinieki.

Tā kā pilsētā atrodas ievērojama universitāte – Glāzgovas Universitāte, visapkārt ir jūtama dzīvīga, jauneklīga atmosfēra un kņada. Pati Glāzgovas Universitāte arī ir visnotaļ vērts apskates objekts, jo tās 15. gadsimta varenā ēka ar iespaidīgiem, masīviem torņiem nolūkojas pāri ielejai uz tālumā saredzamo pilsētas centru, Skotijas kalnaino reljefu un apkārt plūstošajām upēm.

Piesātinātais pilsētas centrs

Daudzi glāzgovieši ar prieku atzīst, ka pilsētas garā iepirkšanās iela un lielā veikalu daudzveidība viņus ļoti iepriecina. Lai baudītu labu iepirkšanos, nemaz neesot jādodas ne uz tuvējo Edinburgu, ne kādu citu no Lielbritānijas pilsētām. Tāpat Glāzgova ir saglabājusi arī vairākus no tās sendienu kinoteātriem, kuri 20. gadsimta sākumā pilsētā nav bijuši mazums – ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm tieši Glāzgovā to ir bijis visvairāk.

Pasaules līmeņa māksla – par baltu velti

Lieliskā ziņa mākslas un vēstures cienītājiem ir tā, ka Skotijā lielākā daļa muzeju ir pieejami apmeklētājiem bez maksas! Šī iemesla dēļ baudīt pasaules līmeņa mākslu un gūt ieskatu Skotijas un citu pasaules vietu vēsturē ir iespējas ikvienam.

Tā, piemēram, ir iespējams apmeklēt par 2013. gada labāko atzīto Riversaidas muzeju ("Riverside Museum"), kurā aplūkojamas dažas no pasaulē labākajām antīkajām automašīnām, velosipēdiem, kuģu modeļiem, tramvajiem un lokomotīvēm. Interaktīvie displeji un citas tehnoloģijas sniedz apmeklētājiem iespēju sajusties kā 19. gadsimta glāzgovietim, šķērsojot slaveno Kelvina ielu tās senatnīgajā izskatā.

Pavisam autentiskus romiešu seno celtņu fragmentus un jūras braucēja Kuka ekspedīcijas piederumus līdzās iespaidīgai mākslas kolekcijai un dažādiem zinātniskajiem instrumentiem iespējams apskatīt krāšņajā Glāzgovas muzejā "Hunterian Museum and Art Gallery", kas atrodas vienā no Glāzgovas Universitātes ēkām. Tikmēr modernās mākslas cienītājiem ir iespēja doties uz Modernās mākslas galeriju, kas iekārtota modernā neoklasicisma stila ēkā.

Vēl kāda interesanta nianse, ko nereti uzsver arī paši glāzgovieši, ir pilsētas īpaši draudzīgie iedzīvotāji, kas, neskatoties uz dabas skarbumu un drēgnajiem ziemas mēnešu laikapstākļiem, tomēr nezaudē laipnību un dzīvesprieku. Tāpēc pilsētas viesi vienmēr jūtas Glāzgovā laipni gaidīti un zina, ka šī ir pilsēta, kurā nepazust – kāds vienmēr pasniegs palīdzīgu roku!




 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.43689418sec.