Vācu studenti posta Heopsa piramīdu, lai pierādītu kādu teoriju

Patvaļīga izpēte vai vandālisms? Ēģiptes varasiestādes pārņēmusi pamatīga kņada pēc tam, kad divi studenti no Vācijas noskrāpējuši daļu sena uzraksta, lai "pierādītu", ka Ēģiptes piramīdas patiesībā datējamas ar 20 000 gadu senu pagātni.

Atbalstītāji populārajam stāstam, ka Ēģiptes piramīdas patiesībā ir apliecinājums daudz senākas, zudušas civilizācijas eksistencei, ir pārliecināti, ka varasiestāžu asā reakcija uz notikušo ir daļa no gadu tūkstošiem senas konspirācijas teorijas.

Diviem studentiem no Drēzdenes Universitātes bija izdevies ielavīties Heopsa piramīdā un noskrāpēt daļu no kāda sena griestu gleznojuma – uzraksta, kurā minēts faraona Heopsa vārds. Tas atrodas nelielā nodalījumā virs paša faraona apbedījumu kameras vienā no trim Gīzas piramīdām. Pēcāk abi vandāļi no valsts pamanījās izvest uzraksta pigmenta paraugu.

Viņuprāt, Ēģiptes piramīdas celtas ievērojami agrāk nekā ticis uzskatīts līdz šim. Abi studenti ir pārliecināti, ka Senās Ēģiptes faraoni, kuriem tiek piedēvēti piramīdu celtniecības nopelni, tās 26. gadsimtā pirms mūsu ēras labākajā gadījumā tikai "renovējuši".

Pēc notikušā abi studenti apgalvojuši, ka viņu iegūtie fragmenti patiešām satur pierādījumus tam, ka piramīdas ir daudz senākas par periodu, kad valdīja faraons Heopss. Tomēr pasaulē atzīti arheologi kategoriski noraida šādus apgalvojumus.

"Tās ir pilnīgas muļķības," atzīst Ahmeds Saīds, seno ēģiptiešu civilizācijas eksperts no Kairas Universitātes.

Studentu sastrādātais atstājis arī starptautiskas sekas. Vācijas vēstniecība Kairā nākusi klajā ar ziņojumu, kurā kritizēta abu rīcība, kā arī tiek solīts Ēģiptes varasiestādēm, ka vaininieki nekādā gadījumā nav saistīti ar Vācijas Arheoloģijas institūtu. Tikmēr Ēģiptes senlietu ministrija notikušo nodēvējusi par "nozīmīgu Ēģiptes senā mantojuma apgānīšanu". Studenti iekļauti arī uzraudzības sarakstā, un, ja atgriezīsies Ēģiptē, nekavējoties tiks arestēti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5540669sec.