Astoņas pamestas vietas pasaulē, kuras vērts skatīt klātienē

Sena Ķīnas pilsēta, kura nogrimusi ezera dzīlēs, nolādēta viesnīca Kolumbijas džungļos un pamesta ogļraktuvju sala Japānā. Uzziniet, kādi bijuši iemesli, kādēļ šīs un citas vietas pasaulē ļaudis reiz pametuši un atstājuši nebūtībā.

1. Kolmanskopa, Namībija

Ja vēlaties paviesoties pamestā dimantu raktuvju pilsētiņā Namībijas tuksnesī, jums sākotnēji jāpiestāj netālu esošajā Ludericā, lai noformētu iebraukšanas atļauju. Kolmanskopas ziedu laiki bija 1920. gados, taču 1956. gadā tā tika pamesta, jo citur reģionā tika atrastas bagātīgākas dimantu iegulas. Tiesa gan, kopš tā laika pilsētiņa tikusi daļēji atjaunota.

2. Hotel del Salto, Kolumbija

Noslēpumainajā ēkā, kas atrodas blakus iespaidīgam ūdenskritumam netālu no Kolumbijas galvaspilsētas Bogotas, savulaik atradās viesnīca "Hotel del Salto". Tā durvis vēra 1928. gadā, un bija populārs tūristu galamērķis. Viesnīca tika slēgta 1990. gadā. Kā uzskata vietējie iedzīvotāji, nams ir nolādēts, jo agrāk daudzi viesi šeit izdarījuši pašnāvības. Mūsdienās ēkā ierīkots muzejs.

3. Hašimas sala, Japāna

Hašima (attēlā), kas atrodas netālu no Japānas krastiem pie Nagasaki, ir itin spocīga sala. Veroties no putna lidojuma, tās krasta līnija veido kuģim līdzīgu formu, tādēļ tā tiek dēvēta arī par "Karakuģa salu". Gandrīz gadsimtu (no 1887. līdz 1974. gadam) šeit atradās ogļu raktuves, kurās strādāja tūkstošiem cilvēku. Uzņēmums "Mitsubishi" salu iegādājās 1890. gadā un šeit uzbūvēja pirmo dzelzsbetona ēku Japānā, kura ir deviņus stāvus augsta. 1959. gadā uz vien 6,3 hektāru plašās salas dzīvoja 5 259 cilvēki – tolaik tā bija visbiezāk apdzīvotā vieta pasaulē, rēķinot uz vienu kvadrātmetru. Taču, kad raktuves tika slēgtas, Hašimas sala lēnām pārvērtās drupās.

4. Fatehpur Sikri, Indija

Fatehpur Sikri 16. gadsimtā būvējis Mogulu impērijas valdnieks Akbars Lielais ar nolūku radīt pasaulē skaistāko pilsētu. Tolaik tika uzskatīts, ka mērķis ir sasniegts – līdz brīdim, kad ļaudis atskārta, ka pilsētai trūkst piekļuves dzeramā ūdens avotam. Tuvāko 10 gadu laikā tā tika pamesta, taču līdz mūsdienām saglabājusies teju perfektā stāvoklī. Fatehpur Sikri ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

5. Sanži, Taivāna

Sanži kūrortpilsētas izbūvi 1978. gadā finansēja Taivānas valdība ar nolūku radīt futūristiska dizaina vasaras atpūtas namus turīgākajiem iedzīvotājiem. Tomēr projektam atvēlētās investīcijas mistiski pazuda vēl pirms tas tika realizēts. Uzņēmums, kurš strādāja pie tajā laikā īpaši moderno, krāsaino vasarnīcu būvniecības, bankrotēja, taču daudzi vietējie iedzīvotāji uzskata, ka šis apvidus savulaik ticis nolādēts.

6. Maldu sala, Antarktīda

Maldu sala savulaik bija ierasta pieturvieta ekspedīcijām ceļā uz Antarktīdu. Šeit agrāk atradās vairākas zinātniskās bāzes, taču 1960. gados vairāku vulkānisko izvirdumu rezultātā tās tika iznīcinātas. Mūsdienās salas apmeklētāji var aplūkot to drupas, kā arī nopeldēties karstajos avotos.

7. Krako, Bazilikata, Itālija

540. gadā Krako pilsētu nodibināja grieķi, uzbūvējot cietumu, universitāti un vairākus laukumus. Diemžēl mēra uzliesmojumi, lauksaimniecībā gandrīz neizmantojamas zemes un biežas zemestrīces bija galvenie faktori, kādēļ salu piemeklēja grūti laiki. Laika posmā no 1959. līdz 1972. gadam iznīcinošu zemes nogruvumu dēļ pilsēta tika atzīta par neapdzīvojamu. Mūsdienās tā kļuvusi par uzņemšanas laukumu daudzām populārām kinolentēm, tostarp filmai "Kristus ciešanas".

8. Šičenas zemūdens pilsēta, Ķīna

Šičena jeb "Lauvu pilsēta" 1959. gadā tika nogremdēta Kvindao ezera dzīlēs hidroelektrostacijas izbūves laikā. Kopš tā laika šī pilsēta visā tās krāšņumā atrodas zem ūdens. Šičena ir gluži kā Senās Ķīnas laika kapsula – pilsēta datējama ar aptuveni 1 400 gadu senu pagātni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16433907sec.