Tilts pār Beringa šaurumu – fantasta sapnis vai realizējams projekts?

Brauciens ar auto no Vladivostokas uz Losandželosu vai pat no Parīzes uz Ņujorku? Lai gan tas izklausās pēc zinātniskās fantastikas, tilts, kas savienotu Eirāziju ar Ziemeļameriku, nebūt nav nerealizējams projekts, un pastāv visai liela iespēja, ka kas tāds varētu tapt jau tuvāko gadu desmitu laikā.

Beringa šaurums, kas, kā zināms, šķir Krieviju no ASV, pēdējā Ledus laikmeta laikā bijis ievērojami šaurāks vai nav pastāvējis vispār. Zinātnieki uzskata, ka reiz eksistējis tā dēvētais "Beringa tilts" – sauszemes pāreja starp abiem kontinentiem, kuru izmantojuši Amerikas indiāņu priekšteči, ierodoties Ziemeļamerikā. Tiesa gan, pieaugot Pasaules okeāna līmenim, šaurums ar laiku vairs nav bijis šķērsojams pa sauszemi.

Tomēr arī mūsdienās, pēc 15 000 gadu, Beringa šaurums nebūt nav tik nepārvarams šķērslis, kā varētu šķist. Pirmkārt, tas ir itin sekls – pārsvarā vien 30–50 metrus dziļš, turklāt arī straumes un plūdmaiņas šeit nav īpaši spēcīgas. Taču, pats galvenais, šauruma vidū atrodas Diomēda jeb Gvozdjeva salas – viena no tām atrodas 35 kilometrus no Aļaskas, bet otra – aptuveni tikpat tālu no Krievijas krastiem.

Tikmēr pasaulē garākie tilti dotajā brīdī sasniedz vairāku desmitu kilometru garumu, tādēļ teorētiski divu tiltu vai tuneļu izbūve, kuri savienotu abus kontinentus, patiesi ir iespējama. Protams, šāda ambicioza projekta īstenošanai pie Ziemeļu Polārā loka būtu dažādi šķēršļi: peldošs ledus, nelabvēlīgi laika apstākļi, nepieciešamība izbūvēt tūkstošiem kilometru jauna autoceļa vai dzelzceļa līnijas, un, visticamāk, tā izmaksas sasniegtu vairākus desmitus miljardu dolāru.

Jāpiebilst, ka centieni radīt pārēju Beringa šaurumam nav nekas jauns. Jau 1905. gadā cars Nikolajs II apstiprināja plānu zem tā izbūvēt dzelzceļa tuneli, tomēr darbi tā arī netika uzsākti. Savukārt 2011. gadā Kremlis piešķīra līdzekļus 100 miljardu ASV dolāru apmērā vairāk nekā 100 kilometru gara tuneļa izbūvei zem šauruma, tādēļ ir pamats uzskatīt, ka Eirāzijas–Ziemeļamerikas maģistrāle var kļūt par realitāti pat mūsu dzīves laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.353755sec.