Pētījumā atklāj, vai ceļošana patiesi dara mūs laimīgus

Šodien, 20. martā tiek atzīmēta Starptautiskā Laimes diena – ANO rekomendēta diena, kas veltīta laimes, prieka un labklājības vairošanai un popularizēšanai visā pasaulē.

Uz jautājumu – vai ceļošana patiesi dara mūs laimīgus – atbildi, sadarbojoties ar ASV tūrisma aģentūru "Monograms", centies sniegt "laimes eksperts" jeb pozitīvās psiholoģijas pētnieks un rakstnieks Šons Akors, atklājot pētījuma "NEW Road to Happiness" rezultātus. Piedaloties 414 ceļotājiem, tā ietvaros itin detalizēti pētīta saikne starp ceļošanu un laimi, dzīvesprieku, motivāciju un stresu. Pētījumā apzināti labākie veidi, kā vairot laimi ceļojuma laikā, pirms un pēc tā.

"Zināms, ka ceļošana spēj "uztrenēt" smadzenes, ļaujot labāk uztvert un izprast apkārtējo pasauli. Taču, balstoties uz šo pētījumu, esam noskaidrojuši, ka ceļošana tiešā veidā spēj padarīt cilvēkus laimīgākus, veselākus un produktīvākus, kad viņi atgriežas mājās. Tomēr tas nav attiecināms uz visiem ceļošanas veidiem," atzīst Akors. "Stress atvaļinājuma laikā var to ietekmēt īpaši negatīvi. Ņemot vērā šo faktu, nepieciešama ļoti specifiska formula, lai brīvdienas sniegtu maksimālu laimes un pozitīvas enerģijas pieplūdumu."

Kā liecina pētījuma rezultāti, pastāv četri primārie elementi, kas nosaka, vai ceļojums patiesi sniegs laimi. Patiesībā 97 procenti ceļotāju atzinuši, ka pēc brīvdienām, kurās ietverti šie elementi, jutušies ļoti laimīgi.

Pirmkārt, ceļojuma laikā jādara viss iespējamais, lai atbrīvotos no stresa. Jautāti par viņu labākajiem ceļojumiem, tikai četri procenti respondentu atzina, ka jutušies satraukti, nervozi. Tajā pašā laikā 60 procenti aptaujāto apgalvoja, ka stresam bijusi milzu loma viņu sliktākajos ceļojumos. Visbiežāk atpūtniekus nervozus dara centieni rast atbildi uz kādu sarežģītu jautājumu vai ko izplānot (28 procenti respondentu), orientēšanās problēmas galamērķī (25 procenti) un sarežģījumi ar transportu (21 procenti).

Otrā laimīga ceļojuma atslēga ir plānošana – balstoties uz pētījuma datiem, vispareizākais lēmums būtu atstāt spontānumu mājās. "Mūsu pētījumā tika atklāts, ka labākie un laimīgākie atvaļinājumi 90 procentiem ļaužu bijuši tie, kas saplānoti jau vismaz mēnesi iepriekš. Plānošana ievērojami samazina stresu, kā arī pastiprina patīkamas emocijas ceļojuma gaidīšanas laikā."

Treškārt, nonākot galamērķī, svarīgi nodibināt kontaktu ar kādu personu. 78 procentiem respondentu viņu labākajos ceļojumos galamērķī sagaidījis kāds paziņa vai arī vietējais tūrisma gids. Kā stāsta Akors, šāda tikšanās palīdz veidot daudz spēcīgāku saikni ar attiecīgo vietu un vidi, kas savukārt ļauj atbrīvoties no aizspriedumiem un atvērt prātu, tādējādi vairojot prieku.

Visbeidzot, "Monograms" pētījumā atklāts arī, ka 85 procenti respondentu, atsaucot atmiņā patīkamākos ceļojumus, norāda, ka tie veduši ārpus viņu dzīvesvietas valstu robežām. Citiem vārdiem – jo tālāk dosieties, jo vairāk prieka ceļojums nesīs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.88605094sec.