Sakura kalendārs: kur un kad vērot Japānas ķiršu ziedu burvību

Pēc salīdzinoši skarbas ziemas ļaudis Uzlecošās saules zemes galvaspilsētā Tokijā aizvadītajā nedēļā sagaidījuši pavasara atnākšanu un, protams, no paaudzes paaudzē mīlēto sakura jeb ķiršu ziedēšanu, kas filozofiski tiek lietota kā metafora dzīves acumirklīgajai dabai un ir cerības, atjaunošanās simbols.

Tuvāko nedēļu laikā vietējos parkos un dārzos tūkstošiem cilvēku ieradīsies apbrīnot gaisotni, kurā virmo ķiršu ziedu pasakainās smaržas un krāsas, kas variē no teju baltas līdz pat koši sārtai. Hanami jeb tradicionālajiem svētkiem, kas saistīti ar ķiršu ziedēšanu, ir gadsimtiem senas tradīcijas, un tos bieži papildina ēdiena un dzērienu baudīšana un dziedāšana.

Ķiršu ziedēšanu japāņi gaida ar tādu nepacietību, ka ikkatrā radio vai TV ziņu pārraidē tiek sniegta jaunākā informācija par to, kur un kad parādīsies pirmie teiksmainie ziedi. Tikmēr Tokijas metro izvietotie reklāmas plakāti iesaka hanami baudīt kopā ar populāro alu "Kirin", savukārt ātrās ēdināšanas zīmols "McDonald's" pat pamanījies radīt jaunus produktus – "ķiršu ziedu burgeru" un "rozā smalkmaizītes".

Kur un kad vislabāk vērot ķiršu ziedēšanu Japānā? Informāciju sniegusi Japānas Nacionālā tūrisma organizācija.

Nago pils, Okinava

Ziedēšanas sezona: no janvāra beigām līdz februāra beigām.

Nangusuku (Nago) pilsdrupas atrodas pašā Okinavas Lielās salas sirdī. Tā kā Okinava ir vistālāk uz dienvidiem izvietotā Japānas prefektūra, ķiršu ziedēšana šeit parasti vērojama visagrāk – jau janvāra beigās. Aptuveni 20 000 ķiršu koku ar koši rozā ziediem (higan-zakura šķirne) ik gadu izskaistina jau tā pasakaino ainavu uz Janburu, Nago pilsētu un Nago līci, kas paveras no šeit īpaši ierīkotas skatu platformas.

Nagojas pils, Aiči

Ziedēšanas sezona: no marta beigām līdz aprīļa sākumam

Nagojas pils ir viena no gleznainākajām Japānas pilīm, kā arī mājvieta neskaitāmiem kultūrvēsturiskiem dārgumiem. Pavasarī tā kļūst arī par perfektu vietu sakura vērošanai – kompleksa teritorijā esošie ķiršu koki naktīs tiek izgaismoti.

Kumamoto pils, Kumamoto

Ziedēšanas sezona: no marta beigām līdz aprīļa sākumam

Ar vairāk nekā 800 somei-yoshino, kā arī tā dēvēto kalnu ķiršu šķirņu (yama-zakura un higo-zakura) kokiem, iespaidīgās, 15. gadsimtā celtās pils komplekss ik pavasari apbur ikvienu apmeklētāju.

Ueno parks, Tokija

Ziedēšanas sezona: no marta beigām līdz aprīļa beigām

Ueno parks Tokijā ir viena no apmeklētākajām un populārākajām vietām ķiršu ziedēšanas sezonas laikā. Visā ielas garumā, kas stiepjas pretim Nacionālajam muzejam un Šinobazu (Shinobazu) dīķim, aug vairāk nekā 1 000 koku. Arī šie koki diennakts tumšajā laikā tiek izgaismoti.

Marujamas (Maruyama) parks un Filozofa taka, Kioto

Ziedēšanas sezona: no marta beigām līdz aprīļa beigām

Sakura vērošanu Kioto vecākajā parkā vislabāk ieplānot naktī. Ķirši vienā no vecākajām Japānas pilsētām parasti zied visu aprīli, un gleznainā Filozofa taka, kas ved gar nelielu upīti, ir īsta oāze baltrozā krāšņuma apbrīnošanai, kur reibinošo gaisotni spēcina ūdenī peldošie ziedi.

Arašijama (Arashiyama), Kioto

Ziedēšanas sezona: no marta beigām līdz aprīļa beigām

Reģionu, kurš mūsdienās tiek dēvēts par Arašijamu, japāņi pazīst ar debešķīgām ainavām rudens sezonā, un šī vieta cildināta vairākās tradicionālās poēmās. Taču aprīļa mēnesī šeit visā to burvībā uzzied ķirši. Vislabāk sakura Arašijamā baudāma, pastaigājoties gar Katsura-gava upi, kur ziedu tuneli veido tās abos krastos augoši piecdesmitgadīgi koki.

Zenkodži parks (Senkoji), Hirosima

Ziedēšanas sezona: no aprīļa sākuma līdz aprīļa vidum

Šo parku 1894. gadā ierīkoja galvenais pazīstamā Zenkodži tempļa priesteris. Šeit atrodami aptuveni 10 000 ķiršu koku, kuru plaukums ik gadu aprīlī apbrīnojams no speciālas novērošanas platformas kalna virsotnē, no kurienes paveras arī pasakaina ainava pār Onomiči pilsētu un salām Iekšējā jūrā.

Jošino kalns (Yoshino), Nara

Ziedēšanas sezona: no aprīļa sākuma līdz aprīļa beigām

Daudzi ļaudis atzīst, ka Jošino kalns Naras prefektūrā ir visideālākā vieta sakura vērošanai. Ik pavasari, sākot no kalna pakājes līdz pat tā virsotnei, uzplaukst aptuveni 30 000 ķiršu koku. Turklāt pasakainā ziedu ieleja Narā apmeklētājus priecē veselu mēnesi.

Kavaguči ezers, Jamanasi prefektūra

Ziedēšanas sezona: aprīļa vidus

No Kavaguči ezera austrumu krasta ik pavasari paveras skats, kurš bieži vien tiek iemūžināts fotogrāfijās. Un ne velti – skaidrā laikā par fonu ķiršu ziedu maģijai šeit kļūst japāņu svētā Fudzi kalna sniegi.

Hirosaki pils, Aomori

Ziedēšanas sezona: no aprīļa beigām līdz maija sākumam

Parks, kura teritorijā atrodama Hirosaki pils, ir viena no piemērotākajām vietām hanami svētkiem Tohoku reģionā uz ziemeļiem no Tokijas. Pastaigā gar pils rietumu aizsarggrāvi varēsiet baudīt teju vai sirreālu skatu – maigi rozā ķiršu ziedus kombinācijā ar spilgti sarkano Sunjo tiltu, majestātisko pils torni un sniegiem klāto Ivaki kalnu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41495299sec.