Pasaules skanošie brīnumi: 6 vietas, kurp jādodas, lai ieklausītos

Mūsdienās ceļošana galvenokārt tiek saistīta ar vizuālo baudu – glancēto ceļvežu lappušu pētīšanu drīz vien aizvieto apbrīnas objektu uzlūkošana klātienē, kuri tiek iemūžināti fotogrāfijās, kas savukārt drīz vien nonāk Facebook un Instagram kontos. Tādēļ nākas atzīt, ka lielākajā daļā gadījumu ceļotāji nepievērš uzmanību tam, ko viņiem cenšas pavēstīt kāda cita maņa – dzirde.

Tieši par to ir norūpējies britu skaņu inženieris Trevors Kokss, kurš, bruņojies ar mikrofonu un citām iekārtām, vairākus gadus pavadījis, "izklaušinot" teju visu Zemeslodi.

"Esam pieraduši ceļot, gūstot vizuālus iespaidus – tiek medītas gleznainas ainavas un brīnišķīga arhitektūra. Taču tam, ko izdzirdam, pievēršam uzmanību reti," atzīst Kokss, kurš savdabīgo projektu aizsācis pēc atbalss pētīšanas Londonas kanalizācijas sistēmā.

Kokss savu unikālo ekspedīciju dokumentējis grāmatā "The Sound Book", un savā tīmekļa vietnē aicina arī citus ļaudis iesaistīties "skaņas tūrismā".

Kurp doties, lai izdzirdētu ko savādu un pat prātam neaptveramu? Kokss sniedz nelielu ieskatu vietās, kuras itin droši var nodēvēt par "pasaules sadzirdamajiem brīnumiem".

Dziedošās smiltis, Kalifornijas štats, ASV

Kelso kāpas Mohaves tuksnesī Kalifornijā slēpj ko gluži maģisku – uz tām noguļoties cilvēkam, dzirdama izteikti dziļa, burbuļojoša skaņa, kas pielīdzināma lidmašīnas propellera rotācijai.

"Šī vieta man allaž bijusi ļoti iecienīta. Savādā dūkšana, noguļoties uz muguras, šeit dzirdama smilšu graudu un kāpu īpatnību dēļ," stāsta Kokss.

Jūraszaķu dziedāšana, Norvēģija

Ausīgākie dabas mīļotāji nomaļajā Svalbāras arhipelāgā var gatavoties pavisam ērmīgam piedzīvojumam. Neizprotami un mistiski no Ziemeļu Ledus okeāna dzīlēm nākoši signāli, kas ilgst aptuveni minūti un daļēji pielīdzināmi vaidošai, aizsmakušai balsij, ir jūraszaķu jeb tā dēvēto bārdaino roņu centieni piesaistīt pretējā dzimuma pārstāvju uzmanību. Kokss norāda, ka tie nebūt neizklausās pēc dzīvnieku radītiem trokšņiem, bet gan pielīdzināmi "NLO nosēšanās procedūrai".

Čivinošā maiju piramīda, Meksika

Sasitot plaukstas 1 100 gadu senās Kukulkanas piramīdas (attēlā) tuvumā, izdzirdama atbalss, kas līdzinās svētā putna kvecala čivināšanai. Savā grāmatā Kokss pauž varbūtību, ka piramīdu maiji patiesībā būvējuši ar nolūku demonstrēt ārkārtīgi augstās zināšanas akustikā, imitējot bieži apbrīnotā putna dziesmu.

Gonga akmeņi, Tanzānija

Serengeti Nacionālajā parkā, kā arī citviet Āfrikā vairākus simtus miljonus gadu seni laukakmeņi, tiem piesitot ar mazākiem akmeņiem, pārsteidz ar patiesi samtainu dziesmu. Tā gan ir monotona, tomēr iespējamība, ka akmeņi savulaik varētu būt bijuši pirmo cilvēku mūzikas instrumenti, liek to radītajās skaņās ieklausīties ar patiesu bijību.

Čukstu telpa, Indija

Gol Gumbaz mauzolejs Bidžapurā Karnātakas štatā būvēts 17. gadsimtā. Kāda tā telpa apmeklētājus šokē ar pārsteidzošiem čukstiem – šeit ikviens izteiktais vārds pārtop šķietami bezgalīgā atbalsī, kas atgādina skaņas specefektus klasiskajās Holivudas šausmu filmās. Kokss savā grāmatā raksta: "Bērni, priecājoties par savām balsīm, kuras atkārtojas atkal un atkal, šeit ātri vien spēj radīt atmosfēru, kas pielīdzināma troksnim pie ļaužu pārpildīta publiskā peldbaseina."

Muzikālais ceļš, Kalifornijas štats, ASV

Uzlūkojot no attāluma, G avēnija Lankasteras pilsētā šķiet pavisam parasts ceļš. Taču īpaši iestrādātas rievas nelielu brauktuves posmu pārvērš mūzikas instrumentā, kurš pa to braucošajiem "spēlē" fragmentu no Džoakīno Rosīni uvertīras operai "Vilhelms Tells". Kā atzīst Kokss, ritms patiesi ir atpazīstams, tomēr tonalitāte nedaudz pieklibojot. Jāpiebilst, ka "muzikālo ceļu" 2009. gadā reklāmas kampaņas ietvaros radīja autoražotājs "Honda".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24636889sec.