Pretēji prognozēm, Kilimandžāro sniegi nekūst

Sniegs un ledāji Tanzānijas majestātiskā kalna Kilimandžāro virsotnē, kuru skatīt klātienē tik ļoti iecienījuši tūristi, neskatoties uz iepriekš izteiktajām prognozēm, tuvākajā laikā noteikti nekusīs.

Amerikāņu klimatologs profesors Lonijs Tompsons 2002. gadā prognozēja, ka sniega sega Āfrikas kontinenta augstākā kalna virsotnē klimata pārmaiņu dēļ laika posmā no 2015. līdz 2020. gadam izzudīs pilnībā. Taču nu, pēc 12 gadiem, vietējie vides pētnieki atzīst, ka situācija uz kalna praktiski nav mainījusies, un ledus pilnīga izkušana noteikti nav gaidāma.

"Ja ledāji turpmāk kusīs tādā pašā tempā kā šobrīd, turklāt – var apšaubīt, vai tas notiek vispār, uzskatu, ka ledus uz kalna turēsies vismaz vēl 20–30 gadus. Ar neapbruņotu aci kalns patlaban izskatās tieši tāds pats kā pirms gadiem desmit," atzīst Viktors Manjanga, tūristu gids ar 13 gadu pieredzi ekspedīcijās uz Kilimandžāro masīva virsotnēm. Viņš uzskata, ka klimata izmaiņu sekas, iespējams, mazina ap Kilimandžāro masveidā sastādītie koki, kuri, kā norāda eksperti, absorbē mitrumu no mākoņiem, kuri bieži veidojas pie virsotnes, un ar to baro floru un faunu kalna pakājē.

Jāpiezīmē, ka sniega izzušana Kilimandžāro masīva virsotnē varētu graujoši ietekmēt Tanzānijas ekonomiku, jo tā dēvētais Āfrikas jumts, piesaistot tūristu un dabaspētnieku uzmanību, ik gadu valsts budžetā ienes ap 50 miljoniem ASV dolāru, bet kopā ar Ngorongoro krāteri un Serengeti Nacionālo parku ģenerē būtisku daļu ikgadējo ieņēmumu no tūrisma nozares.

Kilimandžāro masīvu veido trīs atsevišķi vulkāni, no kuriem augstākais – Kibo – sniedzas 5 895 metru augstumā. Kilimandžāro nereti tiek dēvēts arī par pasaulē augstāko atsevišķi izvietoto kalnu, un ir vienīgais kalns ekvatora tuvumā, kura virsotni ledāji klāj visu cauru gadu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71835685sec.