No Lisabonas uz Floridu kajakā: poļu airētājs šķērso Atlantijas okeānu

Oleka Dobas lēnais, vientuļais ceļojums pāri Atlantijas okeānam jau šonedēļ tuvojas noslēgumam.

67 gadus vecais pensionētais inženieris Doba atzīst, ka viņš rekorda cienīgajā ceļā nav devies naudas vai citu pasaulīgu labumu dēļ, bet gan – lai satiktu draugu, kurš viņu sagaidīs ASV.

Vīrieša kajaku nerotā sponsoru logo. Vienīgais uzraksts uz sešarpus metrus garās laivas nes viņa dzimtās Polijas pilsētas vārdu: Police. Kā norāda viņa draugs Pjotrs Hmeļinskis, visas ar ceļojumu saistītās izmaksas Doba sedz par saviem līdzekļiem.

Doba savu grandiozo ceļojumu laivā, kura nodēvēta par "Olo", uzsāka 2013. gada oktobrī Lisabonā. Viņa mērķis, airējot ar ātrumu aptuveni 50 kilometri dienā, tobrīd bija sasniegt aptuveni 8 000 kilometru attālo Floridas krastu līdz februārim. Lai gan Dobas tempu aizkavēja salauzta stūre un neraksturīgi laika apstākļi, viņš, šķiet, ir neapturams un apņēmības pilns.

Doba atteicās saņemt palīdzību no kāda tankkuģa apkalpes, kad tehniskas problēmas bija piemeklējušas viņa komunikāciju aprīkojumu teju pašā Atlantijas vidū decembrī. Bet, kad sabojājās radara antena, viņš to salaboja, izmantojot rezerves airu un plastmasas pudeli. Pēc tam, kad saplīsa laivas stūre, viņš gan bija spiests uz mēnesi piestāt Bermudu salās, tomēr jau marta beigās drosmīgais jūrasbraucējs atgriezās ūdeņos.

15. aprīlī Doba atradās aptuveni 300 kilometru attālumā no plānotā galamērķa – Ņūsmērnbīčas (New Smyrna Beach) Floridas štatā. Viņam vēl atlicis pievārēt Golfa straumi pie Bahamu salām, taču, ja vien viņu nepārsteigs vētra, jau piektdien iecerēts izkāpt krastā, kur ceļotāju sagaidīs pilsētiņas mērs un vidusskolas orķestris.

Doba ceļojums ir garākais, kāds jebkad veikts kajakā, kā arī pirmais īstenotais mēģinājums kajakā no Eiropas aizairēt uz Ameriku. Ja atlikušajā, salīdzinoši nelielajā maršruta posmā viss noritēs kā iecerēts, tā gan būs jau otrā reize, kad Doba savā laivā "Olo" šķērsojis Atlantijas okeānu – 2010. gadā viņš 99 dienu laikā pievārēja ūdeņus ceļā no Āfrikas uz Brazīliju.

Kā stāsta Hmeļinskis, Doba ir pārliecināts, ka, par spīti cienījamajam vecumam, viņam atlikuši vismaz 30 gadi pasaules apceļošanai, jo liela daļa viņa ģimenes locekļu nodzīvojuši līdz 100 gadu vecumam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68632889sec.