Pētnieki: pludmalēs vācot gliemežvākus, tūristi kaitē to ekosistēmām

Analizējot aptuveni 30 gadus ilguša pētījuma ietvaros apkopoto informāciju, zinātnieki noskaidrojuši, ka atpūtnieki, pludmalēs vācot gliemežvākus, iespējams, nopietni apdraud to ekosistēmas.

Pētnieki norāda, ka šī šķietami nevainīgā nodarbe patiesībā var ievērojami kaitēt dzīvajiem organismiem, kuriem krastā izskalotie gliemežvāki ir būtiski izdzīvošanai. Veiktajā pētījumā apkopoti dati par kādu piekrastes joslu Spānijas ziemeļaustrumos, kur eksperti ik mēnesi laika posmā no 1978. līdz 1981. gadam pētīja gliemežvāku sastopamību.

Tolaik pētījums nebija ekoloģiskas dabas – tika veikta paleontoloģiska izpēte, lai noskaidrotu, kas notiek ar gliemežvākiem, kad iet bojā tos apdzīvojošie organismi. Kā norādījis Floridas Nacionālā vēstures muzeja (ASV) kurators un pētījuma galvenais autors Mihels Kovaļevskis, tikai vēlāk pētnieki atskārta, ka apjomīgie dati sniedz unikālu iespēju izvērtēt izmaiņas gliemežvāku sastopamībā pludmalē, kura tolaik kļuva aizvien iecienītāka tūristu vidū.

Tajā pašā pludmalē atgriežoties pēc 30 gadiem, pētnieki konstatēja, ka gliemežvāku apjoms sarucis par 60 procentiem, kamēr tūristu skaits reģionā – pieaudzis par 300 procentiem. Lai gan gliemežvāku izzušanā, visticamāk, vainojami daudzi faktori, tostarp smagās tehnikas izmantošana pludmalē, viņi ir pārliecināti, ka viens no tiem ir cilvēka darbība. Par to liecina arī fakts, ka gliemežvāku sastopamība pētītajā pludmalē bija salīdzinoši mazāka 2008. un 2010. gada vasaras mēnešos, kad šeit bija vērojams milzīgs tūristu pieplūdums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49894094sec.