Pētnieki atklāj garāko jebkad fiksēto dzīvnieku migrāciju Āfrikā

Brīdī, kad cilvēka spertie soļi augu un dzīvnieku dabiskajās izplatības vidēs noved pie aizvien jaunu sugu izmiršanas, dabaspētniekiem Āfrikā izdevies fiksēt visai neparastu notikumu – zebru migrāciju tādā attālumā, kas pārspēj visus līdz šim dokumentētos dzīvnieku pārvietošanās gadījumus kontinentā.

Vairākas zebras aprīkojot ar raidītājiem, pētnieki kļuvuši par aculieciniekiem, kā ap 2 000 dzīvnieku pievārē 500 kilometru lielu attālumu, dodoties no Namībijas uz Botsvānu reti apdzīvotajā Āfrikas dienvidu reģionā.

Tas ir īpaši iepriecinošs atklājums laikā, kad savvaļas dzīvnieku migrāciju bieži ierobežo dažādi nožogojumi, zemes apbūve un citi cilvēka radīti šķēršļi. Kā liecina žurnālā "Science" nesen publicēta pētījuma rezultāti, augu un dzīvnieku sugas mūsdienās izzūd tūkstoš reižu ātrāk nekā laikā, kad Zemi apdzīvoja pirmie cilvēki.

Pētniekiem iepriekš nezināmā migrācija atklāta Kavango-Zambezi Aizrobežu parkā, kura platība pielīdzināma Zviedrijai un kas ietver nacionālos parkus Namībijā, Botsvānā, Zimbabvē, Zambijā un Angolā.

"Tagad ir skaidrs, ka daba vēl aizvien spēj mūs pārsteigt," atzīst Robins Naidū, Pasaules Dabas Fonda zinātnieks. Viņš norādījis, ka migrāciju izdevies fiksēt, tikai pateicoties GPS izsekošanas tehnoloģijai.

Kā izrādās, 500 kilometru garais zebru ceļojums aizsākas zemienēs pie Namībijas-Botsvānas robežas, ved pāri Čobes upei un noslēdzas auglīgā teritorijā Botsvānā. Tur dzīvnieki pavada aptuveni 10 nedēļas, līdz atkal dodas atpakaļ. Vietējie iedzīvotāji un pētnieki jau iepriekš bija pamanījuši, ka lietus sezonas sākumā zebras masveidā migrē, taču nebija zināms, uz kurieni.

"Šī ir attāluma ziņā garākā zināmā dzīvnieku migrācija pa sauszemi Āfrikas kontinentā," norāda Naidū.

Arī citi pētnieki, tostarp Deivids Vilkovs no Prinstonas Universitātes, atklājumu nodēvējuši par sensacionālu. "Lai gan ļaudis jau izsenis fascinējusi dzīvnieku migrācija, patiesībā mēs zinām neiedomājami maz par to, kādi dzīvnieki migrē, kurp tie dodas un kā to dara," atzīst Vilkovs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.97156215sec.