Āfrikas zilonim izmiršana draud jau tuvāko 10 gadu laikā

Selusa (Selous) rezervāta iekļaušana UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto objektu sarakstā izraisījusi debašu vilni dabas aizsardzības aktīvistu vidū.

Aptuveni 50 000 kvadrātkilometru plašais Selusa rezervāts, kas ir viena no lielākajām aizsargātajām platībām Āfrikā, labi pazīstams, pateicoties kuplajam skaitam lielo savvaļas dzīvnieku. Taču malumednieku plosīšanās šeit nodarījusi neatgriezenisku kaitējumu ziloņu un degunradžu populācijām – šo dzīvnieku skaits rezervāta teritorijā kopš 1982. gada, kad tas tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma objektu sarakstā, sarucis par gandrīz 90 procentiem.

Eksperti pauž bažas, ka, malumedniecībai turpinoties līdzšinējos mērogos, Āfrikas zilonis jau tuvāko desmit gadu laikā varētu nonākt uz izmiršanas sliekšņa. Kā apgalvo Lielbritānijas organizācijas "Born Free Foundation" pārstāvis Vils Traverss, 2013. gadā vien nogalināti vismaz 23 000 ziloņu.

"No viena ziloņa var iegūt pat 10 kilogramus ziloņkaula, kuru tirgus cena ir aptuveni 30 000 ASV dolāru," viņš norāda un piebilst, ka kopējais apgrozījums pasaulē šajā rūpalā tiek lēsts ap vienu miljardu ASV dolāru gadā.

Laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam Selusa rezervāta ekosistēmā tika nogalināti ap 25 000 ziloņu jeb 66% rezervāta populācijas – tieši tādēļ UNESCO pieņēmusi lēmumu šo dabas parku pievienot apdraudēto objektu sarakstam.

Pēc Satao – viena no lielākajiem zināmajiem, Kenijā dzīvojošajiem Āfrikas ziloņiem – nāves šī gada maijā īpaša uzmanība vērsta malumedniecības izskaušanai Kenijā. Ziloņu populācija šajā valstī sastāda aptuveni 38 000 dzīvnieku, no kuriem 97 nogalināti šogad, tā liecina Kenijas Savvaļas dienesta informācija. Tikmēr pērn bojā gāja 302 ziloņi, bet 2012. gadā – 384. Tiesa, eksperti uzskata, ka patiesie rādītāji ir daudz augstāki, un to apliecina arī Masai Mara rezervātā šogad atrastās 17 ziloņu mirstīgās atliekas.

Kopumā malumedniecības apmēri Āfrikā pēdējā laikā tikai auguši, turklāt malumednieki, tīkojot pēc peļņas, nu darbojas krietni organizētāk. Tā, piemēram, šī gada sākumā Garambas nacionālajā parkā Kongo viņi izmantoja helikopteru, un, parka reindžerus apmētājot ar rokas granātām, 45 minūšu ilgā kaujā noslaktēja 68 ziloņus.

"Patlaban mēs zaudējam vienu degunradzi ik septiņas stundas, bet piecus ziloņus – ik stundu," norāda Dereks Žubērs, fotogrāfs un vides aktīvists no Botsvānas. Tikmēr citi eksperti ir pārliecināti, ka īpaši būtiska loma ziloņu aizsardzībā ir tūrismam. "Kad ļaudis jautā, kā viņi var palīdzēt, es atbildu: "Dodieties safari ekskursijās!" Tūrisms, kas saistīts ar savvaļas dzīvnieku aplūkošanu, nes ieņēmumus, kuri savukārt ļauj parūpēties par parku un to iemītnieku drošību," savu uzskatu pauž Žubērs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55338001sec.