Francūzis apceļo Eiropu, pārtiekot tikai no atkritumos atrasta ēdiena

Lielākajai daļai ļaužu Eiropas apceļošana, domājams, asociējas ar iespēju klātienē uzlūkot gleznainas vietas un, nobaudot svešzemju tradicionālos ēdienus, iepazīt citas kultūras caur garšas kārpiņām. Tomēr Batists Dubanšē, velosipēda seglos pieveicot vairāk nekā 3 000 kilometru, savos klejojumos pa Centrāleiropu divarpus mēnešus pavadījis burtiski ar degunu miskastē. Tiesa gan, tas darīts cēla mērķa labad.

Francūzis, kurš šomēnes svinēs savu 26. dzimšanas dienu, pēdējās 10 nedēļas pavadījis, pārtiekot no atkritumu tvertnēs atrasta ēdiena. Viņš bija devies misijā no Francijas uz Poliju, lai pievērstu pasaules uzmanību pārtikas atkritumu problēmai.

"Ja godīgi, neticēju, ka man tas patiešām izdosies," īsi pēc iebraukšanas Varšavā Dubanšē pastāstījis CNN. Viņa ceļojums nu ir noslēdzies, un aiz muguras vairāk nekā 3 000 kilometru. "Sākumā domāju, ka kādas četras vai piecas dienas badošos, bet pēc tam būšu spiests ko ēdamu nopirkt veikalā," atzīst ceļotājs. Taču tā vietā viņu pārsteigusi izmestu produktu pārpilnība lielveikalu, maiznīcu un restorānu atkritumu tvertnēs. Pārtiekot vien no tur atrastajiem labumiem, Dubanšē bez aizķeršanās veica ceļu cauri Luksemburgai, Beļģijai, Nīderlandei, Vācijai un Čehijai, turklāt ceļojuma gaitā bijušais ātrās ēdināšanas restorāna darbinieks guvis daudz vērtīgu mācību un atziņu par to, kā un ko Eiropas iedzīvotāji izmet atkritumos.

"Manas aktivitātes ir protests pret milzīgo mēslainē izmestā ēdiena daudzumu. Tā, manuprāt, ir pilnīgi absurda un bezjēdzīga rīcība," atzīst Dubanšē. "Šādi tiek izniekoti resursi – procesā, lai pagatavotu to, kas galu galā nonāk atkritumos, tiek patērēts gan ūdens, gan enerģija, turklāt rodas arī piesārņojums. Tikmēr miljoniem cilvēku pasaulē mirst badā."

Sekojot striktam nosacījumam ēst vien to, kas jau izmests mēslainē vai drīz tur nonāks, Dubanšē pirms katras "maltītes" atļauju rakņāties atkritumos lūdzis attiecīgā lielveikala vai ēstuves darbiniekiem. Lai tiktu pie ēdiena, reizēm viņam gan nācies rāpties pāri žogiem, turklāt vides aktīvists atklājis, ka dažās valstīs ļaudis bijuši saprotošāki nekā citur.

"Čehijā man klājās diezgan grūti," viņš atzīst. "Cilvēki īsti nesaprata, kas tas par projektu – viņi vienkārši domāja, ka esmu bezpajumtnieks. [..] Tādēļ vairākas dienas man nācās pārtikt tikai no maizes."

Turpretī Vācijā "atkritumu medības" bijušas daudz vienkāršākas, jo tur cilvēki esot ļoti atsaucīgi un pretimnākoši. Dubanšē novērojis, ka visās viņa apmeklētajās valstīs pārtikas atkritumu daudzums ir teju vienāds, un visur lielveikalu darbības pamatā ir viena un tā pati doma: augļiem un dārzeņiem jāizskatās lieliski; ja tā nav, tie tiek izmesti.

Daloties pieredzētajā, Dubanšē atzinis, ka īpaši daudz ēdiena atkritumos atradis Luksemburgā. Viņš to skaidro ar salīdzinoši augsto dzīves līmeni valstī, kā arī faktu, ka tur nepastāv īpašu noteikumu, kas ierobežotu pārtikas izmešanu.

Dubanšē, kurš studējis vides zinības un apguvis resursu ilgtspējīgu izmantošanu, ceļā apmeklēja arī vairākas skolas, lai par savu misiju pastāstītu bērniem un jauniešiem. Šīs vizītes viņš gan izmantoja arī, lai notiesātu pārpalikumus skolu kafetērijās.

Lai gan Dubanšē pārsvarā pārtika no sakaltušiem maizes izstrādājumiem un svaigiem dārzeņiem, garais ceļš viņam sagādāja arī vairākus gastronomiskus pārsteigumus. "Prāgā es iegāju kādā vegānu restorānā, kur valdīja tāda rosība, ka viņiem pat nebija laika apkalpot visus klientus," viņš atzīst. "Paskaidroju viesmīlim, ko es daru, un viņš ātri vien atgriezās ar ārkārtīgi grezni garnētu šķīvi un jautāja, vai man derēs. Izrādījās, ka klients no tā bija atteicies, un viņi to grasījās izmest. Tobrīd biju izbadējies un, šķiet, īstajā laikā ierados īstajā vietā." Savukārt Vācijā viņš uzgājis medus burciņu un žāvētas aprikozes, bet Luksemburgā – konservētus labumus un 12 olu iepakojumu, kurš bijis izmests tikai tādēļ, ka saplīsusi viena no tām.

Jautāts par nākotnes plāniem, Dubanšē atzīst, ka cer uzsākt sadarbību ar lielveikaliem un restorāniem, lai rastu veidus, kā samazināt pārtikas atkritumu apjomu. Turklāt viņš neizslēdz, ka nākotnē atkal varētu doties līdzīgā misijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 21.04.2024 Liepājas restorānu nedēļa aicina Liepājas reģiona TIB
Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu | Skatīt vairāk
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13781309sec.