Saūda Arābijas «Kingdom Tower» leposies ar rekordu cienīgiem liftiem

Šobrīd gan nav skaidri zināms, vai Saūda Arābijas pilsētā Džidā patlaban topošais, kilometru augstais debesskrāpis "Kingdom Tower" kļūs par augstāko būvi pasaulē – aizvadītajā mēnesī tika ziņots par Ķīnas plāniem Uhaņas pilsētā būvēt rekordaugstus "dvīņu torņus". Tomēr nav šaubu, ka Saūda Arābijas projekts ieies vēsturē kā viens no 21. gadsimta arhitektūras brīnumiem.

"Kingdom Tower", šķiet, ir vienreizējs projekts teju visos tā aspektos – kā izrādās, pārsteidzoši būs arī torņa lifti. Proti, galvenās liftu šahtas sasniegs rekordlielu augstumu – 660 metrus, savukārt speciāli divstāvu lifti, kas apmeklētājiem ļaus nokļūt 610 metru augstumā novietotajā skatu platformā, būs ātrākie pasaulē, braucienu augšup vai lejup veicot ar ātrumu 10 metri sekundē.

Kompānijas "Kone Corporation", kam uzticēta liftu izbūve jaunajā augstceltnē, pārstāvis Johaness de Jongs sola nodrošināt arī tādu inovatīvu servisu, kas ļaus liftu izsaukt ar mobilā tālruņa starpniecību. Vēl viens jaunievedums – liftu vadības pultis būs izvietotas ārpus to kabīnēm, šādi paverot iespēju ļaudīm, kas dodas uz vienu un to pašu stāvu vai stāvu grupu, izmantot vienu liftu.

Arī pašu liftu kabīņu un šahtu izbūve ir izaicinājums inženieriem. Iemesls tam meklējams tērauda trosēs – jo augstāka ēka, jo smagākas troses, un "Kingdom Tower" gadījumā to svars sasniegtu gandrīz 20 tonnas. Tādēļ radīts pavisam jauns risinājums, kas nodēvēts par "Kone UltraRope" – jaunas paaudzes trose, kas izgatavota no ārkārtīgi izturīgas oglekļa šķiedras un ir ievērojami vieglāka par tās priekštecēm. Salīdzinājumam – lai pasažierus paceltu līdz novērošanas platformai, vienam "Kingdom Tower" liftam būs nepieciešamas vien trīs tonnas šo trošu, turklāt tas nozīmē arī par 21 procentu zemāku enerģijas patēriņu nekā tērauda trošu gadījumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69913697sec.