Gentē var apmeklēt psihisko slimību vēstures muzeju

Sākot ar eksorcismu un beidzot ar šoka terapiju- garīgi slimo pacientu senās ārstēšanas metodes bieži vien bija tikpat trakas kā pašas slimības.

Nekur citur kā Gentē, Dr. Guislain muzejā, Beļģijā, var aplūkot dažādas izstādes un mākslas kolekcijas par ārstēšanā izmantotajiem instrumentiem un izsekot gan medicīniskās, gan sociālās ārstēšanas metodēm laiku gaitā. Muzejs ierīkots agrākā garīgi slimo patversmē, kuru savulaik pārraudzījis pats Dr. Jozefs Guislains (Dr. Joseph Guislain).

Dr. J. Guislains bijis viens no pirmajiem ārstiem, kurš uzskatījis, ka ārprāts varētu būt ārstējams kā jebkura cita slimība, un sāka veidot plānus garīgi slimo patversmei jau 1824. gadā. Lai gan patversme tika pabeigta 1857. gadā, tā izraisīja milzīgas pārmaiņas garīgi slimo cilvēku ārstēšanā. Izolētu, aukstu kameru vietā, kur tika ieslēgti sirgstošie, tika izveidoti gan mierīgi iekšpagalmi, gan dārzi, gan darbnīcas, kurās spitālīgie varēja šūt apavus, drēbes un citus darinājumus.

Mūsdienās muzejā apskatāmi dažādi eksponāti, kas ataino slimību agrāko ārstēšanu – sākot ar galvaskausa atvēršanu, kuras laikā pacienta galvaskauss ticis atvērts ar kramu vai citiem primitīvām instrumentiem, lai atļautu izbēgt "ļaunajam garam", un beidzot ar mūsdienīgāku ārstēšanu, piemēram, litiju un antidepresantiem.

Muzeja apmeklētājiem tiek atgādināts, ka garīgās slimības nav veselības stāvokļa pasliktinājums, bet gan sociālo un kultūras attieksmju kopums, kas cilvēka psihisko stāvokli raksturo kā "normālu". Muzejā apskatāma arī mākslas izstāde, kas apskata jēdzienu "savrupnieka māksla" ("outsider art"): darbi, kuros attēlotas ainas ārpus klasiskās mākslas tradīcijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.6846199sec.