Kanādu apceļot dodas «robots–stopētājs»

Lai noskaidrotu, vai saulē sakarsušie ceļinieki, kuri savā galamērķī iecērejuši nokļūt ar autostopu, var uzticēties autovadītājiem, divi kanādiešu pētnieki uzsākuši savdabīgu eksperimentu – viņi iecerējuši 6 000 kilometru garā ceļojumā ar autostopu sūtīt robotu.

Automašīnā pie pirmā svešinieka robots, kas nodēvēts par "hitchBot", pamanījās "iekāpt" 27. jūlijā. Robota "ķermenis" izgatavots no dažādiem sadzīves priekšmetiem, tostarp alus mucas un piepūšamiem peldrīkiem, tādēļ autovadītājiem to ir grūti nepamanīt.

Tomēr var sacīt, ka "hitchBot", atšķirībā no citiem "stopētājiem", ceļā gluži nedodas viens pats – robota klejojumi tiek rūpīgi dokumentēti blogā, turklāt projektam izveidojies itin kupls sekotāju pulciņš sociālajos medijos. Pateicoties balss atpazīšanas tehnoloģijai, robots spēj sarunāties ar saviem ceļabiedriem; tas aprīkots ar GPS iekārtu, videokameru un, protams, "īkšķi" autovadītāju uzmanības pievēršanai.

"Mēs sūtām robotus pētīt Marsu, izzināt okeānu dzīles un atmīnēt spridzekļus," vietējam laikrakstam atzinis viens no projekta autoriem Deivids Heriss Smits. "Tādēļ uzskatu, ka ideja likt robotam doties ceļojumā ar autostopu var palīdzēt rast atbildes uz jautājumiem par drošību, kurus bieži uzdod vecāki, kad šādi ceļo viņu atvases."

"hitchBot" ceļojums pa Kanādu pilnībā būs atkarīgs no svešiniekiem, tādēļ pētnieki vēlas noskaidrot arī, vai roboti var "uzticēties" cilvēkiem.

"Projekts, protams, var šķist nedaudz smieklīgs, taču mūsu nolūki ir nopietni," norāda pētnieks Frauke Zellers. "Tā kā roboti mūsu ikdienā būs manāmi aizvien biežāk, ir svarīgi zināt, kā ar tiem spēj sadzīvot cilvēki."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58135509sec.