Pasaulslavenais jūrnieku krekls šogad svin 140. gadadienu

No kuģa klāja līdz modes skatuvēm – krekls, kas bijis mugurā pasaules ceļotājiem un revolucionāriem, šogad svin jubileju.

Šī gada 19. augustā ir pagājuši tieši 140 gadi kopš baltzili strīpotais krekls parādījās krievu armijas garderobē. Protams, svētki nav oficiāli, taču joprojām ievērojami, jo ne katrs apģērba gabals spēj izpelnīties tik lielu un ilgstošu piekrišanu. Tieši šis apģērbs bija mugurā daudziem 20. gadsimta varoņiem – civilā kara revolucionāriem, jūras kājniekiem un citiem drosminiekiem. Šī iemesla dēļ krekls ilgu laiku simbolizēja neuzvarāmību, uzcītību un dzīves sparu.

Jūrnieku krekls (kr. val. – тельняшка, тельник) pirmo reizi parādījās krievu armijas garderobē 1874. gadā. Sākotnēji horizontālās zili-baltās strīpas bija izmantotas, lai uz balto buru fona jūrnieki būtu labi saskatāmi. Mūsdienās šos kreklus nēsā tikai jūrnieki, jūras kājnieki un karaskolu audzēkņi Krievijā. Taču viņi nebija pirmie, kas sāka vilkt strīpainos kreklus – tie bija Eiropiešu jūrnieki, kuri pavadīja sardzi, adot līdzīgus kreklus no jebkuras pieejamās dzijas. Tiesa, tas bija neoficiālais formas tērps, par kura nēsāšanu toreiz varēja nokļūt 'aiz restēm'.



Nenoliedzami, jūrnieku krekls ir ārkārtīgi vīrišķīgs, tomēr tas pamanījās nokļūt uz modes skatuvēm. Jautāsiet – kā? Par to jāpasakās franču dizainerei Koko Šanelei. 1917. gadā viņa prezentēja vēl nebijušu apģērbu kolekciju sievietēm, ko veidoja vīriešu garderobes elementi. Tolaik tas bija drosmīgs solis. Par šīs kolekcijas pērli kļuva tieši strīpainais jūrnieku krekls.

Šodien jebkurš var droši pievienot savai garderobei jūrnieku kreklu, nebaidoties no greiziem skatieniem, jo tagad to valkā visā pasaulē – sākot no bērniem līdz pat slavenībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83591413sec.