Pētījums: brauciens uz darbu sabiedriskajā transportā vai ar riteni sagādā vairāk prieka nekā ar auto

Ja var ticēt nesen veikta pētījuma rezultātiem, ļaudis, kuri rītos uz darbu dodas sabiedriskajā transportā vai ar velosipēdu, patiesībā ir laimīgāki nekā tie, kuri brauc ar automašīnu.

Austrumanglijas universitātes (UEA) pētnieki ir pārliecināti, ka "aktīva pārvietošanās", tostarp braukšana ar velosipēdu vai iešana kājām uz autobusa pieturu, palīdz uzlabot pašsajūtu, kamēr tie cilvēki, kuri ik rītu sēžas pie sava auto stūres, darbā saskaras ar lielāku sasprindzinājumu un grūtībām koncentrēties.

Lai gan lielākā daļa pilsētnieku, domājams, sabiedrisko transportu asociē ar kavēšanos un lielu saspiestību, šķiet, ka šādam braucienam piemīt līdz šim vēl īsti neapzinātas pozitīvas iezīmes. Ja nonākšana darbavietā ik dienu saistīta ar vismaz nelielu fizisko piepūli, šādi iespējams uzlabot ne vien fizisko, bet arī garīgo veselību. Tāpat pētnieki uzskata, ka ļoti svarīgs faktors ir arī relatīvā mierā un bez sasprindzinājuma pavadītais laiks, braucot sabiedriskajā transportā.

Pētījumā ietvaros UEA Norvičas Medicīnas skola, kā arī Jorkas universitātes Veselības ekonomikas centrs aptaujāja 18 000 britu vecumā virs 18 gadiem, no kuriem 73 procenti darbavietā ik dienu nokļuva ar savu auto, 13 – gāja kājām, 11 – izmantoja sabiedrisko transportu, bet trīs procenti ceļu mēroja ar velosipēdu.

Sarunā ar "Daily Telegraph" UEA Norvičas Medicīnas skolas pētnieks Adams Mārtins atzinis: "Viens no vispārsteidzošākajiem atklājumiem ir tas, ka ļaudis teicās jūtamies labāk, ja ceļš tika veikts ar sabiedrisko transportu nevis savu auto."

"Varētu nodomāt, ka transporta kavēšanās vai ļaužu pūļi ir būtisks stresa cēlonis. Tomēr brauciens autobusā vai vilcienā sniedz arī brīdi atpūtai, kā arī iespēju socializēties un, piemēram, lasīt. Turklāt parasti nokļūšana autobusa pieturā vai dzelzceļa stacijā ietver vismaz nelielu pasteigu, un tas viss kopā sniedz uzmundrinājumu," norāda Mārtins

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77891016sec.