Francija Abū Dabī Luvras muzejam gatavojas aizdot 300 mākslas darbus

Francija jaunā muzeja "Louvre Abu Dhabi" (Abū Dabī Luvra), kas patlaban tiek būvēts Apvienotajos Arābu Emirātos, pārvaldībā uz laiku gatavojas nodot ap 300 nozīmīgu mākslas darbu.

Kā paziņots oktobra sākumā, patlaban topošajā Abū Dabī Luvras muzejā apskatāmo 300 darbu vidū būs arī vairākas Leonardo da Vinči un Vincenta van Goga gleznas. Iecerēts, ka jaunais muzejs, kura kopējās būvniecības izmaksas tiek lēstas 500 miljonu eiro apmērā, durvis vērs 2015. gada decembrī, un tajā būs izstādītas gleznas un skulptūras no 13 pazīstamākajām Francijas kolekcijām – no eksponātiem, kas datējami ar tūkstošiem gadu senu pagātni, līdz pat popārtam.

"Šī būs pirmā reize, kad vairāki no šiem mākslas darbiem ceļos uz Vidējiem un Tuvajiem Austrumiem, nemaz nerunājot par Abū Dabī. Vienlaikus tā būs reta izdevība aplūkot nozīmīgus Francijas muzeju eksponātus," atzinis projektu organizējošā uzņēmuma vadītājs šeihs Sultāns bin Tahnūns al-Nahajāns.

Abū Dabī Luvrā apskatāmo mākslas darbu vidū būs vairākas pazīstamas gleznas, tostarp da Vinči "Nezināmas sievietes portrets" un Kloda Monē "Senlazāra stacija", kā arī senas statujas, vāzes un maskas no Āzijas un Āfrikas.

Patlaban topošajā muzejā ap 6 000 kvadrātmetru tiks atvēlēti pastāvīgām instalācijām, bet 2 000 kvadrātmetru platībā tiks rīkotas pagaidu ekspozīcijas. Muzeju kompleksu ietvers gigantisks kupols, kas uz zemes ļaus projicēt gaismas rakstus palmu veidolā. Muzeja arhitekts ir francūzis Žans Nuvels.

Jāatzīmē, ka 2007. gadā Abū Dabī nācās maksāt ap 400 miljoniem eiro, lai būtu iespējams izmantot pasaulslavenā Parīzes muzeja vārdu. Kā kāds avots norādījis ziņu aģentūrai AFP, parasti konservatīvais emirāts negatavojas cenzēt mākslas darbus, kas ietver kailu cilvēku vai reliģisku simbolu attēlojumus. Abū Dabī Luvras muzeja radītāji apgalvo, ka tas dēvējams par lielāko globāla mēroga kultūras projektu, kāds īstenots kopš 1870. gada, kad durvis apmeklētājiem vēra Ņujorkas Metropolitēna muzejs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.4338119sec.