Helsinkos tiks atklāta latviešu mākslinieku izstāde «Take me out»

Trešdien, 3.decembrī pulksten 18.00 Helsinku izstāžu zālē "Galleria Huuto" tiks atklāta latviešu mākslinieku izstāde "TAKE ME OUT", kurā piedalīsies mākslinieki Luce (Edmunds Lūcis), Mārtiņš Rozenfelds, Sarmīte Caune, Edgars Mucenieks un Dace Lucia Kidd. Ideju konkursa rezultātā mākslas biedrība "Octopus art projects" saņēmusi ielūgumu īstenot izstādi, kas būs skatāma līdz šī gada 21.decembrim.

Pieci dažāda vecuma un pieredzes latviešu mākslinieki izstādei TAKE ME OUT veidojuši darbus, kas rosina apmeklētājus pievērst uzmanību savai iztēlei, meklējot skaidrojumus redzētajam. Uzsverot valodas konotācijas, mākslinieki ar saviem darbiem analizē tēmas, galvenokārt, pamatojoties uz personīgo pieredzi. Koncentrējoties uz individuālajiem pieredzējumiem, izstādē tiek reflektēti aspekti, kas saistīti ar psiholoģisko, emocionālo, vēsturisko un sociālo vidi.

Mākslas darbos tiek izvirzīti jautājumi par sevi kā personu, apkārtējo vidi un piederību noteiktām grupām. Neapšaubāmi svarīga kļūst korelācija ne tikai starp mākslas darbiem un to novietojumu telpā, bet arī starp mākslas darbiem un to vērotājiem. Skatītāji tiek aicināti iesaistīties, izmantojot izstādi kā spēļu laukumu. Iespējas iesaistīties spēlē ir dažādas – ar ķermeņa kustībām, pieskārieniem un darbu nozīmju interpretācijām. Mistika un nezināšana ir neatņemama spēles sastāvdaļa. Izstādes fokusā ir skatītāja individuālā mākslas darba interpretēšana, galveno nozīmi piešķirot tai, nevis mākslas objektiem. Veidojot izstādi, galvenā uzmanība pievērsta sajūtu un vizuālo iespaidu ietekmei uz apmeklētāju. Mākslas darbu prezentācijas veids un forma sniedzas no estētiski harmoniskas un romantizēti strukturētas līdz izteikti dinamiskam un reizēm pat provokatīvam pasniegšanas stilam.

Izstādes nosaukums uzsver ne tikai vērošanas pozīcijas, bet arī mudinājumu uz reakciju un aktīvu līdzdarbību; tātad – aicinājumu uz darbības procesu un izteiktu rīcību, kas nozīmē, ka pastāv iespējama fokusa elementa pārvirzīšanās no objekta uz subjektu. Tas notiek neatkarīgi no tā, vai izteikums TAKE ME OUT tiek interpretēts kā lūgums vai prasības uzstādījums. Nosaukums caurstrāvo divu personu uzsvērumu, kā rezultātā nojaušama komunikatīvā distance vai gluži pretēji – ciešā saikne un otrās personas prototipa meklējumi. Šādi tiek akcentēti jēdzieni ''manipulācija'', ''atbildība'', ''uzticēšanās'' un ''pienākums'', ar kuru palīdzību tiek apelēts pie apmeklētājiem un sabiedrības morāles kategorijām.

Naratīvos ietvertās psiholoģiskās vērtības, spriedumi par sabiedrības akceptētajām normām un to sistemātisko

ievērošanu ir aktuāli jautājumi, kas nodarbina arī māksliniekus. Mākslas darbos figurē izejas meklēšana no konvencijām un normām, ko sabiedrība pieņem par pašsaprotamām, respektīvi, diskusija par status quo robežu pārkāpšanu. Te nevar izvairīties no dažādu konfliktsituāciju un pretrunīgu uzskatu mijiedarbības, kas sastopas ar tradicionālu domāšanu.

Mākslas izstādē tiks eksponēti glezniecības, instalāciju, objektu un figurālu skulptūru grupu mākslas darbi, kas radīti speciāli šim izstādes projektam.

Galleria Huuto, kas atrodas Helsinku centrā pie ostas, ir mākslinieku kolektīva veidota iniciatīva, kas dibināta 2002.gadā. Vairākās izstāžu zālēs katru gadu tiek organizēti 35 – 40 laikmetīgās mākslas pasākumi dažādos formātos. Laika gaitā izstāžu centrs kļuvis par nozīmīgu jaunās un eksperimentālās mākslas forumu, kur tiek īstenotas personālizstādes un grupu projekti, iekļaujot performances, starpdisciplinārus projektus, akustiskās un elektroniskās mūzikas pasākumus, kā arī rīkojot filmu vakarus un sabiedrības diskusijas.

2013.gada rudenī Galleria Huuto izsludināja projektu konkursu 2014.gada rudens sezonas izstādēm. No 59 projektu konkursā iesniegtajiem projektiem mākslas biedrības „Octopus art projects” ideja tika akceptēta, un biedrība saņēma uzaicinājumu izstādi rīkot 2014.gada decembrī.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma un Liepājas kultūras pārvalde


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63207889sec.