Elpu aizraujošais Romas Kolizejs [1]

Romas lieliskā gladiatoru arēna ir visaizraujošākais pilsētas senais apskates objekts. Kolizejs atklāts 80 gadus p.m.ē., kurš sākotnēji bija pazīstams kā Flāvija amfiteātris. Kolizejā vieta bija paredzēta 50 000 skatītājiem un tas tika būvēts kā virszemes komplekss, kur dzīvnieki tika iesprostoti krātiņos. Spēļu laikā, kas norisinājās Kolizejā, gladiatori cīnījās pret dzīvniekiem.

Imperators Vespasiāns vēlējās, lai Kolizejs būtu Romas impērijas lielākais un lepnākais amfiteātris, tādēļ projektu īstenoja, liekot lietā visas inženieru zināšanas un pieredzi, kāda bija uzkrāta, būvējot akveduktus un augstas ēkas. Inženieri nolēma, ka šāds amfiteātris jābūvē tikai no akmeņiem un betona. Taču tas nozīmēja, ka milzīgā būve būs ārkārtīgi smaga – tās svars sasniegs vairākus miljonu tonnu. Lai tik masīvs amfiteātris neiegrimtu zemē, inženieri lika tūkstošiem vergu izrakt apmēram 33 000 tonnu zemes vietā, kur bija paredzēts būvēt amfiteātri. Kolizeju nosauca Vespasiāna vārdā – Flāvijas amfiteātris.

Kolizeja atklāšanas ceremonija ilga 100 dienas ar svinībām, izrādēm un šai laikā tika nokauti ap 9000 plēsīgo zvēru. Saka, ka nav notikuma Romas dzīvē, kas nebūtu saistīts ar Kolizeju. Pēc normāņu uzbrukumiem no senās Romas pāri palika tikai Kolizejs, kurš tad pārvērtās par akmeņlauztuvi.

Kolizejam bija 80 ieejas, pa kurām ļoti īsā laikā varēja ieplūst apmēram 50 000 skatītāju. Visas ieejas, gaiteņi, stāvi, kāpnes un tribīņu sēdvietas sekcijas bija numurētas, lai skatītāji ātri varētu atrast savas vietas. Kolizeja iekštelpas bija sadalītas piecos līmeņos, lai dažādi sabiedrības slāņi būtu savstarpēji izolēti.

Apskatot Kolizeju, var just pār ķermeni noskrienam tirpiņas, jo laika zoba skartā celtne pauž varenību, vēstures dvaku un sāpes. Šī ir īstā vieta, kur apstājas laiks, lai varētu ļauties Kolizeja burvībai un spēkam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Raimonds 06/06/2015 10:19 Ieteiktu labojumu: atklāts nevis 80 gadus pirms mūsu ēras (p.m.e.), bet 80 gadā mūsu ērā (m.e.). Senajā Romā imperatori sākās tikai no 27. gada p.m.e. Rakstā minētajā laikā Senajā Romā vēl bija republika, kur katru gadu tika ievēlēti divi konsuli

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71627402sec.