Ceļotāja stāsts: Brīvprātīgo darba brauciens uz Maltas avio šovu 2015 un Sicīliju [1]

Es, Raimonds Rozenfelds, uz Maltas salu plānoju braukt jau vairākus gadus. Tā kā prasījās kaut kas vairāk kā vienkārši Maltas salas apmeklējums, tad pieteicos darboties kā brīvprātīgais Maltas avio šovā (Malta airshow 2015). Tas ir ikgadējs pasākums, kas Maltas salā notiek katru gadu septembra beigās. Ceļojuma norises datumi bija no 23.09.2015. – 28.09.2015.

Tā kā lidojums uz Maltas salas galvaspilsētas Valetas starptautisko lidostu (Malta Luqa) man notika no Kauņas, tad vispirms bija jānonāk tur.

No Rīgas uz Kauņu braucu 23.09.2015. ar autobusu kompānijas "Ecolines" maršruta autobusu, kas izbrauca no Rīgas autoostas vakarā. Sakarā ar to, ka Kauņas autoostā bija sākušies plaši remonta darbi, tad pagaidu autoosta ir pārvietota Kauņas tirdzniecības centra "Akropole" apkārtnē. Tā kā Kauņā iebraucu vēlu vakarā, tad maršruta autobusu uz Kauņas starptautisko lidostu, kas atrodas Karmelavā (ap 20 km no Kauņas) devos ar taksometru. Nakts laiku līdz lidojumam pavadīju guļot lidostā uz sava līdzi paņemtā paliktņa.

Nākamajā 24.09.2015. rītā sāku gatavoties izlidot uz Maltas salas starptautisko lidostu (Malta Luqa). Drošības pārbaudes izgāju bez starpgadījumiem un biļetē noteiktajā laikā plkst. 11:55 izlidoju no Kauņas lidostas. Malta Luqa starptautiskajā lidostā nolaidos 14:15 pēc vietējā laika, lidojuma ilgums bija 3 stundas 20 minūtes.

Ierodoties Maltas Luqa lidostā vispirms sameklēju vietējo Tūrisma informācijas centru (TIC), kurā noskaidroju visu man nepieciešamo informāciju par ceļošanu Maltas, Gozo un Comino salās. Lai nezaudētu velti laiku, nopirku sabiedriskā transporta biļeti 7 dienām par 21 eiro, kas dod iespēju neierobežoti braukāt ar sabiedrisko transportu Maltas un Gozo salās šajā laika posmā.

Pēc biļetes iegādes devos uz autobusu, ar kuru devos no salas dienvidu daļā atrodošās Malta Luqa lidostas cauri visai Maltas salai uz tās ziemeļiem. No salas ziemeļos atrodošās Čirkewwa ostas ar prāmju kompānijas "Gozo Ferry Line" prāmi gar Comino salas piekrasti devos uz Gozo salu. Ierodoties Gozo salas Mģarr ostā, paņēmu taksometru, lai īsā laikā izbraukātu Gozo salu, kas ar sabiedrisko transportu nebūtu iespējams. Ar taksometru apbraucu Gozo salai apkārt apmeklējot tās ievērojamākās vietas un peldoties Vidusjūrā 3 stundu laikā.

Vakarā ar pēdējo prāmju kompānijas "Gozo Ferry Line" prāmi atgriezos Maltas salā. Ar maršruta autobusu atgriezos Luqa starptautiskajā lidostā, kur pārnakšņoju līdz nākošajam rītam.

Nākamajā 25.09.2015. rītā uzzināju nepatīkamu ziņu – bija sācies autobusu vadītāju streiks. Reāli kursēja ap 30 % no kopējā nepieciešamā sabiedriskā transporta. Lai neriskētu palikt kādā Maltas salas attālā nostūrī, nolēmu doties pavadīt visu dienu uz Maltas galvaspilsētu Valetu. Šīs dienas laikā apmeklēju Maltas salas Jūrniecības muzeju, Svētā Elmo (Fort St. Elmo) fortu un Kara muzeju. Kara muzejā apmeklētājiem reizi stundā tiek rādīta interaktīva ekspozīcija, kas ļauj izbaudīt tās izjūtas, ko izjuta Maltas salas iedzīvotāji dažādu karu laikā. Sevišķi spilgti var izjust ko juta salas iedzīvotāji atrodoties bumbu patversmē bombardēšanas brīžos 2. Pasaules kara laikā. Atrodoties Valetā bija iespēja vēros arī goda sardzes maiņu pie prezidenta pils.

Vakarā devos sameklēt Maltas avio šova 2015 norises vietu un sākt pildīt savus avio šova brīvprātīgā pienākumus. Sameklēju avio šova norises vietu Luqa lidostas dienvidu daļā pie vārtiem Nr.9, saņēmu tur savu avio šova brīvprātīgā ID karti, kas deva pieeju pasākuma norises vietām un sāku pildīt brīvprātīgā pienākumus.

Brīvprātīgā pienākumos ietilpa avio šova vietas sagatavošana tā norisei, apmeklētāju uzņemšanai un drošības prasību nodrošināšanai. Tika uzstādītas barjeras un veikta avio šova norises vietas uzkopšanas darbi, kā arī sagaidītas ielidojošo lidaparātu ekipāžas. Savus brīvprātīgā pienākumus barjeru uzstādīšanā un citos sagatavošanas pasākumos veicu līdz vēlai naktij. Kopā kā brīvprātīgie Maltas avio šova organizācijā katru gadu tiek iesaistīti ap 200 cilvēku.

Nākamajā 26.09.2015. dienā sākās avio šova norises aktīvā fāze ar apmeklētāju uzņemšanu, lidaparātu lidojuma paraugdemonstrējumiem un stāvvietās novietoto lidaparātu apskati. Tā kā šajā pasākuma daļā tik daudzu brīvprātīgo iesaiste nebija nepieciešama, tad varēju detalizēti pētīt avio šovā ieradušos lidaparātus, kā arī to paraugdemonstrējumus. Tā kā Malta Luqa lidostai ir 2 skrejceļi, tad viens no tiem uz 2 dienām tika nodots avio šova rīcībā, bet no otra nepārtraukti notika regulārie avioreisi.

Pasākuma laikā satiku savu paziņu no Latvijas. Šīs dienas vakaru pēc avio šova devos uz Marsaxlokk ciemu, kur bija iespēja izpētīt šo vietu un peldēties Vidusjūrā. Nakti pārnakšņoju pie savas paziņas viņas dzīvoklī.

Avio šova norises otrajā dienā, 27.09.2015. mana kā brīvprātīgā iesaiste pasākumā nebija nepieciešama, jo darbojās vietējie brīvprātīgie. Lai racionāli pavadītu šo dienu, nolēmu ar prāmi doties apmeklēt Itālijai piederošo Sicīlijas salu. Tā kā prāmja atiešana no Valetas ostas bija paredzēta plkst. 06:30 no rīta, paziņa ar savu mašīnu mani aizveda no Marsaxlokk ciema līdz prāmja atiešanas ostai. Pirms prāmja atiešanas nopirku vienas dienas ekskursijas uz Sicīliju biļeti par 124 EUR. Tā kā Sicīlijas ekskursijām tiek piedāvāti 2 maršruti – uz Etnas vulkānu un Sirakūzu pilsētu, nolēmu izvēlēties ekskursiju uz Etnas vulkānu.

Pēc apmēram 2 stundu brauciena ar prāmi ap plkst. 08:30 pēc vietējā laika piestājām ostā Sicīlijas salā. Mūs ekskursijas dalībnieki tika sadalīti dažādos autobusos atkarībā no tā, kurā no ekskursijām katrs izvēlējās doties. Mūsu autobusa ekskursiju vadīja 2 gides – viena stāstīja informāciju angļu valodā, otra to pašu informāciju dublēja krievu valodā.

Ekskursijas maršrutā uz Etnas vulkānu vispirms apmeklējām Taorminas pilsētu. Tur mums tika iedots 3 stundu brīvais laiks pusdienu pauzei un pilsētas apskatei. Autobuss tika novietots pilsētas autoostas stāvvietā. Pilsētas apskates laikā es nokāpu no kalna lejā uz pludmali, kur bija brīnišķīga iespēja izpeldēties Vidusjūrā. Pēc peldes bija atkal pa kāpnēm jākāpj kalnā augšā līdz autoostai un vecpilsētas centram. Atgriezies vecpilsētas centrā veicu detalizētu tā izpēti pastaigājoties pa pilsētas ieliņām.

Pēc Taorminas pilsētas apskates devāmies Etnas vulkāna virzienā. Pa ceļam apstājāmies vairākos ciematos, kur grupai tika piedāvāts degustēt vietējos produktus ar iespēju tos iegādāties. Vēlāk, braucot pa kalnu ceļiem vulkāna apkārtnē, varējām vērot no Etnas vulkāna izvirdušās lavas paliekas un izvirdumu sekas. Ekskursijas galamērķis bija tūrisma centrs un autobusa stāvvieta Etnas vulkāna pakājē. Tur mums tika dots 3 stundu brīvais laiks, lai ar funikulieri vai speciālu Mercedes - Benz markas apvidus kravas auto ar pasažieru kabīni varētu uzbraukt uz kādu no krāteriem. Etnas vulkānam ir daudz krāteru, kas atrodami plašā apvidū ap tā virsotni. Tā kā laiks bija ierobežots un par funikulieri maksāt negribējās, tad ar kājām uzkāpu kalnā līdz vietai, kur varēja vērot vairākus no krāteriem.

Atpakaļ ceļā ar autobusu atgriezāmies tai pašā Sicīlijas ostā, kur iebraucām un pārkāpām prāmī. Visu autobusu maršruta laiku vietējās gides mums sniedza detalizētu informāciju par sicīliešu dzīvesveidu, paražām un dzīvi uz salas. Ar prāmi atgriezos Valetas pasažieru ostā vēlu vakarā ap plkst. 23:30. Tā kā vietējais pasažieru transports vairāk šajā laikā nekursēja, tad atkal nācās izmantot taksometra pakalpojumus, lai nokļūtu Maltas Luqa lidostā, no kuras izlidošana uz Kauņu man bija paredzēta jau nākošajā 28.09.2015. rītā plkst. 07:10. Laiku līdz lidojumam pavadīju guļot uz sava palikņa lidostā un gaidot reisu uz Kauņu. Pirms izlidošanas iedvesmoju vietējo publiku ar stāstu par to, ka Jēzus viņus mīl. Tā kā pats priecājos un lēkāju, tad arī vietējo publiku pārņēma liels prieks.

Atpakaļ lidojums no Malta Luqa lidostas uz Kauņu notika ar to pašu kompānijas "Rynair" ASV avio ražotāja "Boeing 737-800" modeļa lidmašīnu, kādu lidoju turpceļā. Sekmīgi atgriezāmies un lidmašīna mīksti nolaidās Kauņā biļetē norādītajā laikā plkst. 11:30. No Kauņas Karmelavas lidostas ar pilsētas sabiedrisko transportu nokļuvu līdz Kauņas centram. Pie tirdzniecības centra "Akropole" izvietotajā pagaidu autoostā sagaidīju kompānijas "Ecolines" maršruta autobusu, ar kuru sekmīgi atgriezos Rīgas autoostā.

Ceļojumā kopējās izmaksas šoreiz bija 240 EUR + 200 EUR vietējie izdevumi.

Esmu priecīgs un pateicīgs Dievam par brīnišķīgo ceļojumu un labprāt došos līdzīgos ceļojumos arī nākotnē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Raimonds 09/20/2016 14:54 kā parsti prieks ceļot!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.090765sec.