Sākas Jaunais - ugunīgā pērtiķa - gads pēc ķīniešu kalendāra

Balstoties uz astronomiskajiem procesiem, precīzāk, uz Lunāro kalendāru, Jauno gadu vēl līdz šai dienai svin daudzas Austrumu kultūras, it īpaši ķīnieši. Šī iemesla dēļ plaši pazīstams ir tāds jēdziens kā Austrumu jeb Ķīniešu Jaunais gads, kas tiek svinēts apmēram pusotru mēnesi vēlāk nekā Latvijā, proti, janvāra beigās vai februāra sākumā, kad iestājas pirmais jaunais Mēness Ūdensvīra zīmē. Šogad tas tiek svinēts no 2016. gada 8. līdz 23. februārim.

Atbilstoši kalendāram, katrs gads Ķīnā ir saistīts ar kādu no 12 dzīvniekiem (horoskopa zīmēm) un kādu no pieciem tradicionālajiem elementiem – koku, uguni, zemi, metālu, ūdeni. Divpadsmit gadu ciklu iesāk Žurkas gads, tam seko Vērša, Tīģera, Zaķa, Kaķa, Pūķa, Čūskas, Zirga, Kazas, Pērtiķa, Gaiļa, Suņa un Cūkas gads, apvienots ar kādu no pieciem elementiem. Pilns cikls ir sešdesmit gadu ilgs un tad sākas no jauna.

Ķīnā tradicionāli Jaunā gada svinības norit 15 dienas

Pirmā diena. Jaungada svinību pirmajā dienā pieņemts pateikties Debesu un Zemes labajiem spēkiem. Daudzi ķīnieši šajā dienā atturas no gaļas ēšanas, jo uzskata, ka tas nodrošina ilgu un laimīgu dzīvi.

Otrajā dienā pieņemts pateikties saviem senčiem un izrādīt cieņu vecākiem. Tās var būt kopīgas pusdienas vai vakariņas ģimenes lokā, bet noteikti ar vecākās paaudzes piedalīšanos. Šajā dienā ķīnieši izrāda īpašu labvēlību suņiem, jo tradicionāli tā tiek uzskatīta par "suņu dzimšanas dienu".

Trešā un ceturtā ir "znotu" dienas - laiks, kad znotiem ir iespēja godināt un mazliet palutināt sievas vecākus.

Piekto dienu dēvē par Po Woo. Šajā dienā cilvēki paliek mājās un godina Pārticības dievu. Neviens nedodas ciemos pie vecākiem vai draugiem, jo tiek uzskatīts, ka šī vizīte var nest nelaimi abām pusēm.

No sestās līdz desmitajai dienai ķīnieši apciemo savus draugus un radus, kā arī dodas uz templi, lai lūgtu par laimi, pārticību un veselību jaunajā gadā.

Septītā Jaunā gada diena ir "lauksaimnieku" diena, kad var padižoties ar pērnā gada ražu. Zemnieki gatavo speciālu svētku dzērienu no 7 dārzeņiem. Septīto dienu uzskata par "cilvēka dzimšanas dienu", tādēļ saskaņā ar ticējumiem tiek ēstas īpaši garas nūdeles, kas simbolizē garu mūžu un svaigas zivis, kas simbolizē veiksmi.

Astotā diena atkal ir ģimenes svētku diena, kad visi ģimenes locekļi vēlreiz tiekas pie svētku galda.

No desmitās līdz divpadsmitajai dienai tiek aicināti un uzņemti viesi: radinieki un draugi. Pēc tik bagātīgām svinībām trīspadsmitā diena ir klusa un mierīga "atslodzes" diena, kad pārtikā izmato tikai rīsus un šķiedrām bagātas saknes, lai attīrītu organismu pēc pārēšanās.

Četrpadsmitajā dienā notiek visi lielie sagatavošanās darbi Laternu gājienam, kas ir Jaungada svinību kulminācijas brīdis piecpadsmitajā dienā.

Daži ticējumi par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt Jaunajā gadā.

· Mājoklim jābūt iztīrītam līdz Jaunajam gadam. Visi uzkopšanas piederumi un tīrīšanas līdzekļi vecgada vakarā jānoslēpj no acīm, piemēram, pieliekamajā.
· Jaungada dienā nedrīkst slaucīt putekļus, jo tā var aizslaucīt veiksmi.
· Slaukot grīdu, tas jādara virzienā no ieejas durvīm uz centru, tad jāsavāc un jāiznes. Nekad nedrīkst slaucīt grīdu "cauri istabām", t.i. pāri slieksnim.
· Vecgada vakarā jātur durvis un logi vaļā, lai vecais gads tiek projām.
· Līdz Jaunajam gadam jānomaksā visi parādi.
· Pirmajā dienā neko nedrīkst aizņemties.
· Nedrīkst mazgāt matus.
· Jāizvairās no lamāšanās, rupju vārdu un vārdu ar sliktu nozīmi lietošanas.
· Nedrīkst pieminēt nāvi un miršanu, spoku stāsti Jaunajā gadā ir 100% tabu!
· Jāizvairās no pērnā gada biežas pieminēšanas.
· Nevajadzētu lietot asus priekšmetus: šķēres, nažus, īlenus....
· Ja cilvēks pirmajā gada dienā raud, viņš raudās visu gadu. Tādēļ bērniem nekas netiek liegts un viņi nesaņem sodu, pat, ja uzvedušies neciešami.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58940506sec.