Tūkstošgades odiseja piestāj arī Rīgas ostā

Lietuvieši visā pasaulē svinēs Lietuvas vārda tūkstošgadi vienlaikus ar savu labāko burātāju atgriešanos no ceļojuma apkārt pasaulei

2009.gada 5.jūlijā pēc 9 mēnešu ceļojuma apkārt pasaulei "Tūkstošgades odiseja" beidzot atgriezīsies dzimtajā Klaipēdas krastā (Lietuvā). Lietuvai veltītajā braucienā apkārt pasaulei jahta LTU 1000 "Ambersail" piestās 26 lietuviešu kopienās dažādās pasaules vietās un aicinās lietuviešus uz svinībām.

Pašlaik "Tūkstošgades odiseja" ir ceļā uz Rīgu. 1.jūlijā plkst. 13:00 jahta tiks svinīgi sagaidīta Rīgas ostas piestātnē MK 3. Uzstāsies ansamblis "Bijunas". Savukārt, plkst. 16:00 Rīgas Lietuviešu vidusskolā (Prūšu ielā 42a, Rīgā) norisināsies tikšanās ar Latvijas lietuviešu kopienu.

Šogad Lietuva atzīmē tūkstošgadi, kopš pirmoreiz pieminēts Lietuvas vārds. 2008. gada 5.oktobrī no Klaipēdas ostas drosmīgā Lietuvas burātāju komanda uzsāka "Tūkstošgades odiseju" apkārt pasaulei ar devīzi "Viens vārds - Lietuva". "Tūkstošgades odisejas" misija ir kļūt par Lietuvas tūkstošgades svinību sūtni pasaulē, veicināt labāku Lietuvas pārstāvniecību pasaulē un pulcināt lietuviešu kopienas no visas pasaules šī nozīmīgā notikuma svinībām piecos kontinentos.

Lietuvas prezidents V.E. Valds Adamkus (H.E. Valdas Adamkus) komandai ir piešķīris savu karogu, lai tas plīvotu uz jahtas visa ceļojuma laikā. Kapteiņiem tika pasniegtas arī speciālas Lietuvas prezidenta vēstules, kas jānodod visām apmeklētajām kopienām. Vēstules aicina lietuviešus lepoties ar savu tēvzemi un svinēt Lietuvas tūkstošgadi.

Deviņu mēnešu laikā 120 Lietuvas burātāju komanda ar jahtu LTU 1000 "Ambersail" apciemoja 26 lietuviešu kopienas 20 dažādās pasaules valstīs: Klaipēdā, Ķīlē, Laspalmasā, Keiptaunā, Adelaidā, Sidnejā, Oklendā, Beriso, Buenosairesā, Montevideo, Sanpaulu, Maiami, Ņujorkā, Bostonā, Halifaksā, Almērijā, Lisabonā, Dublinā, Londonā, Oslo, Kopenhāgenā, Gdaņskā, Stokholmā, Pēterburgā, Tallinā, Rīgā un Kaļiņingradā.

Jau piedzīvots: lielākais vēja ātrums 72 mezgli (Horna raga viļņi), jahtas lielākais ātrums 32 mezgli. Jahtas pašreizējai atrašanās vietai iespējams sekot tiešsaistes kartē: www.1000odiseja.lt

Viss "Tūkstošgades odisejas" maršruts ir sadalīts vienpadsmit posmos. Ceļojumu apkārt pasaulei kopīgiem spēkiem veic daudzi (vairāk kā 100) lietuviešu burātāji, ir izveidotas 11 apkalpes, kas mainās dažādos ceļojuma posmos. Odisejas beigās pēc 200 dienu burāšanas būs paveikts vairāk kā 42 000 jūras jūdžu.

"Šis ceļojums ir nozīmīgs Lietuvas tūkstoš gadu vēstures kontekstā. Ceļojums ar jahtu iepazīstinās ar Lietuvu kā jūras valsti ar profesionāliem augstākās klases burātājiem," saka "Tūkstošgades odisejas" projekta izpilddirektors Raimunds Daubars [Raimundas Daubaras].

2009. gada 5.jūlijā jahta "Ambersail" LTU 1000 atgriezīsies Lietuvā pēc ceļojuma apkārt pasaulei, kura misija ir aicināt visas pasaules lietuviešus pulcēties uz tūkstošgades svinībām. 5.jūlijā plkst. 21:00 pēc vietējā laika (EEST/GMT +3) starptautiskā lietuviešu kopiena, kas izkaisīta visā pasaulē, būs kopā domās un vārdos. Viņi kopīgi dziedās Lietuvas himnu. Tas būs veids, kā lepni paziņot visai pasaulei, ka Lietuvas vārds svin savu tūkstošo gadskārtu. Lietuvas himnas ieraksti dažādu lietuviešu kopienu izpildījumā gan Lietuvā, gan ārvalstīs tiks apkopoti vienā videomateriālā un pārraidīti 6.jūlijā.

Ja jums radusies interese vai jautājumi, nepieciešamas fotogrāfijas vai sīkāka informācija, lūdzu, kontaktējieties ar mums pa e-pastu: [email protected].

Papildu informācija: www.1000odiseja.lt 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82968211sec.