4 iemesli, kādēļ vērts apmeklēt Šauļus Lietuvā

Saulei spīdot arvien vairāk, lūkojamies pēc vienas, divu dienu galamērķiem brīvdienu izbraucieniem kopā ar ģimeni vai draugiem. Aprīļa sākumā Travelnews.lv redakcija devās apmeklēt un izbaudīt Latvijai netālo Šauļu pilsētu Lietuvā, kas zināma ne tikai ar slaveno Krustu kalnu un NATO aviobāzi, bet arī saistošiem muzejiem un izdevīgu iepirkšanos.

1. Muzeji. Iespējams, vairumam ceļotāju muzeji saistās ar noputējušām skulptūrām, drūmām gleznām un virkni gada skaitļiem, kas plūst no gida mutes. Šauļu muzeji viesa pretējus iespaidus – interesanti, atraktīvi, iesaistoši.

Šauļu Leļļu muzejs atrodas blakus pilsētas tūrisma informācijas centram – kreisajā pusē. Muzejā apkopotas lelles no 102 valstīm, gan no mūsu pašu Latvijas, gan eksotiskajām valstīm. Uz muzeju atceļojušas pat lelles no Lielbritānijas  - karaļnama svarīgāko personu veidolā. Turklāt muzeja plauktos novietotas ne tikai cilvēkus attēlojošas lelles, bet arī troļļi. Pēc leļļu kolekcijas apskates tiekam aicināti dziļāk muzeja telpās, kur acīm un ausīm vaļā klausāmies stāstus par Lietuvas nacionālajiem tērpiem. Pēc tam arī pašiem jāiesaistās! Jāsien lakati un vainagi pēc lietuviešu tradīcijām. Šī ir viena no muzeja aktivitātēm, kurā aicināti iesaistīties apmeklētāji.

Šokolādes fabrikas Rūta (Tilžes g. 133) telpās izvietots gan Šokolādes muzejs, gan eleganta kafejnīca, gan veikaliņš. Muzeja vadītājas pavadībā devāmies ekskursijā, aplūkojot tā ekspozīciju – šokolādes vēsturi, kā to gatavoja maiji un acteki un kā šokolāde ir attīstījusies gadu gaitā. Vienā no telpām izvietots interaktīvs galds, kas ļauj gan sevi nobildēt un nosūtīt bildi uz e-pastu piemiņai no muzeja, gan izveidot interaktīvus šokolādes papīriņus ar pašizveidotu zīmējumu. Jāatzīst gan, ka atgriežoties mājās, tomēr bilde no Šokolādes muzeja nebija ienākusi e-pasta kastītē… Skolēnu grupām patiks izglītības programmas ar iespēju pašiem pagatavot šokolādes konfektes. Šādas programmas ilgums ir viena stunda. Īstu "šokolādes vulkānu" nāksies piedzīvot, ja šokolādes kafejnīcā nobaudīsiet "Acteku dzērienu". Paši Šauļu iedzīvotāji šo dzērienu malko bez problēmām un vēl nosaka, ka tas ir īsts palīgs veselībai. Tomēr pirmajiem "Acteku dzēriena" baudītājiem tik labi viss neiet – dažs labs nogaršo vien vienu malku un turpina veldzēties ar auksto ūdeni, kas pasniegts kopā ar dedzinošo dzērienu. Turpat var nogaršot arī apetelīgās šokolādes kūkas un dažnedažādās konfektes.



Pilsētas muzeju sarakstā arī greznā Šauļu villa, kas agrāk piederējusi ādas fabrikas īpašniekam Haimam Frenkelim. Šauļu tūrisma informācijas centra meitenes stāsta, ka īsta romantikas burvība te valda vasarā,  kad darbojas strūklaka un apkārt viss zied un zaļo… Ja vasarā villa lepojas ar dažādu festivālu norisēm, tad pārējā laikā apmeklētājiem interesanta ir muzeja ekspozīcija un glaunais restorāns villas 1. stāvā.


Izbraucot ārpus no pilsētas centra, skatam paveras Žaļūku vējdzirnavas un lauku viensēta. Ik pa laikam tur notiek dažādas svinības, kurās aicināts iesaistīties ikviens. Saimniekmājā tiek cepta maize, pirms Lieldienām interesenti var apgūt olu rotāšanas prasmes un citas aktivitātes. Apskatei atvērtas arī pašas vējdzirnavas, kas ir darba kārtībā.


Šauļi lepojas arī ar citiem muzejiem. Lai gan nepaguvām citos paviesoties, tūrisma informācijas centra pārstāves norādīja, ka vērts apmeklēt interaktīvo Velosipēdu, Fotogrāfiju un Kaķu muzeju.

2. Krustu kalns. 12 kilometrus pirms Šauļiem (braucot no Latvijas puses) atrodas slavenais Krustu kalns. Ir darba diena, kalnā esam teju vienīgie apmeklētāji. Kā joko Šauļu tūrisma informācijas centra pārstāves, bieži vien ārzemnieki domā, ka šī ir masveida kapu vieta. Nē, tā nav! Krustu kalns ir vēstures un arhitektūras piemineklis, unikāls tautas māksla ansamblis. Saka, ka pirmos krustus šeit uzstādīja 1831.  gada sacelšanās kritušo nemiernieku tuvinieki, kuriem cara valdība neļāva pienācīgi pagodināt viņu radinieku kapus.


Savdabīga, spēcīga un gaiša – tāda ir šī vieta


3. Iepirkšanās. Šauļu iepirkšanās centrs Saules Miestas lepojas ar Baltijā lielāko terasi. Jau maija vidū notiks tās vasaras sezonas atklāšana. Un tad ies uz urrā! Āra kafejnīca, brīvdabas kino, rotaļu laukums bērniem, koncerti, strūklaka… Nodomājām, ka šeit noteikti būs jāatgriežas vasarā. Izradās, ka centra vadītāja ir latviete Dina Bunce, kura ceļu uz darbu mēro no Ozolniekiem. "Saules Miestas ir kompakts un apmeklēts iepirkšanās centrs," stāsta centra vadītāja.


"Lietuva ir apavu zeme," apgalvo latviete Dina. Un tā patiešām arī ir, viens apavu veikals aiz otra. Arī cenas esot labākas. Centrā izvietoti gan Latvijā zināmi veikali  - The Body Shop, Drogas, New Yorker, Reserved, Danija, gan mūsu pilsētās neredzēti veikali, piemēram, Deichmann.


Plaša ir arī kafejnīcu izvēle. Maltīti ieturējām trešā stāva La Crepe, kurā ienākot bijām patīkami pārsteigti – viesmīle runā latviski. Izrādās meitenei vecāki lietuvieši, bet radi dzīvo Liepājā. Sajutāmies kā mājās. Ēdienkarte plaša – cepelīni, pankūkas ar dažnedažādām piedevām, salāti, zupas, deserti. Garšīgi, un arī cenas pieejamas.


4. Tuvu robežai. Šauļi ir izdevīga vieta gan latviešiem, gan Rīgai. No Jelgavas līdz Šauļiem ir teju 90 kilometri, bet Rīgas – 130 kilometri. Savukārt Šauļu iedzīvotāji bieži vien izvēlas braukt uz Rīgu, nevis Viļņu – tā tuvāk.

Tie, kuriem nav personīgās automašīnas, var izmantot autobusu satiksmi. Piemēram, Ecolines no Rīgas uz Šauļiem kursē pirmdienās, trešdienās, ceturtdienās un sestdienās, bet atpakaļ – otrdienās, ceturtdienās, sestdienās un svētdienās.


Lai izdevies brauciens!

Vairāk informācijas interneta vietnē www.tic.siauliai.lt/lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Latvia Tours
,


Melngalvju nams
,


Splendid Palace
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50809288sec.