Iepazīsti Igaunijas dzīvo vēsturi jeb padomju ēras mantojumu

Bieži vien pasakas sākas ar "Reiz, sen senos laikos....". Arī par Igaunijas dzīvi padomju republiku saimē savā ziņā varētu teikt līdzīgi. Kopš padomju ēras beigām apritejši teju 30 gadi - nu jau veselas trīs paaudzes dzīvo pavisam citā pasaulē un  bieži vien pat nenojauš, ko nozīmē padomju laiki!

Tāltālajā 1940. gada 21. jūlijā pateicoties "draudzīgā" padomju armijas karaspēka ienākšanai Igaunij, Padomju Sociālistiskā Republika. Arī Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika un Lietuvas Padomju Sociālistiskā Republika radās tieši šajā pašā dienā. Tā nu trīs māsiņas pie Baltijas jūras vienā un tajā pašā dienā kļuva par padomju sociālistiskās republikas lielās saimes sastāvadļu.

Kas tad īsti mainījās igauņu dzīvē ar šo brīdi?

Vairs nebija neatkarīgās Igaunijas valsts, tās vietā radās daļiņa no lielās padomju saimes, kur oficiālā naudas vienība bija rublis, kā otra oficiālā valoda ikdienā ienāca krievu valoda. Likumi un noteikumi tika diktēti no tālās Maskavas.

Tāda nu ir Igaunijas vēsture un, lai arī ne visi mīl runāt par padomju laikiem Igaunijā, tie ir atstājuši varenu kultūras un vēstures mantojumu, kas kā dzīvs apliecinājums atgādina par laikiem, kad viensētas un lielās lauku saimniecības tika apvienotas kolhozos.

Rummu

Tie, kam pāri trīsdesmi šos laikus vēl atcerās, bet jaunākajām paaudzēm, tie ir stāsti, ko vecāki sāk ar tekstu " Kad mēs augām..."

Igaunijā padomju laikus necenšas izdzēst no cilvēku atmiņas, jo šis periods, lai gan atņēma valstisko neatkarību, tomēr atstājis daudz interesantu laikmeta liecību – sākot ar padomju arhitektūras šedevriem un beidzot ar dažādiem ražošanas un slēgtajiem militārajiem objektiem, kas visus padomju gadus tika turēti slepenībā un vien tagad lēnām ver savus vārtus plašākai sabiedrībai – sava veida zudusī Atlantīda iznirst no jūras dzelmes.

Rummu karjers ir viena no pievilcīgākajām niršanas vietām Igaunijā. Kā tas ir izveidojies par nirējiem pievilcīgu punktu? Vēstures liecības teic, ka šeit 1938. gadā tika izveidots Padomju cietums, kuru tajos laikos dēvēja par Murru cietumu. Blakus tam atradās kaļķakmens karjers, kurās nodarbināja šajā cietumā ieslodzītos. Līdz ar Igaunijas neatkarības atgūšanu, 1991. gadā darbs raktuvēs tika apturēts – izslēdzot ūdens sūkņus, karjers strauji applūda un kādreizējais cietums mūsdienās atrodas zem ūdens.

Tiek vēstīts, ka applūšana notikusi tik strauji, ka ne visas tehnikas vienības tika nogādātas drošā attālumā – dažas no tām joprojām atrodas zem ūdens. Niršanu šeit īpaši pievilcīgu padara dzidrais ūdens, kas ir ļoti reti sastopama parādība mūsu reģionā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 27.02.2024 Liepājai pērn rekordliels tūristu skaits Liepājas reģiona TIB
2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpoti 112 714 viesi, kas ir līdz šim pilsētas augstākais rādītājs naktsmītņu datu apkopošanas vēsturē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4672668sec.