Tallinā tiks atvērta zinātniskā izklaides centra АHHАА filiāle [1]

Telpās, kas atrodas zem Igaunijas galvaspilsētas Tallinas Vabaduzes laukuma, pēc pāris nedēļām tiks atvērts jauns АННАА zinātnes un atpūtas centrs visai ģimenei. Tāpat zem Vabaduzes laukuma tiks atvērta kafejnīca, sabiedriskās tualetes, jauniešu infocentrs un municipālās policijas postenis.
Taču pats interesantākais objekts būs AHHAA centrs, kurš savus pirmos apmeklētājus plāno uzņemt jau 2009.gada 21.augustā, kad notiks arī oficiālā renovētā laukuma atklāšana. Tallinas komunālā departamenta vadītājs atzīst, ka pagaidām ir grūti novērtēt cik šāds projekts izmaksāja, jo ir daļa no laukuma rekonstrukcijas plāna. Pilsētas mērija tika nolēmusi neatklāt Vabaduzē pazemes tirdzniecības ielu.
AHHAA centrs jau darbojas Tartū, taču izstādes jau ir notikušas vairākās Igaunijas pilsētās. Pēc Tartu centra vadītāja Tiiu Sild atzinuma, Tallinas filiālē varēs iepazīt to pašu noslēpumaino pasauli un visus priekšmetus un eksponātus varēs arī aptaustīt ar rokām, kā arī pašam izmēģināt.
Pirmā izstādes tēma būs sports. Daļa eksponātu būs veltīti vieglatlētikai un dažādām spēlēm – volejbolam, futbolam, basketbolam. Taču otrā daļa – autosportam, proti, ļoti populārajai Formulai-1.
Daudzi no eksponātiem ir izgatavoti Lielbritānijā un Austrijā, un ir izmaksājuši vairākus miljonus igauņu kronu. Interaktīvie eksponāti kļūs par galveno izstādes daļu un tos ir plānots atjaunot vai nomainīt reizi pusgadā.
Tāpat viens no interesantiem ekspocīzijas objektiem būs milzīga smilšukaste, kurā smilšu graudiņu skaits būs aptuveni septiņi miljardi, kas simbolizēs mūsu planētas iedzīvotāju skaitu.
Smilšu kastē būs dažādi priekšmeti, kas vēsturiski iezīmēs pilsētu un tās nākotni. Nedaudz pasijājot smiltis varēs atrast, piemēram, zelta monētas kopiju, kāda ir atrasta pilsētas arheoloģiskajos izrakumos.

Centrā būs arī aka ar dziļuma ilūzijas veidojošo efektu, kā arī lidmašīnas lidojuma stimulators. Neiztikt arī bez kinoteātra, kas nebūs liels, proti, paredzētas tikai deviņas sēdvietas, taču kinoteātrī varēs skatīties 4D filmas. Jāatzīme, ka šim projektam jau Igaunijā ir uzsākts uzņemt filmas. Kinoteātra iekārtošanai tika iztērēti četri miljoni igauņu kronas.

Kā atzīst Tartu centra vadītājs, tad ieejas biļešu cena būs mazākas nekā reāli tām vajadzētu būt, jo AHHAA apmeklējums – tas nav tikai jautrs un izzinošs pasākums, bet arī „pa kabatai” apmeklētājiem. Cetrs saņem arī gan Tartu, gan tagad arī Tallinas Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu.
AHHAA centrā visas anotācijas ir pārtulkotas arī krievu valodā. Centrā strādā arī gidi, kuri labprāt atbild uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

АННАА Tallinā atrodas Vabaduzes laukumā, un tā kopējā platība ir 824,7 kv.m, kā arī centrā atradīsies jauniešu infocentrs. Jātazīme, ka AHHAA tika dibināts 1997.gadā pēc Tartu Universitātes iniciatīvas.

Sīkāka informācija: www.ahhaa.ee

Tartu AHHAA centrs fotogalerijā: skatiet šeit

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Aivis 10/25/2009 00:32 Vispār jau Vabaduse väljak tulkojumā nozīmē Brīvības laukums. Ja nosaukumu netulko, tad burts "z" jāsamaina atpakaļ pret "s"!

Tīju Silda (Tiiu Sild) ir sieviete! :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Estravel Latvia
,


Rija Old Town Hotel Tallin
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52952099sec.