Purvi apliecina Igaunijas dabas pirmatnējo skaistumu

Purvu ainavas, kas stiepjas līdz apvārsnim, un to rudenīgās krāsas veido ainavas, kas citur Rietumeiropā ir reti sastopamas. Purvi un tīreļi klāj piekto daļu Igaunijas sauszemes teritorijas. Dabisko purvu pārpilnības ziņā mēs esam trešajā vietā pasaulē pēc Somijas un Kanādas.

No daudzām un dažādajām biotiskajām kopienām Igaunijā purvi ir vissenākie – pārpurvošanās procesi sākās pēc tam, kad pirms apmēram 10000 gadu pazeminājās Baltijas ledus ezers, un tie turpinās vēl šodien. Purvu flora un fauna ir unikāla – daudzas dzīvnieku un augu sugas ir pielāgojušās tikai un vienīgi šādiem apstākļiem. Aptuveni ceturtā daļa Igaunijas augu aug tikai purvos, to vidū ir daudz reliktu sugu no ledus laikmeta laikiem.

Igaunijas sūnu purvos līdz 17 metriem biezs kūdras slānis

Purvi veidojas ārkārtīgi ilgā laika periodā. Uz zemes bagātīgi aug kūdru veidojošie sfagni. Ja tie aug, zeme uzbriest kā rauga mīkla – zemā (zāļu) purva tipa mitrāji kļūst par pārejas purviem un, visbeidzot, par augstajiem (sūnu) purviem. Sfagnu daļiņām atmirstot, tās veido kūdru. Vairumā Igaunijas purvu kūdras slānis ir 3–6 metrus biezs. Rekords pieder Dienvidigaunijai, kur netālu no valsts augstākā kalna, Lielā Munameģa (Suur-Munamägi), kūdras slānis tika konstatēts 17 metru biezumā.

Igaunijas purvi ir uzkrājuši milzīgu kūdras daudzumu – aptuveni 1600 tonnas uz iedzīvotāju. Kūdra ir vērtīgs enerģijas avots, kā arī ir izmantojama dārzkopībā, un Igaunija augstu kotējas Eiropas kūdras eksportētāju vidū.

Purvu dabas takas ir aizraujošas jebkurā gadalaikā

Pastaigas pa purviem Igaunijā ir populārs atpūtas veids, un daudz aģentūru piedāvā eksotiskas pastaigas ar purva kurpēm visu cauru gadu. Ir izbūvētas arī neskaitāmas purva laipas, kas tūristus aizved atklājumu pilnā ceļojumā caur noslēpumainajām purva ainavām. Turklāt ziemā purvi ir pieejami visiem, kas slēpo. Ja ilgojaties pēc patiesi atmiņā paliekoša pārdzīvojuma, vērojiet saules lēktu virs purva!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90760708sec.