Kā gada laikā ir mainījies Latvijas automašīnu parks?

Gada laikā Latvijas automašīnu parks ir ne tikai palielinājies, bet arī nedaudz atjauninājies. Pagājušā gada pirmajā ceturksnī tā lielāko daļu veidoja 16-20 gadus senas automašīnas, bet šī gada pirmajā ceturksnī tajā dominē 11-15 gadus seni transporta līdzekļi, šādus datus sniedz valstī apmeklētākais transporta sludinājumu portāls Latauto.lv. Turklāt, atšķirībā no pagājušā gada pirmā ceturkšņa, katra otrā automašīna, kas piedalās satiksmē, izmanto nevis benzīnu, bet dīzeli.

Saskaņā ar Andra Mālnieka, portāla Latauto.lv pārdošanas vadītāja sacīto, gada laikā 11-15 gadus senas automašīnas Latvijas satiksmē ir bijušas vairāk, līdz pat 27 procentiem, un pašlaik veido 30 procentus no visām valstī esošajām automašīnām.

"Pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos valstī lielākoties bija nedaudz senāki, 16-20 gadus veci, transporta līdzekļi. Taču šī gada pirmajā ceturksnī fiksētas nelielas izmaiņas. Tādu automašīnu daudzums samazinājies par 20 procentiem, nekā pagājušajā gadā tajā pašā laikā. Turklāt, uz ielām parādījušies arī vairāk pašu jaunāko (ne senāku par pieciem gadiem) transporta līdzekļu", - saka A. Mālnieks.

Pašu jaunāko – līdz viena gada vecu – automašīnu Latvijā gada laikā ir kļuvis vairāk par 12,3 procentiem – no 11,5 tūkst. līdz 12,9 tūkst. Savukārt nedaudz senāki, 1-5 gadu veci, transporta līdzekļi šī gada pirmajā ceturksnī saskaitīti 47,4 tūkst. Tas ir pat par 23,3 procentiem vairāk, nekā pagājušajā gadā, tajā pašā laika posmā.

Saskaņā ar automašīnu tirgus eksperta apgalvoto, valstī ir uzradies arī vairāk "vecīšu" – automašīnu, kuru vecums sniedzas vairāk par 20 gadiem. Valstī to ir par 7,8 procentiem vairāk, nekā pagājušajā gadā tajā pašā laika periodā un tagad tās veido 21 procentu (148,4 tūkst.) no visām automašīnām.

Dīzelis apdzinis benzīnu

Latvijā ir samazinājies automašīnu skaits, kas tiek dzītas ar benzīnu. Pagājušā gada pirmajos mēnešos tādu automašīnu bija aptuveni 317 tūkst., bet šogad to skaits samazinājies par aptuveni 16 tūkst. vienībām, tagad tās veido 42,6 procentus no visām valstī esošajām automašīnām. Pašlaik gandrīz puse – 49,7 procenti – Latvijā iereģistrēto automašīnu izmanto dīzeli. Tiesa, automašīnas, kas tiek dzītas ar benzīnu vai benzīnu un gāzi, veido 50,1 procentus no visām valstī esošajām automašīnām.

"Automašīnu daļa, kas tiek dzītas ar dīzeli, Latvijā pēdējās desmitgades laikā ir augusi, taču, tikai šī gada sākumā tās apdzina automašīnas, kas tiek dzītas ar benzīnu. Dīzeļa automašīnas ir kļuvuši populārākas arī kaimiņvalstī Igaunijā, kaut arī lielākā daļa tajā iereģistrēto automašīnu aizvien izmanto benzīnu. Bet, lūk, Lietuvā, jau vairākus gadus pēc kārtas, transporta līdzekļi, kas tiek dzīti ar benzīnu, saglabājas populārāki par tiem, kas tiek dzīti ar benzīnu", - situāciju komentē A. Mālnieks.

Valstī ir palielinājies arī ar elektrību dzenamo automašīnu skaits. Pagājušā gada pirmajā ceturksnī tādas automašīnas bija reģistrētas tikai 17, bet šodien to skaits tuvojas diviem simtiem – 197 automašīnas.

Uzticība vāciešu automašīnām

Saskaņā ar Latauto.lvdatiem, Latvijas automašīnu parkā, gan pagājušajā gadā, gan šogad, dominē vāciešu ražojuma automašīnas. Pašlaik visvairāk valstī ir "Volkswagen" (141,5 tūkst.) markas automašīnas, pēc tam ierindojas "Audi" (93,6 tūkst.), "Opel" (55,9 tūkst.) un "BMW" (46,5 tūkst.) automašīnas.

Saskaņā ar A. Mālnieka apgalvojumu, "Volkswagen" markas automašīnas saglabājas populārākās arī citās Baltijas valstīs. Pa Igaunijas ceļiem to brauc 94,9 tūkst., pa Lietuvas ceļiem – 224,6 tūkst. Tiesa, Lietuvā gada laikā vāciešu ražojuma automašīnu ("Volkswagen", "Audi", "Opel") skaits samazinājies gandrīz par 40 procentiem. Tas noticis tādēļ, ka sākās automātiskā automašīnu izreģistrēšanas procedūra tehniskās apkopes vai apdrošināšanas beigšanās dēļ.

Ņemot vērā automašīnu modeļus Latvijā, pirmajā gada ceturksnī dominē "Volkswagen Golf" automašīnas (42,8 tūkst.), otrajā vietā palicis "Volkswagen Passat" modelis (42,1 tūkst.), trešajā – "Audi 80" (27,7 tūkst.).

Vienīgajā Latvijā populārāko automašīnu sešiniekā iekļūst arī "BMW" un "Volvo" (40,4 tūkst.) markas automašīnas.

TOP automašīnu markas Latvijas autoparkā:

1. "Volkswagen" – 141,5 tūkst.
2. "Audi" – 93,6 tūkst.
3. "Opel" – 55,9 tūkst.
4. "BMW" – 46,5 tūkst.
5. "Volvo" – 40,4 tūkst.

TOP automašīnu modeļi Latvijas autoparkā:

1. "Volkswagen Golf" – 42,8 tūkst.
2. "Volkswagen Passat" – 42,1 tūkst.
3. "Audi 80" – 27,7 tūkst.
4. "Audi A6" – 22,6 tūkst.
5. "Audi A4" – 20,9 tūkst.
6. "Opel Astra" – 20,4 tūkst.
7. "BMW 3-Series" – 19,4 tūkst.
8. "BMW 5-Series" – 17,3 tūkst.
9. "Opel Vectra" – 12 tūkst.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.487674sec.