Aivars Mackevičs: Tesla Model S rada priekšstatu par nākotnes mobilitāti

Apmēram pirms 20 gadiem, studējot Trīres universitātē (Vācija), par ļoti lielu naudu es un mans studiju biedrs Folkers Šēhs (Volker Schoech) iegādājamies divus portatīvos datorus. Viņš izvēlējās Apple zīmola portatīvo datoru ar 0,9 GB cieto disku un es Toshiba ar 1.4 GB. Tas bija liels notikums, jo studentu kopmītnē tie bija pirmie portatīvie datori.

Divdesmit gadus vēlāk IT programētājs un triju bērnu tēvs Folkers Šēhs ierodas Rīgā ar elektroauto Tesla Model S un piedāvā man izbraukt pirmos divi simti kilometrus ar šo nākotnes vāģi. Automašīna ir atceļojusi no Vācijas galvaspilsētas Berlīnes, kura divu gadu laikā ir jau nobraukusi 50 000 km. Triju stundu brauciena laikā ieguvu pirmos iespaidus par šo noslēpumaino automašīnu, jo Latvijā šobrīd nav neviena Tesla dīlera, kur varētu veikt testa braucienus. Elektrisko automobiļu Tesla tehniskos datus un citu oficiālo informāciju var skatīt uzņēmuma interneta vietnē www.TeslaMotors.com, taču es 10 punktos centīšos definēt savas šī brīža atziņas par Tesla Model S (2013, 51 000 km nobraukums):

1) Vispirms sajūsmu rada Tesla Model S bagāžas ietilpīgums, kur ceļojuma mantas var salikt gan aizmugures bagāžniekā, gan līdz šim ierastajā motora telpā automašīnas priekšējā daļā.

2) Automašīnas salonā pirmais skatiens aizķeras aiz liela monitora. Tas tik tiešām ir milzīgs un ļoti ērts apkalpošanā. Ja autovadītājam patīk automašīnas un datori, tad Tesla Model S ir 100% īstais vāģis. Uz lielā monitora var nolasīt visus interneta ziņojumus, iestādīt automašīnas regulējumus (klimata kontrole, klīrings, utt.) un ērti komunicēt ar ārpasauli.

3) Tesla Model S starta rāviens principā nav apspriežams, jo tas ir tik vienkārši izdarāms kā tikai nospiest gāzes pedāli, jo nav ne sajūga, ne ātrumkārbas, ne arī citu sporta pogu. Atkarībā no automašīnas elektrodzinēja jaudas un modifikācijas – tā var ieskrieties par 3,4 sekundēm līdz 100 km/h. Mūsu variantā tās bija 5,5 sekundes. Tā kā automašīnas masa ir apmēram 2 tonnas, tad manevrēšanas ziņā Tesla Model S ir mazliet smagnējāka nekā ierastie sporta automobiļi ar izputēju, bet Tesla zemais smaguma punkts visu kompensē.

4) Pārsteidzošs moments ir auto klusums, kas pieprasa no autovadītāja papildus uzmanību, jo ikdienā cilvēki nedzird šādu elektroautomobili un šķērso ielu neatļautā vietā bez skatīšanās. Pasakainas sajūtas ir lēni un klusi braukt ar šo automobili pa meža celiņu, kur visas meža skaņas ielido salonā. Pie luksofora var noklausīties gājēju sarunas, kuras izsaka komplimentu vai izbrīnu par Tesla automobili.

5) Lielu sajūsmu rada automobiļa komunikācija ar mobilo telefonu, kur automašīnas īpašnieks var iedarbināt automobili kaut vai no 1000 km attāluma un ļaut savai uzticamajai personai braukt ar to līdz pirmajai pieturai. Tesla Model S īpašnieks ar telefona palīdzību var sekot tiešsaistē visiem automašīnas datu parametriem.

6) Komforta sajūta ir aizmugures pasažierim, kurš sēž pa vidu, jo tā kā automašīnai nav kardāna aizmugures piedziņai, tad aizmugurē sēdošajiem grīda ir pilnīgi līdzena. Četru cilvēku sastāvā ar Teslu Model S var doties tālos ceļojumos, ja to atļauj uzlādes staciju tīkls.

7) Tesla uzlādes stacijās pietiek vienas stundas, lai automašīnas baterijas uzlādētu pilnā apjomā. Šobrīd Rīgā visjaudīgākā uzlādes stacija ir pie CSDD Bauskas ielā, kur Tesla Model S var uzlādēties apmēram pēc 1,5 stundas, bet pie tirdzniecības centra Mols par 4 stundām.

8) Daudzās Rietumvalstīs Tesla īpašnieki bauda īpašas privilēģijas attiecībā gan uz nodokļu atlaidēm, gan uz iegādes cenu, gan uz publiskās infrastruktūras pieejamību un lietošanas tiesībām. Latvijā mēs ar Tesla Model S bez papildus samaksas varējām iebraukt Jūrmalā. Medijos ir izskanējusi ziņa, ka drīzumā Rīgā elektroautomobiļi varēs braukt pa sabiedriskā transporta joslu.

9) Tesla Model S enerģijas krājumus visvairāk patērē ātra braukšana virs 100 km/h. Žigla startēšana un pilsētas satiksme īpaši neietekmē enerģijas patēriņu, jo daļa no enerģijas tiek atgriezta atpakaļ, bremzējot ar elektromotoru.

10) Vācijā par 4.400 eiro var nopirkt 8 gadu apkopi Tesla automobilim, kurā pašam ekstra ar savu naudas maku ir jāparūpējas tikai par riepām. Latvijā pirmais Tesla dīleris ienāks 2017./2018.gadā ar vairākiem desmitiem uzlādes staciju, kur Tesla īpašnieki var uzlādēt savus automobiļus bez maksas.

Tesla Model S testa brauciena laikā ļoti ātri pieradu pie automašīnas klusuma un jaudas, kura neprovocē uz agresīvu braukšanu, jo pietrūkst ierastās sporta automašīnas izputēju rēkoņas. Bet ja ir vajadzība pēc enerģiska starta, tad Tesla savu suverenitāti nodemonstrēs bez lieka decibela. Mani fascinēja interneta komunikācijas šajā automobilī, kuras būtiski palielina vāģa praktiskās vērtības sajūtu. Protams, automašīnas cena ar vēlamo aprīkojumu apmēram 100 000 eiro vērtībā ir šobrīd būtiskākais šķērslis, lai šo automašīnu ar vieglu roku ierakstītu pirkuma grozā. Skatiet 45 bildes - http://bit.ly/1Mq9eiG

Paldies Volker Schoech par iespēju!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Hotel Jūrmala SPA
,


Liepājas reģiona TIB
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37816596sec.