Somu ēdieni pārsteidz pat latviešus

Somu tradicionālo ēdienu apskatam jāsākas netradicionālā vietā - saunā. Tur neatņemama kulināra specialitāte ir saunas desa, ko dēvē par lenkkimakkara. Šīs desas ēšana un iešana saunā Somijā nav šķiramas. Pirms somi saunā apsēžas uz koka lāviņām, desa tiek ietīta pārtikas folijā un novietota turpat uz krāsns un, kamēr cilvēki 85-100 grādu karstumā sviedrējas, lenkkimakkara desa turpat blakus lēnām kļūst gatava. Jāatzīst, ka par lenkkimakkara sajūsmā ir somu vīrieši, jo desu jautājumā gaumes atšķiras - sievietes ir rezervētas, bet vīrieši gan ir īsti lenkkimakkara fanātiķi. Patiesībā makkara ir iecienīta maltītes daļa ne tikai saunā, bet arī citos pasākumos. To ēd kopā ar krietnu porciju sinepju un somu sinepes ir tik labas, ka jebkura desa garšotu lielisku kopā ar tām.

No saunas tālāk var doties uz virtuvi un atklāt, ka viena no svarīgākajām somu tradicionālo ēdienu sastāvdaļām, protams, ir zivis. Populārākās zivis ir lasis, forele un siļķe. Viena no austrumsomu specialitātēm ir kalakukko, maizes mīklā iecepts zivju un gaļas maisījums. Lai šo ēdienu pagatavotu, nepieciešami muikko, somu repšu paveids, un neticami trekna cūkgaļa. Švakākam vēderam ar kalakukko var rasties problēmas. Ja nu tomēr rodas vēlēšanās kalakukko nogaršot, jādodas uz Kuopio - somu piejūras pilsētu, kur jebkurā tirgū var nopirkt pašu izcilāko kalakukko visā Somijā.

Mīklā iecepti pildījumi populāri ari Karēlijā. Senāk šādi pagatavotus ēdienus zemnieki varēja ērti paņemt līdz uz lauku, tāpēc tie kļuva tik iecienīti. Gaļas un rīsu pīrāgi ir vēl viena tradicionāla specialitāte, kuras saknes meklējamas Austrumsomijā. Mūsdienās piirakkas ēd visā Somijā. Tradicionāli tos ēd kopā ar olu sviestu.

Somiem ļoti garšo cūkgaļa un jēra gaļa. Īpaši iecienīta karēļu specialitāte ir särä - milzīgā koka formā cepts jērgaļas ēdiens. Arī poroliha (ziemeļbriežu gaļa) ir cieņā, tomēr ikdienas virtuvē tai ir salīdzinoši maz nozīmes. Ceturtdienās lielākajā daļā somu ģimeņu ēdienkartē ir zirņu zupa. Šī tradīcija ir spēkā jau labu laiku - kad Somija vēl piederēja Zviedrijai, zviedru karalis dažādos veidos mēģināja no pavalstniekiem dabūt naudu, tāpēc izdeva rīkojumu, ka reizi nedēļā galdā noteikti liekams lētāks ēdiens - zirņu zupa. Šādi ietaupītā naudiņa, protams, ieplūda valsts kasē. Acīmredzot somiem zupa diezgan labi garšoja, jo pat mūsdienās to ēd labprāt.

Iecienīti ir arī dažādu veidu sacepumi - gan aknu, gan burkānu, gan kāpostu, gan makaronu. Īpaši garda Somijā ir rupjmaize un piena produkti.

Lieldienās Somijā pienāk mämmi laiks. Mämmi ir ķepīga želeja ar saldenu garšu. Somi mämmi dievina, bet ārzemju tūristi - ne īpaši. 30. aprīlī Somijā atzīmē Vappu - oficiālo pavasara iestāšanos - un tad galdā tiek celts tippaleipä, eļļā cepti cepumi. Šajā dienā gan ēdienam ir maza nozīme, jo Somija gandrīz burtiski slīkst alkoholā. Nav brīnums, ka pie tradicionālajiem 1. maija ēdieniem pieder siļķe - tipisks ēdiens pret paģirām, ko iekost nākamajā dienā. To, ka iestājusies vasara, var pamanīt, kad ēdienkartē parādās somu zemenes.

Svarīgākie gada svētki Somijā ir vasaras saulgrieži Mittsommer un to, kas tiek likts galdā, nosaka reģionālās tradīcijas. Tās var būt pankūkas, siera zupa, melleņu zupa un daudz kas cits. Tradicionālais Ziemassvētku ēdiens ir šķiņķa cepetis, tomēr tā vietu lēnām sāk ieņemt tītars.

Tā kā somu ēdieni bieži ir trekni un smagi, īsti vietā ir krietns malks degvīna, kas sekmē gremošanu. Pazīstamākā degvīna šķirne ir Koskenkorva. Tomēr Somijā jānogaršo arī kāds no neskaitāmajiem liķieriem, piemēram, ekstravagantais lāceņu liķieris lakkalikööri. Somu alus ir līdzīgs latviešu gaišajam alum un garšo diezgan labi. Tirdzniecībā tas pieejams trīs stiprumos - numur 1 ir gandrīz bez alkohola, keskiolut ar numuru 2 ir vidēja stipruma, bet numur 4 ir spēcīgs alus. Iemīļotākais dzēriens Somijā gan ir kafija - nekur citur pasaule nedzer tik daudz kafijas kā Somijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Riga Islande Hotel
,


Jūrmalas TIC
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45398498sec.