Autors: Kristīne Indriksone
Avots: BalticTravelnews.com/Adac.de
Jau no lidmašīnas virs Kanāriju salām redzami milzīgie, tumši zaļie lauki, kur zem biezu lapu juma nogatavojas mazie Kanāriju salu pundurbanāni. Tie garšo lieliski, tomēr nu to eksistence ekonomisku apstākļu dēļ tiek apdraudēta.
La Palmā katru brīvo zemes pleķīti izmanto banānu audzēšanai, tāpēc salā ir gan milzīgas plantācijas, gan arī mazi dārziņi vai sīki terases lauciņi, kur arī audzē dzeltenos gardumus. Pirms 150 gadiem Kanāriju salās kāds botāniķis ieveda banānus no Indoķīnas un jau drīz pēc tam salās sākās masīva banānu audzēšana. Tā visaktīvāk notiek La Palmas salā, kur katru gadu izaudzē ap 100 000 tonnu banānu, neskatoties uz to, ka banānu audzēšana nav nedz viegla, nedz vienkārša. Banānu audzēšana ir arī diezgan šaubīga no ekoloģijas viedokļa - lai iegūtu vienu kilogramu ražas, nepieciešams iztērēt vairākus simtus litru ūdens un bagātīgu daudzumu dažādu organisku un neorganisku mēslojumu.
Banāni labi aug tikai saulainās un no vēja pasargātās vietā līdz 400 metru augstumam virs jūras līmeņa. Papildus tam katram banānu kokam ir savs augšanas ritms - kamēr vieni vēl tikai zied, citiem jau ir gatavi augļi.
Kanāriju salu banāni ir mazāki nekā to Dienvidamerikas līdzinieki, ko pie mums var iegādāties lielveikalā, tomēr pēc garšas tie ir manāmi saldāki un pikantāki. Ekonomisku apsvērumu dēļ tiem gan nav nekādu iespēju sacensties ar lielo banānu konkurenci. Pat Spānijas cietzemē banānus iespējams audzēt tikai ar lielām ES dotācijām. Ja dotāciju nebūs, banānu audzēšanai paredzams liels kritums. Tomēr pat tad atpūtnieki varēs nobaudīt kādu no gardajiem banāniem, dodoties pārgājienā vai guļot pludmalē.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.