Viesojoties Kanāriju salu virtuves pasaulē

Kaut arī mūsdienās gandrīz visos ceļojumu piedāvājumos uz Kanāriju salām ietilpst arī lieliskas maltītes viesnīcās, ir vērts vismaz vienu reizi izlaist viesnīcas piedāvājumus un apmeklēt kādu vietējo iecienītu krogu vai restorānu, lai pamielotos ar salinieku kulinārajām specialitātēm.

Ja neņem vērā dažas sīkas atšķirības, austrumu un rietumu Kanāriju salas virtuvēs ir spēkā ļoti līdzīgi principi - pamatīgajiem, sātīgajiem ēdieniem ir ļoti ilgas tradīcijas un tās radījuši apstākļi un produkti, ko saliniekiem dāvā zemkopība, medības un zvejniecība. Vietējie pavāri vislabprātāk izmanto vietējos produktus, tāpēc labākos zivju ēdienus ieteicams nobaudīt kādā no mazajiem piekrastes ciemiem, bet zemnieku pusdienas jāmeklē salas vidienē, kur auglīgās ielejās un dārzos aug dažnedažādi dārzeņi.

Ceļojumā pa salām nav grūti atrast labu restorānu - ja tajā pulcējas vietējie, tad ēdienkartē noteikti atrodams kāds smeķīgs vietējo virtuves šedevrs.

Kā uzkodas arī Kanāriju salās populāras visā Spānijā iecienītās tapas - tās restorānos pieejama aiz lielas stikla vitrīnas, no kurām katrs var izvēlēties tīkamāko. Tapas var būt gan carajacas - ar garšaugiem cepti aknu gabaliņi, churros de pescado - zivju gabaliņi kraukšķīgā mīklā, pulpos a la vinagreta - tinteszivis mērcē, sardinas en escabeche - marinētas sardīnes vai morenas fritas - fritēti murēnu gabaliņi olīveļļā. Tāpat saimnieks labprāt nogriezīs kādu šķēli sulīgā sarkanā šķiņķa jamón serrano vai gabalu pato de cerdo - cepeša. Lieliski garšo arī pimientos de padrón - mazi, zaļi pipari, kas apcepti kopā ar sāli un olīveļļu (uzmanīgi, ass!). Tā kā Kanāriju salu iedzīvotāju ikdienu bieži sastāda smags, fizisks darbs, tad arī ēdieni atbilstoši ir sātīgi un kalorijām bagāti.

Kanārijās iecienīti dažādi sautējumi. Restorānā pasūtot pujero (sautējumu), saņemsiet šķīvi ar bagātīgu dārzeņu izlasi - kukurūzu, sīpolus, tomātus, burkānus, kāpostus, zirņus, pupas vai ķirbjus, kam reizēm pievienota gaļa, bet reizēm - asa desa. Cits iecienīts sautējums ir ropa vieja, kas burtiski nozīmē "vecas drēbes". Tas lielākoties sastāv no zirņiem un cūkgaļas. Kanāriju salās labprāt un bieži grilē - dārzā bieži cep solomillo (liellopa gurnu) vai bistec (steiku), reizēm arī cabrito (kazlēnu) vai cordero (jērgaļu). Vistas vai truša gaļu gan lielākoties cep krāsnī.

Pie pamatēdiena Kanāriju salās obligāti ēd arī iemīļotu vietējo piedevu - papas arrugadas ar modžo mērci. Tie ir ar mizu vārīti kartupeļi, kas tik ilgi vārīti sāls vai jūras ūdenī, ka ūdens iztvaikojis, kartupelīši sarukuši izmērā, bet uz to mizas redzama sāls kārtiņa. Papas arrugadas ar visu mizu mērcē vienā no modžo mērcēm - vai nu zaļajā un maigajā mērcē, kuras sastāvā ietilpst koriandrs, ķiploki, kumins, olīveļļa un etiķis, vai arī sarkanajā, kur papildus pievienota paprika, kas mērci padara košu un ugunīgu.

Desertā iesaka bienmesabe - burtiski tas nozīmē "Man garšo". Šo gardo saldumu gatavo no smalki samaltām mandelēm, cukura, olu dzeltenumiem, kanēļa un rīvētas citrona miziņas. Jāatgādina gan, ka deserts ir kalorijām tikpat bagāts kā visas citas Kanāriju salu specialitātes.

Zivis Kanāriju salās lielākoties ēd tur, kur tās zvejo - tātad mazajos piejūras ciematiņos. Tur viens pie otra drūzmējas mazi lokāli, kur katrā piedāvā svaigas zivis pescado fresco. Zivis klienti var izvēlēties no stikla vitrīnas, tad to apsāla, pievieno piparus, reizēm arī ķiplokus, garšaugus un cep uz karstas metāla plates a la plancha. Ja ēdienkartē rakstīts a la parilla, tas gan nozīmē, ka zivi cep uz grila. Arī pie zivīm mēdz pasniegt papas arrugadas ar modžo mērcēm, svaigus salātus, kuros var ietilpt pat papaija un sparģeļi. Labākie zivju restorāni Kanāriju salās atrodas Arguineguín, Puerto de las Nieves un Sardina del Norte. Jāatminas, ka vietējie restorānos ir droša zīme, ka tur pasniedz kvalitatīvus, gardus un tradicionālus ēdienus.

Neskatoties uz Kanāriju salu sarežģītajiem klimatiskajiem apstākļiem, ko rada spēcīgā saule, Lansarotas un rietumu salās tiek ražots diezgan labs vīns - gan baltais, gan sarkanais. Kanārijās gan bieži dzer Spānijas vīnus. Protams, salās dzer arī alu un vietējās Tropical un Dorado šķirnes garšo lieliski. Pasūtot ūdeni, der norādīt, ka vēlas to ar gāzi (con gas) vai bez gāzes (sin gas). Ieteicams nogaršot arī svaigi spiestu apelsīnu sulu zumo de narranja natural. Savukārt Grankanārijā ceļotājiem vismaz vienreiz jānobauda ron de Arehucas - salas ziemeļu pilsētā Arukā ražotais rums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.39308596sec.