Latvijā katram otrajam iecienītākā gaļa ir liellopu [1]

Latvijas iedzīvotāji visbiežāk pārtikā uzņem vistas (88% respondentu), cūkas (82%) un liellopa (46%) gaļu, liecina “McDonald’s” pētījums. Līdzīgi gaļas ēšanas paradumi ir arī kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā iecienīta ir vistas (attiecīgi 84% un 80%) un cūkas (83% un 75%), kā arī liellopa gaļa (41% un 20%).

Latvijas iedzīvotāji reti uzturā uzņem medījuma, teļa, jēra un tītara gaļu (7% un mazāk). Medījuma un teļa gaļu biežāk izvēlas cilvēki ar augstākiem ieņēmumiem. Interesanti, ka liellopu gaļa ir izteikti iecienītāka 15-19 gadīgu jauniešu vidū, kā arī to vairāk pārtikā uzņem vīrieši nekā sievietes un krievvalodīgie iedzīvotāji. Tāpat liellopu gaļu biežāk pārtikā lieto Rīgas iedzīvotāji (56%), salīdzinot ar citās pilsētās (46%) un laukos dzīvojošajiem (32%). Tikai 3% Latvijas iedzīvotāju gaļu neēd.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis komentē pētījuma rezultātus: “Ir apsveicami, ka iedzīvotāji uzturā lieto gaļu. Iepriecinoša ir ziņa, ka tikai 3% respondentu noliedz gaļas iekļaušanu ēdienkartē. Tas, ka Latvijā, īpaši lauku reģionos, biežāk lieto putnu gaļu un cūkgaļu, saistāms ar to, ka daudzi patērē pašu saimniecībā izaudzēto, turklāt arī veikalā putnu gaļa un cūkgaļa būs lētāka.”

“Gaļas liesā daļa ir ideāls pilnvērtīgu olbaltumvielu avots, kas nodrošina cilvēka organismu ar visām neaizvietojamajām aminoskābēm. Gaļa satur B grupas vitamīnus, tai skaitā arī vitamīnu B12, kas nav sastopams augu valsts pārtikas produktos, bet ir ļoti svarīgs normālas šūnu dalīšanās procesu nodrošināšanai organismā. Gaļa ir nozīmīgs minerālvielu dzelzs, fosfora, vara un mangāna avots uzturā. Īpaši jāatzīmē dzelzs, kas gaļā ir viegli asimilējamu savienojumu veidā. Protams, kā jebkura cita produkta arī gaļas pārmērīga ēšana nav atbalstāma. Vairāk tauku ir cūkgaļā un putnu gaļas zemādas slānī, maz tauku ir liellopu un teļa gaļā, kā arī putnu filejās. Ieteiktu vienmēr gaļas maltīti papildināt ar daudz dārzeņiem, zaļumiem, īpaši svaigā veidā, kas optimizēs gan gremošanas procesus, gan veicinās gaļā esošās dzelzs uzsūkšanos no gremošanas trakta,” piebilst A.Brēmanis.

“McDonald‘s” hamburgeri un čīzburgeri ir leģendāri, un tajos tiek izmantota tikai 100% liellopu gaļa bez jebkādām piedevām un konservantiem. Liellopu gaļa Baltijas valstu restorāniem tiek iepirkta no “McDonald's” kvalitātes un drošības prasībām apstiprinātiem fermeriem, kas arī atbilst vai pārsniedz Eiropas Savienības prasības. Gaļa “McDonald’s” burgeriem tiek ņemta tikai no augstākā labuma atlasītiem, konkrētiem liellopa gabaliem, kurus eksperti, zinātnieki, Pasaules Veselības organizācija un citas organizācijas ir apstiprinājušas kā drošus.

Lai gaļā saglabātos vērtīgās vielas, pēc sasmalcināšanas un formas piešķiršanas to sasaldē, un gaļa saglabājas sasaldēta līdz pat tās pagatavošanas brīdim. Pirms gaļas partijas nosūtīšanas “McDonald's” sadarbības partneris “Osi Food Solutions” veic rūpīgu pārbaudi. Un tikai tad, ja mikrobioloģisko, ķīmisko un sensoru – konsistences, formas, izskata un garšas – pārbaužu rezultāti ir nevainojami, gaļa nonāk “McDonald's” restorānos. Interesanti, ka kopumā gaļa tiek pārbaudīta 98 reizes līdz to pasniedz apmeklētājam. Virtuvē “McDonald's” darbinieki to vienkārši uzgrillē, lai saglabātu visu dabisko – garšu, smaržu un kvalitāti. Vienīgais, ko beigās piešauj, ir šķipsniņa sāls un pipari un, uzliekot gaļu uz maizītes, tā temperatūra nedrīkst būt zemāka par 690C. Tādējādi “McDonald's” apmeklētājiem var pasniegt burgerus ne tikai ar unikālu garšu un svaigākajām sastāvdaļām, bet arī augstāko kvalitāti.

“Jau sesto reizi Latvijā rīkojam “Atvērto durvju dienas” un šogad ielūdzam ikvienu 26. un 27.martā apmeklēt kādu no mūsu astoņiem restorāniem Rīgā. Apmeklētāji varēs ielūkoties restorānu virtuvē, redzēt katra produkta, tajā skaitā leģendārā “BigMac”, pagatavošanas procesu un personīgi pārliecināties par mūsu augstajiem kvalitātes standartiem,” saka Viktors Tedesko, “McDonald’s” pārstāvniecības “Premier Restaurants Latvia” vadītājs.

Pieteikties “McDonald’s” rīkotajām “Atvērto durvju dienām” iespējams iepriekš aizpildot anketu, kas atrodama jebkurā no restorāniem.

“McDonald's” ēdienkartē ir 50 ēdieni un dzērieni, tādējādi nodrošinot daudzveidību, dažādu uzturvērtību un iespēju katram apmeklētājam izdarīt izvēli, balstoties uz saviem ēšanas paradumiem. “McDonald’s” restorānos izvēli veido uzturs no piecām galvenajām pārtikas grupām – gaļa (cūkas, liellopu un mājputnu), zivs, maize, dārzeņi un piena produkti. Tiem, kas īpaši rūpējas par to, lai uzturā lietotu mazkaloriju ēdienus, “McDonald’s” piedāvā trīs veidu salātus. “McDonald’s” bija pirmais restorāns, kas saviem apmeklētājiem nodrošināja pieejamu informāciju par uzturvērtību, sastāvdaļām un izcelsmi. Arī “McDonald’s” restorānu apmeklētāji Latvijā šādu informāciju var atrast uz paplāšu lapām un mājas lapā www.mcdonalds.lv, kurā arī ir uzturvērtību kalkulators un iespēja „komplektēt” pasūtījumu, tādējādi redzot tā enerģētisko uzturvērtību un uzturvielas.

“McDonald’s” pētījums veikts sadarbībā ar “OMD Latvija” un “TNS Emor”. Pētījumā, kas notika šā gada februārī visās Baltijas valstīs, piedalījās vairāk nekā 3000 respondentu.

 

 

 

Par “McDonald’s”

“McDonald’s“ (NYSE:MCD) ir vadošais ātrās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs ar vairāk nekā 32 000 restorānu 117 valstīs. Ap 80% no McDonald’s restorāniem pieder franšīzēm, kas nodrošina to darbību. Papildu informācija par “McDonald’s“ ir pieejama www.mcdonalds.com, Twitter (@McDonalds) un Facebook (Facebook.com/McDonalds).

“McDonald’s“ savu darbību Latvijā sāka 1994.gadā, atverot restorānu “Luna” Vecrīgā. 2010.gadā tika atvērts astotais restorāns t/p “Alfa” Rīgā, tā izveidē ieguldot 700 000 eiro (492 000 latu). “McDonald’s“ Latvijā ir ne tikai vadošais ātrās ēdināšanas restorānu tīkls, bet arī labs darba devējs – pēdējo gadu laikā darbinieku skaits ir audzis gandrīz divas reizes, tagad sasniedzot vairāk nekā pustūkstoti. “McDonald’s“ piedāvā darba iespējas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pašlaik šādu iespēju nodrošinot ap 20 cilvēkiem. Ienākot Latvijā, “McDonald’s“ līdzi atnesa sociāli atbildīga uzņēmuma praksi, ko apliecina 2007.gadā izveidotais labdarības fonds “Ronald Mcdonald House Charity” (RMHC). Šī fonda darbība ir veltīta labdarības līdzekļu piesaistei, un ieguldījums nāk arī no ikviena pārdotā “Happy Meal” komplekta.

“McDonald’s“ pārstāvniecība Latvijā ir SIA “Premier Restaurants Latvia”, kas pieder Maltas kompānijai “Premier Capital Limited”. “Premier Capital Limited” pārvalda vairāk nekā 30 “McDonald’s” restorānus Baltijas valstīs un Maltā un plāno ieguldīt 20 miljonus eiro (14 miljonus latu) attīstībā un paplašināt tīklu līdz 35 restorāniem Baltijas valstīs līdz 2013.gadam. Šogad Latvijā “McDonald’s” plāno izvērst savu darbību, atverot trīs jaunus restorānus, tostarp pirmo restorānu ārpus Rīgas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 do 03/24/2011 10:09 virsraksts galīgi nesakrīt ar pašu raksta tekstu. Tekstā pilnīgi pretēja informācija virsrakstam.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88350296sec.