Pieci ēdieni, kas noteikti jānogaršo Lisabonā

Iepazīstieties ar pieciem, Lisabonai īpaši raksturīgiem ēdieniem – sākot ar gardiem olu krēma pīrāgiem pie rīta kafijas un beidzot ar tradicionālu dārzeņu buljonu kādā naktsklubā, kur skan fado.

Pasteis de Belem

"Pasteis de nata" jeb olu krēma pīrāgs ir Portugāles galvaspilsētai īpaši raksturīgs ēdiens. Taču vienīgā vieta, kur to gatavo pēc oriģinālās receptes, ir "Antigua Confeitaria de Belem" – viesmīlīga beķereja Lisabonas rietumu pierobežā. Šeit šo ēdienu pazīst kā "Pasteis de Belem" – ar kanēli un pūdercukuru garnētus pīrāgus, kuru recepte mūsdienās tiek turēta daudz lielākā slepenībā, nekā to darīja baznīcas beķeris, kurš savu gatavošanas noslēpumu pārdeva pirms gandrīz 200 gadiem. Vislabāk "Pasteis de Belem" ar krējumaino pildījumu baudīt siltus pie kafijas.

Queijo da serra

Portugāle labi pazīstama ar lieliskiem sieriem jeb "quiejos". Taču visslavenākais ir "queijo da serra" - maigs, dzeltenīgs siers, kas gatavots no aitas piena un dadžu ziediem. "Queijo da serra" tiek ražots tikai Estrelas kalnu reģionā valsts ziemeļu daļā, un tiek pasniegts Lisabonas labākajos restorānos. To iespējams iegādāties arī "Manteigaria Silva" - veikaliņā pilsētas vēsturiskajā centrā, kura īpašnieki katru ziemu izcilo sieru gatavo savā fermā Estrelā. "Queijo da serra" kļūst cietāks, kad ir nogatavināts, bet augstākā labuma pakāpi sasniedz tad, kad nepielīp nazim.

Bacalhau

Pastāv vismaz 365 veidi, kā pagatavot portugāliešu nacionālo ēdienu "Bacalhau" jeb sālītu mencu. Zivs, kuras pagatavošanas laikā tā tiek piesātināta ar visdāžādāko garšaugu aromātiem, tiek pasniegta burvīgajā "Casa do Bacalhau" 25 dažādos veidos. Šī restorāna telpās, kuras rotā majestātiski velvju griesti, reiz bijuši ierīkoti kāda hercoga pils staļļi – tas atrodams Lisabonas austrumu daļā. Šajā pilsētā ir grūti atrast kādu ēstuvi, kur nebūtu iespējams nobaudīt "Bacalhau" – visbiežāk to pasniedz ceptu ar rīsiem, olu kulteni un sīpoliem, rotātu ar melnajām olīvām.

Carne de porco Alentejana

Ikvienai piejūras zemei raksturīgs arī kāds izteikti sātīgs ēdiens – Portugāles gadījumā tas ir "Carne de porco Alentejana", kas sastāv no vārītas cūkgaļas, ēdamgliemenēm un ceptiem kartupeļiem, kuru izteiktās garšas, sajaucoties pagatavošanas procesā, veido lielisku aromātu buķeti. Ēdiens nācis no ziemeļu Alenteho provinces, un tas patiesībā garšo daudz labāk, nekā varētu šķist – īpaši kombinācijā ar atbilstošu vīnu. Lisabonā to var nobaudīt "Joao do Grao" restorānā – tradicionālā ēstuvē pilsētas centrā.

Caldo Verde

Konkurējot ar "bacalhau" par nacionālā ēdiena statusu, zaļas nokrāsas zupu "Caldo Verde" varētu dēvēt pat par dvēselisku maltīti – to bieži pasniedz Lisabonas naktsklubos, kur skan fado – emocionāls mūzikas stils, kas ir spēcīgu kaislību, sāpju un skumju piesātināts. Buljonveida zupas sastāvā ir kāposti, sīpoli, sīki sagriezti katupeļi, un to reizēm pasniedz kopā ar tradicionālajām cūkgaļas desiņām "chourico". Ēdiena izcelsme saistīta ar Miņu provinci Portugāles ziemeļos, un to nobaudīt var lielākajā daļā Lisabonas restorānu, bāru un naktsklubu, piemēram, "Pateo de Alfama", kur šo ēdienu var uzskatīt pat par šova sastāvdaļu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.25354505sec.