Septiņas interesantas norvēģu virtuves iezīmes05.06.2013 06:21 | Norvēģija
Autors: Kristīne Strazdiņa/ Daiga Bazule Avots: BalticTravelnews.com
Lai arī Norvēģija no Latvijas ģeogrāfiski
atrodas salīdzinoši netālu, var pamanīt dažas atšķirības abu valstu ēšanas
paradumos un nacionālajās virtuvēs. Tas ir galvenokārt saistīts ar valstī
pieejamajiem dabas resursiem un ēdienu izejvielām, un tajā pašā laikā arī ar
tradīcijām, kas jau ir iesakņojušās.
Reklāma Ziemeļbriedis ir viens no
norvēģu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Ziemeļbriedi, kas daudzās
valstīs tiek uzskatīts par vienu no Ziemassvētku simboliem, Norvēģijā pasniedz svētku
pusdienās. Ziemeļbrieža, līdzīgi kā brieža gaļai,
ir lieliska garša, tā ir maiga, ļoti liesa un pildīta ar
E vitamīnu un Omega-3 taukskābēm.
Norvēģijā
legāli iespējams nobaudīt vaļa gaļu. Norvēģija ir
viena no divām valstīm visā pasaulē, kur atļauts medīt vaļus komerciālā nolūkā.
Otra valsts ir Īslande. Arī Japānā vaļu medībām ir noteiktas kvotas, taču
zinātniskiem nolūkiem.
"Grandiosa" saldētā pica pretendē uz neoficiāla norvēģu
nacionālā ēdiena titulu.
Globalizācija ir atstājusi savu ietekmi, un nu norvēģi ļoti bieži ēd šo picu,
kā arī citus ārzemju izcelsmes ēdienus – hotdogus, tako, Wok un citus. Vietējie
veikali piedāvā visu nepieciešamo šo ēdienu pagatavošanai.
Norvēģijā ir pierasts dzert krāna ūdeni. Šajā zemē krāna ūdens parasti ir ļoti
tīrs, tādēļ ikdienā to var lietot uzturā nefiltrētu vai neuzvārītu. Krāna ūdeni
lieto ne tikai mājās, bet arī restorānos, un kāpēc gan ne – tas ir veselīgi,
videi draudzīgi un lēti!
Norvēģi uzturā lieto ļoti daudz zivju. Resursu pieejamības dēļ zivis tiek ēstas
bieži un dažādā izpildījumā – ceptas un vārītas, zupās, pankūkās, pudiņos,
kotletēs un citos veidos. Interesants Norvēģijas nacionālais zivju ēdiens ir Lutefisk
– mencas galerts, kas pagatavots, zivi izmērcējot sārmos, kas kā sastāvdaļa
tiek izmantota arī darinot ziepes.
Ļoti iecienīts ir brūnais
siers jeb Brunost. To gatavo, vārot
piena, krējuma un sūkalu maisījumu, līdz no piena cukura
rodas karamele, kas piešķir sieram raksturīgo brūno
krāsu un saldu garšu.
Šo sieru ēd uz maizes, nereti klāt kā piedevu izmantojot arī ievārījumu.
Daudzi pēc maltītes
iemalko tradicionālo dzērienu Akvavit. Tas ir aptuveni
40% stiprs dzēriens, kas parasti tiek destilēts no kartupeļu brāgas, un ir
neatņemama Norvēģijas dzeršanas kultūras sastāvdaļa.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.
|
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KOMENTĀRI
|