Septiņas interesantas norvēģu virtuves iezīmes

Lai arī Norvēģija no Latvijas ģeogrāfiski atrodas salīdzinoši netālu, var pamanīt dažas atšķirības abu valstu ēšanas paradumos un nacionālajās virtuvēs. Tas ir galvenokārt saistīts ar valstī pieejamajiem dabas resursiem un ēdienu izejvielām, un tajā pašā laikā arī ar tradīcijām, kas jau ir iesakņojušās.

  1. Ziemeļbriedis ir viens no norvēģu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Ziemeļbriedi, kas daudzās valstīs tiek uzskatīts par vienu no Ziemassvētku simboliem, Norvēģijā pasniedz svētku pusdienās. Ziemeļbrieža, līdzīgi brieža gaļai, ir lieliska garša, tā ir maiga, ļoti liesa un pildīta ar E vitamīnu un Omega-3 taukskābēm.

  2. Norvēģijā legāli iespējams nobaudīt vaļa gaļu. Norvēģija ir viena no divām valstīm visā pasaulē, kur atļauts medīt vaļus komerciālā nolūkā. Otra valsts ir Īslande. Arī Japānā vaļu medībām ir noteiktas kvotas, taču zinātniskiem nolūkiem.

  3. "Grandiosa" saldētā pica pretendē uz neoficiāla norvēģu nacionālā ēdiena titulu. Globalizācija ir atstājusi savu ietekmi, un nu norvēģi ļoti bieži ēd šo picu, kā arī citus ārzemju izcelsmes ēdienus – hotdogus, tako, Wok un citus. Vietējie veikali piedāvā visu nepieciešamo šo ēdienu pagatavošanai.

  4. Norvēģijā ir pierasts dzert krāna ūdeni. Šajā zemē krāna ūdens parasti ir ļoti tīrs, tādēļ ikdienā to var lietot uzturā nefiltrētu vai neuzvārītu. Krāna ūdeni lieto ne tikai mājās, bet arī restorānos, un kāpēc gan ne – tas ir veselīgi, videi draudzīgi un lēti!

  5. Norvēģi uzturā lieto ļoti daudz zivju. Resursu pieejamības dēļ zivis tiek ēstas bieži un dažādā izpildījumā – ceptas un vārītas, zupās, pankūkās, pudiņos, kotletēs un citos veidos. Interesants Norvēģijas nacionālais zivju ēdiens ir Lutefisk – mencas galerts, kas pagatavots, zivi izmērcējot sārmos, kas kā sastāvdaļa tiek izmantota arī darinot ziepes.

  6. Ļoti iecienīts ir brūnais siers jeb Brunost. To gatavo, vārot piena, krējuma un sūkalu maisījumu, līdz no piena cukura rodas karamele, kas piešķir sieram raksturīgo brūno krāsu un saldu garšu. Šo sieru ēd uz maizes, nereti klāt kā piedevu izmantojot arī ievārījumu.

  7. Daudzi pēc maltītes iemalko tradicionālo dzērienu Akvavit. Tas ir aptuveni 40% stiprs dzēriens, kas parasti tiek destilēts no kartupeļu brāgas, un ir neatņemama Norvēģijas dzeršanas kultūras sastāvdaļa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49776816sec.