Aprīļa (sulu mēneša) infografika: ko Tu zini par sulām?

Aprīlis Latvijā tradicionāli tiek uzskatīts par sulu mēnesi, jo šajā laikā aktīvi tiek tecinātas sulas. Tomēr bērzu un kļavu sulas nav vienīgās svaigās sulas, kas ikdienā nepieciešamas cilvēka organismam. Tālab LIDO izpētījis un apkopojis infografikā interesantus faktus par sulām un to ietekmi uz cilvēka organismu. Piemēram, tikai retais zina, ka svaigi spiestās sulas satur 95% organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu, viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 9,7 litrus svaigi spiesto sulu, bet pasaulē populārākā svaigi spiestā sula ir apelsīnu.

LIDO katru dienu apmeklē vairāk kā 12 000 cilvēku, kas izdzer aptuveni 1 800 litrus dažādu dzērienu. Rūpējoties par klientu veselību, bistro piedāvājumā vienmēr ir dažādas svaigi spiestas sulas, tajā skaitā svaigi spiesta apelsīnu sula un burkānu sula, kā arī pavasarī tik ļoti iecienītā bērzu sula, kas LIDO pieejama jau no 12. marta. Pretstatā pasaules tendencēm, kur populārākā ir svaigi spiesta apelsīnu sula, LIDO apmeklētāji visvairāk iecienījuši svaigi spiesto burkānu sulu – gadā tiek izdzertas 50 000 glāzes šī vitamīniem bagātā dzēriena.

"Svaigi spiesto sulu lietošana uzturā ir sākums ceļam uz veselību, jo tajās esošie vitamīni un minerālvielas ir daudzreiz koncentrētāki, enerģētiski aktīvāki un cilvēka organismam vieglāk uzņemami salīdzinājumā ar neapstrādātiem augļiem un dārzeņiem," uzsver "Veselības centra 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure. "Bioloģiski aktīvās vielas, ko satur augļi un dārzeņi, veic gan profilaktiskās, gan ārstnieciskās funkcijas, tostarp stiprina dzīvībai svarīgo orgānu darbību. Tādējādi svaigi spiesto sula lietošana palīdz novērst un ārstēt tādus nopietnus veselības traucējumus kā sirds un asinsvadu slimības, ar vielmaiņu saistītas un gremošanas orgānu slimības, piemēram, mūsdienās tik izplatīto gastrītu, kuņģa čūlu. Pareizi kombinējot sulas var atrast vislabāko un nesāpīgāko ceļu uz veselību."

Svaigi spiestas sulas ir ne tikai lielisks enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots. Ievērības cienīgs ir arī šo dzērienu pagatavošanas process. Lai parādītu, ka sulu pagatavošanu un dzeršanu var pārvērst par īstu piedzīvojumu, šo sestdien, 12. aprīlī, no plkst. 14.00 līdz 16.00 LIDO Atpūtas centrā Krasta ielā 76, Rīgā, norisināsies Latvijā pirmās svaigi spiesto sulu dzeršanas sacensības – "LIDO sulīgais čempionāts". Tā mērķis ir noskaidrot Latvijas meistarīgāko svaigi spiesto sulu pagatavotāju un ašāko sulu dzērēju. Vairāk informācijas par sacensībām – www.draugiem.lv/lido/pages/44442.

Interesanti un noderīgi fakti par svaigi spiestajām sulām:

* Senākā zināmā sulas spiede (prese) tika izgatavota Ēģiptē 4000. gadus p.m.ē. Lai arī to izmantoja galvenokārt vīna pagatavošanai, jau tolaik tika likti pamati svaigi spiesto sulu dzeršanas tradīcijām.

* Pirmo mūsdienīgo sulas spiedi 1930.gadā izgudroja britu zinātnieks Normans Volkers (Norman Walker). Regulāri lietojot uzturā svaigi spiestās sulas un piekopjot veselīgu dzīvesveidu, viņš nodzīvoja līdz 100 gadu vecumam.

* Svaigi spiestās sulas satur 95% cilvēka organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu. To pagatavošanai vislabāk lietot sezonas augļus, ogas un dārzeņus, jo šo produktu uzturvērtība ir augstāka.

* Krāsām mūsu ikdienā ir ļoti nozīmīga loma, jo tās piedalās visos organisma procesos. Izpētīts, ka no daudzām slimībām var izvairīties, lietojot uzturā noteiktas krāsas produktus un svaigi spiestas sulas, kā arī augļu un dārzeņu kokteiļus. Piemēram:

•    sarkanā krāsa (bietes, tomāti, ķirši, zemenes, dzērvenes un sarkanā paprika) uzlabo garastāvokli un kopējo labsajūtu, kā arī novērš sirds un asinsvadu saslimšanas;

•    violetā un zilā krāsa (mellenes, plūmes, sarkanie kāposti, upenes, redīsi) uzlabo redzi un dzirdi, stiprina kaulus, veicina brūču dzīšanu;

•    dzeltenā krāsa (ananasi, āboli, melones, citroni, kukurūza) stiprina nervu sistēmu, uzlabo atmiņu un vielmaiņu;

•    oranžā krāsa (burkāni, apelsīni, ķirbji, smiltsērkšķi) vairo enerģiju, uzlabo atmiņu un palīdz cīņā ar depresiju;

•    baltā krāsa (sīpoli, ingvers, puķkāposti, puravi, kolrābji, ķiploki) stiprina imunitāti un aizkavē novecošanās procesus organismā;

•    zaļā krāsa (spināti, rabarberi, pētersīļi, brokoļi, kivi, gurķi) veicina organisma attīrīšanos un mazina ļaundabīgo audzēju risku.

* Pasaulē populārākā svaigi spiestā sula ir apelsīnu sula. Tās pagatavošanai ik gadu tiek izmantoti 85% pasaulē izaudzēto apelsīnu. Otra iecienītākā ir ābolu sula, bet trešā – burkānu.

* Viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji tikai 9,7 litrus sulas. Tas ir daudz mazāk nekā vidēji Eiropā.

* Latvijā populārākā svaigā sula ir bērzu sula, kas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. Sulu laikā katru dienu ieteicams izdzert vismaz 2 glāzes šīs sulas.

* Lai pagatavotu glāzi (220ml) svaigi spiestas burkānu sulas, nepieciešami 500 g burkānu. Glāzei apelsīnu sulas nepieciešami 350 g apelsīnu, taču, lai iegūtu īpaši veselīgo spinātu sulu, vajag 1,5 kg spinātu.

* Svaigi spiestās sulas satur vairāk kaloriju nekā augļi un dārzeņi, no kuriem tās gatavotas. Visvairāk kaloriju ir vīnogu sulā – 100 ml šīs sulas satur 700 kalorijas, vismazāk tomātu sulā – tikai 190 kalorijas.

* Par vitamīniem bagātāko dzērienu tiek uzskatīta kviešu zaļo dzinumu sula. Šie augi satur 98 no 102 uz zemes sastopamajām minerālvielām – 11 reizes vairāk kalcija nekā govs piens, 5 reizes vairāk dzelzs nekā spināti un 7 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni!

* LIDO apmeklētāju iecienītākā ir svaigi spiestā burkānu sula – gada laikā tiek izdzertas 180 000 glāzes, apelsīnu sulu izdzer teju uz pusi mazāk - 62 000 glāzes.

* Rudens sezonā LIDO apmeklētāji īpaši iecienījuši ķirbju-burkānu sulu, katru mēnesi tiek izdzertas aptuveni 27 000 glāzes šī vitamīniem bagātā dzēriena.

* Augļu, ogu sulas satur daudz vitamīnu un cukuru, tālab ieteicamas pie lielas slodzes. Savukārt dārzeņu sulās ir augstāka minerālsāļu koncentrācija, tālab tās vairāk piemērotas imunitātes stiprināšanai.

* Augļu un ogu sulas ieteicams dzert pēc ēšanas, jo tās remdē apetīti. Savukārt dārzeņu sulas, piemēram, tomātu, ieteicams dzert vismaz 30 – 40 minūtes pirms ēšanas, jo tās stimulē kuņģa darbību un veicina apetītes uzlabošanos.

* Ieteicamā svaigi spiesto sulu diennakts deva ir 400 ml, taču vienā reizē nav vēlams izdzert vairāk kā 250 ml sulas.

LIDO infografika lejupielādei pieejama šeit – ej.uz/6uv2.

Par AS LIDO

LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskajā ēdināšanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju, kurā ir pārskatāma ēdienu pagatavošana, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu.  Rīgā šobrīd darbojas deviņi LIDO bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Atpūtas centrs un tā restorāns, kā arī nesen atvērtais bistro LIDO Domina Shopping), viens LIDO bistro Tallinā. LIDO struktūrā ietilpst arī gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 1000 darbiniekus. Plašāk par uzņēmumu: www.lido.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Uzņēmumi


Avis
,


Latvia Tours
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.06570196sec.