Lido: Latvijā vasaras sezonas produkti netiek pietiekami novērtēti

Kaut arī vasarā sezonas augļi, ogas un dārzeņi ir plaši pieejami ikvienam, LIDO veiktās aptaujas* dati liecina, ka to patēriņu vasaras laikā palielina vien 63% Latvijas iedzīvotāju. Lai veicinātu sezonas produktu izmantošanu ikdienas maltītēs, LIDO sadarbībā ar uztura speciālistiem piedāvā Vasaras sezonas produktu kalendāru un receptes vasaras ēdienkartes pilnveidošanai ar oriģinālām, atsvaidzinošām aukstajām zupām.

Vasara ir piemērotākais laiks dabīgo vitamīnu un minerālvielu rezervju uzņemšanai, jo sezonas augļi, ogas un dārzeņi ir bagātākais uzturvielu avots. Neraugoties uz to, LIDO veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka katrs trešais Latvijas iedzīvotājs šis dabas veltes nenovērtē. Katrs desmitais jeb 13% respondentu atzīst, ka, sākoties vasaras sezonai, savā ikdienas ēdienkartē iekļauj vairāk šķidruma – ūdeni, dažādus atspirdzinošus dzērienus un zupas. Nedaudz mazāks cilvēku skaits (8%) vasaru asociē ar šašlika sezonu un būtiski palielina uzturā gaļas patēriņu. Savukārt 7% aptaujāto vasarā ēd to pašu, ko citos gadalaikos.

"Vasara ir pateicīgs laiks, lai mainītu paradumus un sāktu ēst veselīgāk. Pieredze liecina – nepaiet ne mēnesis, kad uzlabojas cilvēku pašsajūta un sāk parādīties pozitīvas pārmaiņas arī ārienē. Turklāt tie, kuri regulāri ēd ogas, augļus, dārzeņus un lieto to sulas, gan jūtas labāk, gan arī izskatās jaunāki par saviem vienaudžiem," uzsver "Veselības centra 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Lai motivētu cilvēkus ēst veselīgāk, LIDO regulāri iekļauj sezonas produktu ēdienus savā ēdienkartē. Tāpat jau otro gadu sadarbībā ar uztura speciālistiem izstrādāts praktisks populārāko vasaras produktu kalendārs, kurā izcelta katra produkta sezonalitāte un pozitīvā ietekme uz veselību.

LIDO Vasaras sezonas produktu kalendārs atklāj, ka daudzi vitamīniem bagāti produkti Latvijas platuma grādos ienākas tieši laikā no jūnija līdz augustam, piemēram, burkāni, kas bija goda mielasta ēdiens imperatora Kārļa Lielā galmā un līdz pat 16.gs. tika uzskatīti par delikatesi. Savukārt bietes, kuru sezona sākas jūlijā, ir pateicīgs dārzenis atmiņas stimulēšanai, tālab tās lietot uzturā visas vasaras garumā ļoti ieteicams skolēniem, lai sagatavotos jaunajam mācību gadam. Tiesa, uztura speciālisti norāda, ka tikko izspiestai biešu sulai pirms lietošanas jāļauj nedaudz nostāvēties tumšā, vēsā vietā, jo tā satur ēteriskās eļļas, kas var izraisīt žagošanos un citas blakus parādības.

Šo vasaru meteorologi sola ļoti karstu un sausu. Šādā laikā uzturā nav ieteicams lietot treknus ēdienus, tālab uztura terapijas speciāliste G.Rijkure iesaka ikdienas ēdienkartē iekļaut ne vien vairāk salātu, bet arī aukstās zupas – kā saldās, tā sāļās. Tās ne tikai patīkami veldzēs karstajās dienās, bet arī nodrošinās organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un ļaus nemanot atvadīties no pāris liekiem kilogramiem. Tāpēc šogad LIDO Vasaras sezonas produktu kalendārs papildināts ar praktiskām auksto zupu receptēm, ko mājas apstākļos var pagatavot ikviens.

Neraugoties uz to, ka aukstās zupas lielākoties ir diētiskas, LIDO šefpavāre Ilga Joma norāda, ka tās sniedz arī sāta sajūtu: "Aukstā biešu zupa, protams, ir klasiska vērtība – pērn trīs vasaras mēnešu laikā vien šīs zupas patēriņš LIDO bistro tīklā sastādīja 23 000 kilogramus jeb 83 000 porcijas. Tomēr kombinējot dažādus sezonas produktus, kā arī piedevas, iespējams iegūt jaunas, pārsteidzošas garšas nianses, vienlaikus padarot ikdienas ēdienkarti daudzveidīgāku. Tā kā daudziem bietes negaršo, esam sākuši eksperimentēt un piedāvāt saviem klientiem arī pēc citām receptēm gatavotas aukstās zupas, piemēram, auksto gurķu zupu, kas jau vairākus gadus vasarā ir otra pirktākā aukstā zupa LIDO."

I.Jomas novērojumi liecina, ka Latvijas sabiedrība alkst jaunu atklājumu aizraujošajā garšas pasaulē, un tas attiecas ne vien uz otrajiem ēdieniem, bet arī zupām. Tālab viņa iesaka vasaras ēdienkartes pilnveidošanai trīs oriģinālas, vienkārši pagatavojamas auksto zupu receptes:

• Bio jogurta aukstā zupa ar mājas sieru un diedzētām redīsu sēklām: sagriež svaigu gurķi un tomātu, sakapā dilles un citus iecienītus garšaugus – lociņus, pētersīļus, kinzu u.c., pievieno graudaino mājas biezpienu, diedzētas redīsu sēklas, sāli un cukuru vai medu pēc garšas. Visu samaisa ar bio jogurtu bez piedevām un ar kefīru, kas satur bifido baktērijas.

• Aukstā sēņu zupa: sagriež svaigu gurķi un marinētas sēnes – šampinjonus, celmenes, šitaki sēnes, austersēnes vai baravikas, sakapā dilles, lociņus un pētersīļus. Pievieno sāli, cukuru un nedaudz franču sinepes un visu samaisa ar 7% salātu kefīru. Lai zupa būtu sātīgāka, var pievienot arī salmiņos sagrieztus vārītus kartupeļus un nedaudz rīvēta ķiploka. Zupu pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem.

• Aukstā zemeņu zupa ar mellenēm: sablendē svaigas vai atlaidinātas saldētās zemenes ar vaniļas cukuru, brūno cukuru vai medu, kokosa pienu un ābolu sulu. Pievieno mellenes. Gatavo zupu pārkaisa ar karamelizētām saulespuķu sēklām.

Vasaras sezonas produkti LIDO bistro tīkla ēdienkartē plašā klāstā būs pieejami gan jūnijā, gan arī jūlijā un augustā. Apmeklētāju ērtībai tie atzīmēti ar īpašu norādi – "Sezonas gardums".

LIDO Vasaras sezonas produktu kalendārs drukātā veidā bez maksas būs pieejams visos LIDO bistro, bet lejupielādei tas pieejams šeit – ej.uz/c7bf.

Savukārt ar LIDO Pavasara sezonas produktu kalendāru var iepazīties šeit – ej.uz/3dg9.

* Aptauja veikta interneta vidē 2014.gada jūnijā. Tajā piedalījās 412 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 16 līdz 65 gadiem.Par AS LIDO

LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskajā ēdināšanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju, kurā ir pārskatāma ēdienu pagatavošana, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu.  Rīgā šobrīd darbojas deviņi LIDO bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Atpūtas centrs un tā restorāns, kā arī nesen atvērtais bistro LIDO Domina Shopping), viens LIDO bistro Tallinā. LIDO struktūrā ietilpst arī gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 1000 darbiniekus. Plašāk par uzņēmumu: www.lido.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Riga Islande Hotel
,


Latvia Tours
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65281701sec.