BTA: pilnmēness laikā tiek izraisīti ceļu satiksmes negadījumi ar smagākām sekām

Apdrošināšanas sabiedrība ''BTA Insurance Company'' SE (turpmāk – BTA), apkopojot pērnā gada statistiku par pieteiktajām atlīdzībām OCTA un KASKO apdrošināšanā, secinājusi, ka dienās, kad ir visspēcīgākā pilnmēness ietekme, notiek ceļu satiksmes negadījumi ar smagākām sekām. Vidējā BTA pērn izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par šajās dienās notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem ir par 15 % lielāka nekā vidējā izmaksātā atlīdzība par citās dienās notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem. Ņemot vērā, ka 5. martā ir pilnmēness, BTA aicina autovadītājus būt uzmanīgākiem uz ceļa.

Mēness jeb lunārais kalendārs ir laika skaitīšanas sistēma, kas balstīta uz Mēness fāžu cikliem, ko vizuāli iespējams novērot kā jaunu mēnesi, augošu mēnesi, pilnu mēnesi un dilstošu mēnesi. Pastāv uzskats, ka Mēness fāzēm ir nozīmīga ietekme uz norisēm, cilvēku uzvedību un emocionālo stāvokli. Astrologi uzskata, ka Mēness visspēcīgākā ietekme uz cilvēka emocionālo stāvokli un uzvedību ir pilnmēness fāzes laikā – trīs dienas pirms pilnmēness, pilnmēness dienā un trīs dienas pēc pilnmēness fāzes.

BTA eksperti, analizējot pērnā gada statistiku par pieteiktajām atlīdzībām OCTA un KASKO apdrošināšanā, secinājuši, ka ceļu satiksmes drošību ietekmē ne tikai ceļu stāvoklis, transportlīdzekļu vadītāju braukšanas prasmes, kultūra un transportlīdzekļu tehniskais stāvoklis, bet arī, iespējams, transportlīdzekļu vadītāju emocionālais stāvoklis pilnmēness fāzes laikā. Saskaņā ar BTA statistiku teju trešā daļa jeb 31 % no pērn notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem, par kuriem pieteiktas apdrošināšanas atlīdzības, notikušas pilnmēness fāzes laikā. Salīdzinājumā ar citām pilnmēness fāzes dienām pērn par pilnmēness fāzes laikā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem BTA klienti pieteikuši vidēji par 13 % vairāk apdrošināšanas atlīdzību.

Par negatīvo pilnmēness ietekmi uz ceļu satiksmes drošību liecina arī fakts, ka vidējā BTA izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par pērn pilnmēness fāzes laikā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem bijusi par 15 % lielāka nekā vidējā izmaksātā atlīdzība par citās Mēness fāzes dienās notikušajiem negadījumiem. Tas nozīmē, ka pilnmēness fāzes laikā notikuši ceļu satiksmes negadījumi ar smagākām sekām, nekā tie ceļu satiksmes negadījumi, kas notikuši citās Mēness fāžu dienās.

Iveta Rijniece, apdrošināšanas sabiedrības ''BTA Insurance Company'' SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: ''Raugoties uz mūsu statistikas datiem, nākas secināt, ka pilnmēness fāzes laikā cilvēku emocionālais stāvoklis ietekmē ceļu satiksmes drošību. Liela daļa cilvēku šajās dienās izjūt pastiprinātu spriedzi – uzvilkts garastāvoklis un neapmierinātība, kas autovadītājiem nereti uz ceļa izpaužas arī agresīvā braukšanā, proti, nereti tieši šādā emocionālā stāvoklī autovadītāji aizmirst par pieklājību uz ceļa un nevēlas dot ceļu citiem autovadītājiem, cenšas uzspiest uz gāzes pedāļa, lai pēdējā brīdī šķērsotu krustojumu vai nekaunīgi iespraukties automašīnu rindā, apbraucot sastrēgumus u.tml. Šāda autovadītāju rīcība daudzos gadījumos beidzas ar ceļu satiksmes negadījumu. Autovadītājiem jāņem vērā, ka nereti tieši emocionālā stāvokļa dēļ tiek pārkāpti arī ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, netiek pamanītas ceļa zīmes, pārsniegts atļautais braukšanas ātrums u.tml., tādējādi palielinot risku iekļūt ceļu satiksmes negadījumā. Ņemot vērā, ka 5. martā būs pilnmēness, aicinām autovadītājus būt uzmanīgākiem uz ceļa, maksimāli koncentrēties automašīnas vadīšanai, neaizmirst par pieklājību un ievērot ceļu satiksmes noteikumus, tai skaitā izvairīties no runāšanas pa mobilo tālruni, ja netiek izmantota brīvroku sistēma, kā arī, vadot automašīnu, neizmantot mobilos tālruņus e-pastu lasīšanai, īsziņu rakstīšanai vai jaunumu aplūkošanai sociālos tīklos, jo pat neliela novēršanās no ceļa būtiski palielina ceļu satiksmes negadījuma risku.''

Iebraukums bedrē pilnmēness laikā rada ievērojami smagākas sekas

Apkopojot datus, BTA atklājusi arī kādu interesantu tendenci, proti, pilnmēness laikā bedres transportlīdzekļiem radījušas būtiski lielākus bojājumus. Pērn vidējā BTA izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība klientiem, kuri iegādājušies ''KASKO Bedres'' apdrošināšanas polisi, par transportlīdzekļiem nodarītiem bojājumiem pēc iebraukšanas bedrē pilnmēness dienās ir par 58 % lielāka nekā citās Mēness fāžu dienās. Par transportlīdzekļiem radītajiem bojājumiem pēc iebraukšanas bedrē pilnmēness laikā BTA vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība pērn bijusi 367 eiro. Šie dati apliecina to, ka autovadītāji pilnmēness ietekmē tomēr nereti zaudē koncentrēšanās spējas.

BTA ir lielākā apdrošināšanas atlīdzību izmaksātāja Latvijā un vienīgā Latvijas apdrošināšanas sabiedrība, kas eksportē finanšu pakalpojumus, veiksmīgi attīstot savu darbību ārpus Latvijas – Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Spānijā, Polijā, Francijā, Itālijā un Apvienotajā Karalistē. Kopumā pērn BTA bruto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 88,4 milj. eiro, kas ir par 13,6 % vairāk nekā 2013. gadā. Pērn BTA apdrošināšanas atlīdzībās ik darba dienu izmaksāja vidēji 355 tūkstošus eiro jeb aptuveni 44 tūkstošus eiro ik darba stundu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16353989sec.