VIRŠI-A aptauja: sabiedrībā pastāv mīti par sievietēm-autovadītājām

Tuvojoties 8. martam, lielākais pašmāju degvielas tirgotājs ''VIRŠI-A'' veicis aptauju, lai noskaidrotu sieviešu un vīriešu viedokli par sievietēm-autovadītājām, atklājot, ka sabiedrībā joprojām pastāv arī vairāki stereotipi par sievietēm autobraucējām. Piemēram, vīrieši uzskata, ka policisti mēdz būt pielaidīgāki pret sieviešu veiktajiem ceļa satiksmes noteikumu pārkāpumiem, savukārt automašīnas sievietes izvēloties pēc tās krāsas un zīmola.

Lielākā daļa ''VIRŠI-A'' aptaujāto* vīriešu (74%) ir pārliecināti, ka policisti par maziem satiksmes noteikumu pārkāpumiem ir pielaidīgāki pret sievietēm, tikmēr tā uzskata tikai 45% aptaujāto sieviešu. Tāpat vīrieši uzskata, ka sievietes galvenokārt izvēlas automašīnas pēc tās krāsas (74%) un zīmola (61%), turpretim sievietes tam nepiekrīt. Viņas atzinušas, ka svarīgākie kritēriji, iegādājoties jaunu automašīnu, ir tās tehniskais stāvoklis (41%), degvielas patēriņš (40%) un cena (38%). Šie aptaujas laikā iegūtie rezultāti norāda, ka sabiedrībā joprojām pastāv vairāki stereotipi par sievietēm-autovadītājām.

Vīrieši sievietes raksturo kā pieklājīgākas

Vienlaikus, vērtējot citu sieviešu – autovadītāju paradumus, atklājies, ka gan vīrieši, gan arī pašas sievietes par labākiem autovadītājiem uzskata vīriešus. Tā domā 65% dāmas un 57% vīrieši.

Raksturojot sieviešu autovadīšanas spējas, lielākā daļa vīriešu (75%) atzinuši, ka sievietes ir pieklājīgākas autovadītājas nekā vīrieši, savukārt ne visas sievietes tam piekrīt – tikai 48% aptaujāto sieviešu uzskata, ka sievietes ir pieklājīgākas autovadītājas par vīriešiem.

Atbildot uz jautājumu, vai sievietes retāk nekā vīrieši pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, gan sievietes (56%), gan vīrieši (52%) atbildējuši, ka tā nav - sievietes atļauto braukšanas ātrumu mēdz pārsniegt tikpat bieži kā kungi.

Vaicājot, kādas īpašības raksturo sievieti-autovadītāju, gan sievietes, gan vīrieši uzskata, ka sievietes-autovadītājas vislabāk raksturo piesardzīgums un labas koncentrēšanās spējas. Tikai 12% sieviešu un 15% vīriešu atzinuši, ka sievietes-autovadītājas raksturo pacietīgums.

Uz jautājumu ''Kāda veida automašīna vislabāk piestāv sievietei?'', abu dzimumu pārstāvji atzinuši, ka sievietēm vislabāk piestāv luksus klases automašīnas vai ģimenes automašīnas. Vairāk kā puse jeb 52% sieviešu norādījušas, ka sievietēm vislabāk piestāv luksus klases automašīna, tā uzskata arī 44% vīriešu. Pavisam neliels skaits aptaujāto sieviešu (11%) un vīriešu (13%) uzskata, ka sievietēm vislabāk piestāv sporta klases automašīnas. Arī retro automašīnas par piemērotākajiem automašīnām sievietēm atzinuši tikai 4% sieviešu un 10% vīriešu.

Orientējoties uz ceļa, sievietes norādījušas, ka paļaujas uz mobilo aplikāciju ''Waze'' (52%) un GPS navigāciju (31%). Arī vīrieši uzskata, ka orientējoties uz ceļa, sieviete-autovadītāja paļausies uz mobilo aplikāciju ''Waze'' (40%) vai GPS navigāciju (25%). Interesanti, ka 19% aptaujāto vīriešu atzinuši, ka sieviete-autovadītāja varētu izvēlēties arī zvanu draugam brīžos, kad viņām ir grūtības atrast galamērķi.

*''VIRŠI-A'' klientu aptauja veikta šī gada februārī vairākās ''VIRŠI-A'' degvielas uzpildes stacijās. Kopumā aptaujā piedalījās 134 respondentu. Izmantojot aptaujas datus, atsauce uz ''VIRŠI-A'' obligāta.

Par uzņēmumu

Šogad VIRŠI-A atzīmē 20 gadu jubileju darbībai Latvijas degvielas tirdzniecības nozarē, kuru laikā uzņēmums ir kļuvis par lielāko un pieredzes bagātāko pašmāju degvielas tirgotāju. Šobrīd VIRŠI-A tīklā ir 53 DUS, no kurām 49 ir pilna servisa, un tajā strādā 360 darbinieki visos Latvijas reģionos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14403605sec.