Nīderlandē izmēģina luminiscējošu «viedo ceļu»

Ierastie apgaismes stabi kādā puskilometru garā lielceļa posmā Nīderlandē nesen aizstāti ar jaunas paaudzes luminiscējošiem ceļa apzīmējumiem. Lai gan tas darīts tehnoloģijas izmēģinājumu nolūkos, domājams, ka jau tuvākajā laikā līdzīgas "pārvērtības" varētu piedzīvot arvien garāki ceļa posmi gan Nīderlandē, gan citur pasaulē.

Speciālais ceļa apzīmējumu krāsojums satur fotoluminiscentas daļiņas, kuras dienas gaismas ietekmē gaismu "uzkrāj", bet naktī – izdala zaļganu gaismu. Kad krāsa ir absorbējusi dienasgaismu, tā spēj tumsā "spīdēt" līdz pat astoņām stundām.

Tā ir pirmā reize, kad autoceļu labiekārtošanā izmantota šāda tehnoloģija. Patlaban projekts ir izmēģinājumu stadijā, taču oficiālu atklāšanu "spīdošais" posms uz autoceļa N329 aptuveni 100 kilometru attālumā no Amsterdamas varētu piedzīvot jau aprīļa beigās.

"Luminiscentā ceļa" idejas autors ir mākslinieks Dāns Rozegārds, un projekts realizēts, sadarbojoties ar Nīderlandes būvuzņēmumu "Heimans".

"Valdība arvien biežāk izslēdz ceļu apgaismojumu, lai ietaupītu naudu; enerģijai šodien ir daudz nozīmīgāka loma nekā varējām iedomāties pirms, piemēram, 50 gadiem," pauž Rozegārds. "Šis ceļš ir sinonīms drošībai, tas ved pretī ilgtspējībai un ir interaktīvs." Viņš norāda arī, ka, pretēji autobūves nozarei, mūsdienās tiek pievērsts visai maz uzmanības pašu autoceļu vizuālajai estētikai.

Jāpiebilst, ka Rozegārda plānos ietilpst arī īpašu "viedo simbolu" iestrādāšana brauktuves virsmā, kuri izgaismotos noteiktā temperatūrā. Piemēram, izmantojot īpašu krāsojumu, uz ceļa būtu iespējams iestrādāt sniegpārsliņas, kuras kļūtu redzamas gadījumā, ja tas ir apledojis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44156599sec.