Daugavpilī notiks tradicionālās Mihoelsa dienas

No 13. līdz 16.martam Daugavpilī norisināsies ikgadējo Solomona Mihoelsa dienu pasākumi, kas veltīti novadnieka, izcilā režisora, aktiera, pedagoga un sabiedriskā darbinieka dzimšanas dienai.

Mihoelsa dienu rīkotāji arī šogad ir sagatavojuši plašu pasākumu programmu, kuras ietvaros varēs uzzināt par Solomona Mihoelsa dzīvi un ieguldījumu teātra mākslā. Jau no 13.marta Latgales Centrālajā bibliotēkā interesentiem būs iespēja aplūkot literatūras izstādi „Teātra ģēnijs no Dvinskas” un „Atvērto durvju dienu” laikā apmeklēt S. Mihoelsa māju. No 14.līdz 16.martam pedagogi un metodiķi tiek aicināti piedalīties tālākizglītības kursos „Teātris un skolnieku radošums”, kuros notiks gan teorētiskas, gan praktiskas nodarbības, būs iespēja uzzināt, kas ir „Teātra sports”, kā organizēt darbu ar skolēniem teātra uzvedumu apgūšanā utt. Pieteikties kursiem var līdz 10.martam (vietu skaits ierobežots). Savukārt 16.martā, kad tiek svinēta Solomona Mihoelsa dzimšanas diena, Daugavpils Universitātes studējoši dāvās Mihoelsa mājas tagadējiem saimniekiem, 2.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem uzvedumu „Teātris atnāk uz Mihoelsa māju”, plkst. 12:00 notiks tradicionālā ziedu nolikšana pie S. Mihoelsa piemiņas plāksnes, pēc kā sekos lekcija „Mihoelsa vārds Daugavpilī”. Noslēgsies Mihoelsa dienu pasākumi ar Daugavpils teātra izrādi „Hamlets” (biļetes var iegādāties Daugavpils teātra kasē vai internetā www.bilesuparadize.lv).

Solomons Mihoelss (īst. uzv. Vovsi) dzimis 1890. gada 16. martā Dinaburgā (Daugavpils), Postojalajas ielā 4 (Mihoelsa iela) kokmateriālu tirgotāja ģimenē. 1915. gadā, paklausot tēva gribai, Mihoelss iestājas Petrogradas universitātes Juridiskajā fakultātē, taču pēdējā kursā pamet studijas, lai kļūtu par A. Granovska 1918. gadā dibinātās pasaulē pirmās ebreju teātra studijas studentu. 1919. gadā studijas uzdevumā notika Solomona Mihoelsa debija. Aktierim bija 29 gadi, kad viņš pirmo reizi iznāca uz skatuves ar pseidonīmu „Mihoelss”. 1920. gadā studija pārbrauc uz Maskavu un pārveidojas par Valsts ebreju kamerteātri. No 1925. gada Valsts ebreju teātris (Gosets), kurā kopš 1929. gada Mihoelss kļūst par māksliniecisko vadītāju. Šajā amatā viņš strādā līdz savai pēdējai traģiskajai dienai. Mihoelsa teātra darbības aktīvā ir 14 uzvedumi, vairāk nekā 30 atveidotu lomu. Pasaules slavu S. Mihoelss iemantoja 1935. gadā ar karaļa Līra lomu, kas bija viņa aktiermeistarības virsotne.

1948. gadā, pēc Staļina pavēles, viņš gāja bojā valsts drošības komitejas speciāli organizētā autokatastrofā. Ēkai, kurā viņš dzimis, piestiprinātas divas memoriālās plāksnes. Pirmo uzstādīja 1967.gada 16.martā; otro - 1990.gada martā, kad ar UNESCO lēmumu visā pasaulē atzīmēja S. Mihoelsa 100. dzimšanas dienu. 1990.gada 23.janvārī iela, kurā piedzimis S.Mihoelss, tika nosaukta viņa vārdā – par Mihoelsa ielu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Daugavpils TIC
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,


Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68134308sec.