Daugavpils novadā atklās rekonstruēto Naujenes Novadpētniecības muzeju

Daugavpils novada dienu ietvaros 19. septembrī pulksten 16:00, pēc projekta "Naujenes Novadpētniecības muzeja rekonstrukcija" pabeigšanas, tiks atklāts Daugavpils novada Naujenes Novadpētniecības muzejs. Atjaunotajās telpās izveidota tēlnieces Valentīnas Zeiles mākslas galerija un atvērtais mākslas krājums, Ģertrūdes Zeiles personālizstāde, vēstures ekspozīcija, kas atspoguļo Daugavpils novada multikulturālo vidi, ievērojamu personību dzīvi un veikumu. Pēc rekonstrukcijas ir paplašinājusies muzeja darbības joma un ir izveidotas telpas ar saieta nama funkcijām. Jaunajās saieta nama telpās tiks aicināti Naujenes pagasta iedzīvotāji aktīvi darboties radošajās darbnīcās un apgūt dažādas amatu prasmes.

Naujenes Novadpētniecības muzeja ēkas rekonstrukcija tika uzsākta 2012. gada septembrī. Projektu „Naujenes Novadpētniecības muzeja rekonstrukcija” finansēja Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (ELFLA) un Daugavpils novada pašvaldība. Projekta kopējās izmaksas – LVL 238 842,00. Šā projekta ietvaros tika veikta muzeja galvenās ēkas rekonstrukcija, autonomās centralizētās apkures izveidošana galvenās ēkas apkurei, katlu mājas ierīkošana esošajā saimniecības ēkā, apkures katla uzstādīšana, iekšējās apkures sistēmas ierīkošana, logu un ārdurvju nomaiņa, jumta rekonstrukcija un ēkas fasādes siltināšana.

Daugavpils novada Naujenes pagasta Viļušos, vienkāršā zemnieku ģimenē, ir dzimušas divas talantīgas mākslinieces Valentīna un Ģertrūde Zeiles. Gleznainajā Daugavas ielejā joprojām ir dzimtās tēva mājas "Jaunkausiņi". Jau kopš 1996. gada Naujenes Novadpētniecības muzejs sadarbojas ar māksliniecēm. 2003. gadā Naujenes Novadpētniecības muzejā tika izveidots mākslas salons "Valentīna", bet 2006. gada nogalē muzejā nonāca V. Zeiles darbi, kas tapuši pirms tēlnieces aizbraukšanas uz Parīzi (1956 – 1982). Tēlnieces Valentīnas Zeiles mākslas galerija Naujenes Novadpētniecības muzejā darbojas jau kopš 2007. gada, taču gleznotājas Ģertrūdes Zeiles personālizstāde šeit tiek atklāta pirmo reizi. Izmantojot dzimtas arhīva materiālus ir izveidots arī autobiogrāfisks foto stāsts par mākslinieču dzimtajām mājām un talantu, kas mantots no paaudzes paaudzē.

Daugavpils novada vēstures ekspozīciju veido 19.gs. otrās puses un 20. gs. oriģinālie sadzīves un sakrālie priekšmeti. Te būs apskatāmas gan vecticībnieku ikonas, gan katoļu svētbildes, lūgšanu grāmatas, Silenes katoļu draudzes prāvesta Vjačeslava Rosļaka ornāti un sadzīves interjera priekšmeti, kas ilustrē iepriekšējo gadsimtu vēstures procesus, notikumus un personības. Virtuālā izstāde "Laikmets. Darbs. Personība." demonstrēs izcilu personību ieguldījumu Daugavpils novada dzīvē.

Jau vairāku gadu garumā Naujenes Novadpētniecības muzejā tiek piedāvātas arī dažādas aktivitātes – apaļo tepiķīšu tamborēšanas, tējas maisiņu izšūšanas, klūgu pīšanas un māla darbnīca, kā arī 2011. gadā Naujenes Novadpētniecības muzejā tika aizsākta Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošana. Taču līdz šim šādu nodarbību organizēšanai nebija piemērotas telpas. Tagad muzejā ir izveidota saieta nama radošo darbnīcu telpa, kurā apmeklētāji varēs aktīvi un saturīgi pavadīt laiku, iepazīstot un apgūstot dažādas prasmes. Radošo darbnīcu telpā būs aplūkojama arī Tautas lietišķās mākslas studijas "Pūpoli" pinumu izstāde un Kalupes pansionātā tamborēto tepiķīšu izstāde.

20. un 21. septembrī no pulksten 10.00 – 17.00 Naujenes Novadpētniecības muzeju ikviens varēs apmeklēt bez maksas. Tūrisma sezonas laikā Naujenes Novadpētniecības muzejs apmeklētajiem būs atvērts no pulksten 8.00 – 18.00, bet no 1. oktobra līdz 30. aprīlim no 8.00 – 17.00, kā arī katru ceturtdienu tiks organizētas radošās darbnīcas bērniem no pulksten 15.00 – 17.00, bet pieaugušajiem no pulksten 17.00. – 19.00.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5145421sec.