Daugavpils Universitātē apskatāms Vatikāna bibliotēkas albuma «Terra Mariana» faksimils

Rīgā, 27.aprīlī,  Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā prezentētais Vatikāna bibliotēkas albuma faksimilizdevums "Terra Mariana" (zinātniskie komentāri un krāsains reprodukciju albums) pašlaik ir apskatāms Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūta lasītavā (Vienības ielā 13). Baltijas telpā šim albumam idejas, saturiskās koncepcijas un izpildes ziņā nav līdzvērtīgu eksemplāru.

Latīņu valodā sarakstītā albuma "Terra Mariana 1186-1188" oriģināls atrodas Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā. Tas ticis dāvināts pāvestam Leo XIII priesterības 50 gadu jubilejā 1888.gadā. Albums ir krāšņi ilustrēts un vēsta par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā, ko mēdz saukt par Marijas zemi (Terra Mariana).  Albuma 70 lapās (61x45 cm) atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, kapakmeņiem, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi. Albuma izveides iniciatīva piederēja uzņēmīgai poļu grāfienei Marijai Pšezdeckai (Maria Przezdiecka; 1823-1890) no Tīzenhauzenu dzimtas. Viņas iesākto darbu turpināja folkloras, etnogrāfijas un vēstures pētnieks, izdevējs, barons Gustavs Manteifels (Gustav Manteuffel; 1832-1916), kurš pārraudzīja albuma grafisko sagatavošanu un sniedza ilustrācijām komentārus.

Zīmīgi, ka 27. aprīlī Rīgā tika prezentēts Latgales Pētniecības institūta pētnieku veikums, un Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā notika pasākums "Latvijas identitātes krustpunktā", kas veltīts Jāņa Pāvila II un Jāņa XXIII kanonizācijai, un albuma "Terra Mariana.1186-1888" faksimila un tā zinātnisko komentāru prezentācijai.

Nozīmīgā kultūras un zinātniskā projekta ierosinātāji un komentāru izveides autori bija Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūta pētnieki – Genovefa Barkovska, Henrihs Soms un Aleksandrs Ivanovs.

Albums atspoguļo kristīgās ticības vēsturi Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā, ko mēdza saukt par Marijas zemi.

2007.gadā Latvijas Nacionālā bibliotēka un Vatikāna Apustuliskā bibliotēka parakstīja kopizdevuma līgumu, kas paredzēja albuma "Terra Mariana.1186 -1888" izdošanu - 10 pilnīgu faksimilizdevuma un 1000 samazināta izmēra faksimilizdevuma eksemplāru izdošanu.

2014.gada martā tika pabeigta 1000 eksemplāru un zinātnisko komentāru sagatavošanas un izdošanas darbi. Viens no albuma faksimiliem glabāsies arī Daugavpils Universitātē.

Pasākumā piedalījās kultūras ministre Dace Melbārde, apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Pedro Lopezs Kintana, akadēmiķis Jānis Stradiņš, dzejniece Māra Zālīte, Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps–metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers, profesors Andris Marija Jerumanis un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Daugavpils Universitātes rektors profesors Arvīds Barševskis, kā arī zinātniskajā projektā iesaistītie pētnieki no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Vācijas un Lietuvas.

Ir plānots, ka 2014. gada rudenī Daugavpils Universitātē tiks prezentēti albuma "Terra Mariana" zinātniskie komentāri un albuma faksimils. Līdz tam laikam nepieciešams sagatavot dārgā faksimila uzglabāšanas un apskates vietu.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Park Hotel Latgola
,


Daugavkrasti
,


Līvānu TIC
,


Krāslavas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78474092sec.