Daugavpils novada Līksnā notiks lielākais latgaliešu mūzikas festivāls

Daugavpils novada Līksnā no 2014. gada 4. līdz 6. jūlijam jau piekto reizi notiks lielākais latgaliešu mūzikas festivāls "Muzykys Skrytuļs".

Triju dienu laikā, piedāvājot sešus dažādus koncertus, kopā piedalīsies ap 300 mūziķu. Festivāla centrālo notikumu veido trīs jaunās latgaliešu mūzikas koncerti sestdien, 5. jūlijā — lielajā sajūtu dienā —, kad uz skatuves kāps gan jaunas grupas, gan pazīstami mūziķi — Kārlis Kazāks, grupas "Dabasu Durovys", "Borowa MC", "Bez PVN", Eriņu un Vorkaļu ģimene, "Latgales Dāmu Pops" un daudzi citi.

Festivāla pirmajā dienā, piektdien, 4. jūlijā no pulksten 12.00 Līksnas muižas parkā tiks veidoti dabas un mākslas objekti paralēli notiekošajā mākslas festivālā "Muokslys Skrytuļs". Objektu izveidē piedalīsies mākslinieki Vineta Gailīte, Eva Bičkovska, Ērika Popova, Valdis Grebežs, Anita Karpenko, Alla Grineviča, Anita Jurkeviča. Savukārt vakarā no pulksten 19.00 izskanēs Etno mūzikas koncerts, kur uzstāsies folkloras kopas "Sovvaļnīki", "Garataka", "Turki", etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis", deju kopa un kapela "Dziga", deju kolektīvi "Daugaveņa", "Rutuļi" un latgaļu senās kultūras nesēji  "Kroma kolna bruoleste". Pirmā diena noslēgsies ar večerinku, kurā dančus spēlēs viesi —  lietuviešu grupa "Ratilai" (Klaipēda).

Sestdien, 5. jūlijā pulksten 15.00 notiks svinīga festivāla "Muzykys Skrytuļs" atklāšana un sāksies pirmais jaunās latgaliešu mūzikas koncerts, iepazīstinot ar jaunākajām vēsmām latgaliešu mūzikā. Koncertā piedalīsies Kroma kolna bruoleste, Eriņu un Vorkaļu ģimene, ansambļi "Skonai", "Nagaidama prīca", "Stage On", "Padod Stīgu", Dainis Adijāns, Brigita Madelāne, grupa "Lana" un folkloras kopa "Sudobri".

Vakara koncertā pulksten 18.00 uzstāsies vairāki muzikāli projekti un mūziķu apvienības un vokāli instrumentāli ansambļi, kas jau pazīstamām latgaliešu dziesmām ir radījuši jaunu skanējumu. Šajā koncerta piedalīsies folkloras kopa "Ceidari" kopā ar Kārli Kazāku, grupas "Enduring Memories", "Trikmiņs", "Velvet", vokāli instrumentālie ansambļi "Tuvi-tāli" un "P.S. SALA", projekts "Kapļi", "Latgales Dāmu Pops" ar grupu "Krampis".

Nakts koncertā no pulksten 21.00 piedalīsies grupas, kuru repertuārā jau ilgus gadus pārsvarā ir dziesmas latgaliski un kuras guvušas plašu atpazīstamību un panākumus. Nakts koncertā uzstāsies latgaliešu grupas "Dabasu Durovys", "Bez PVN", "Borowa MC", "Sovvaļnīks", "Green Novice", "Krampis", postfolkloras grupa "Rikši", kā arī grupas, kuras  īpaši festivālam "Muzykys Skrytuļs" savā repertuārā iekļauj dziesmas latgaliski — "Metrs" un "Deskalighters".

Sestdien, 5. jūlijā paralēli koncertiem notiks arī virkne citu aktivitāšu. Līksnas muižas saimniecības ēkā no pulksten 12.00 būs apskatāma mākslinieku Evas Bičkovskas, Vinetas Gailītes, Veronikas Tabūnes un Ērikas Popovas darbu izstāde, bet no pulksten 17.00 tur notiks festivāla viesu no Lietuvas — grupas "Atika" koncerts. Līksnas muižas parkā no pulksten 14.00 darbosies bērnu pilsētiņa ar dažādām meistardarbnīcām, kā arī amatnieku tirgus un organizāciju iela. Sportisku aktivitāšu cienītājiem — izjādes ar zirgu sētas "Klajumi" zirgiem un ūdensbumba Līksnas dīķī. Savukārt latgaļu seno prasmju un amatu interesentiem no pulksten 20.00 būs iespēja vērot “Kroma kolna bruolestes” paraugdemonstrējumus Līgo laukumā.

Festivāls "Muzykys Skrytuļs" noslēgsies svētdien, 6. jūlijā Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā, kur pulksten 9.30 sāksies Svētā Mise un pulksten 11.00 —  Garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies ērģelniece Jacinta Ciganoviča, Līksnas KN vokālais ansamblis "Elēģija", Pecēviču ģimene, Kārlis Kazāks un Līksnas Vissv. Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas bērnu un jauniešu koris un dziedātājas.

Visos festivāla "Muzykys Skrytuļs" koncertos un festivāla "Muokslys Skrytuļs" izstādēs ieeja ir brīva. Nakšņošana festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem — telšu pilsētiņā bez maksas.

Festivāls "Muzykys Skrytuļs" ar moto "kruot var na tikai naudu" pirmo reizi notika 2005. gadā, lai popularizētu latgalisko identitāti un sekmētu jaunu dziesmu radīšanu latgaliski. Atkārtoti festivāls notika arī 2006., 2007. un 2011. gadā.

Šogad festivālu "Muzykys Skrytuļs" rīko Daugavpils novada Kultūras pārvalde un Līksnas pagasta pārvalde. Festivālu atbalsta SIA "Belwood", SIA "LDz Cargo", ZAB "Eversheds Bitāns", SIA "Aldaris", SIA "AJV grupa", SIA "Paula 3", SIA "Kļavas V", ZS "Debeskalni", ZS "Ainava", ZS "Ziediņi", ZS "Mantinieki", ZS "Pļaviņas", ZS "Ceļtekas", ZS "Spēkoņa". Informatīvie atbalstītāji ir "Latgales Reģionālā Televīzija", "Latgales Laiks", "Park hotel "Latgola"", "Latgales Radio", portāls "LaKuGa.lv", "Artilērijas pagrabi", t/c "Solo".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91561389sec.