LAST FOLIO: Fotogrāfisks ceļojums ar Juriju Dojču

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā no Slovākijas ierodas fotogrāfiju izstāde pēc pasaules turnejas pa tādām abu Atlantijas okeāna krastu pilsētām kā Kembridža, Brisele, Ņujorka, Otava, Vīne un Roma. Izstāde ir apskatāma Daugavpilī no 2015. gada 17. janvāra.

Jurijs Dojčs (Yuri Dojc), veiksmīgs komerciālais fotogrāfs, dzīvojot Kanādā kopš 1969. gada, sastapa kādu holokaustā izdzīvojošo personu sava tēva bērēs 1997. gadā. Tikšanās rezultātā tika pieņemts lēmums fotografēt holokaustā izdzīvojušos Slovākijas cilvēkus, kamēr tas vēl nav par vēlu. Ceļojumu laikā pa Slovākiju gandrīz desmit gadus ilgā laika posmā, J.Doičs izveidoja vairāk nekā simt piecdesmit holokaustā izdzīvojušo personu portretus, ierakstot viņu dzīves stāstus un fiksējot šo cilvēku sejas. Papildus tam, savu braucienu laikā fotogrāfam negaidīti izdevās uziet arī ebreju kopienai kādreiz piederējušas ēkas vai to atliekas. Saviļņots par ēku skaistumu un neskatoties uz to slikto stāvokli, viņš nolēma izsekot un fiksēt papildu liecības par tagad gandrīz pilnībā zudušo ebreju kopienu. Tā rezultātā tika atrasta pamesta skola, kur fotogrāfs ieraudzīja savu ceļojumu galveno rakursu – aizmirstas grāmatas putekļainos plauktos, kuru ikoniskās fotogrāfijas ir redzamas izstādē Marka Rotko mākslas centrā.

J.Dojčs sekojot maršrutam, kas bija detalizēti izklāstīts tēva aprakstā par ebreju mantojumu valstī, uzsāka projektu, kam lemts kļūt par Last Folio – „Pēdējo lapu” un kura daļa ir šī izstāde. Tas ir stāsts par to, kas ir palicis no kādreiz dinamiskās Slovākijas ebreju kopienas un no tās pasaules, kurā tā dzīvoja. J.Doiča iedarbīgās un atmiņas rosinošās fotogrāfijas spēj ne tikai "stāstīt par pagātni, bet arī padarīt šo pagātnes vēsturi sajūtamu. Last Folio izstādi papildina arī filma, kuru ir veidojuši Jurijs Dojčs un Katja Krausova.

Katja Krausova, projekta producente: "Jurijs un es esam izbraukājuši krustām šķērsām visu valsti, apmeklējot mazpilsētas un nelielus ciematiņus, tiekoties ar cilvēkiem un atrodot atmiņu fragmentus un nedaudzos pierādījumus kādreiz kūsājošajai dzīvei. Atmiņā tika atsaukta mūsu ģimeņu pieredze, kā arī tā pasaule, kurā dzīvoja šie cilvēki un no kuras tie devās aizsaulē. Tas bija ārkārtīgi spēcīgs ceļojums ar emocionālu, garīgu un dziļi personisku iedarbību".

Aleksejs Burunovs, Daugavpils Marka Rotko centra vadītājs: "Šī izstāde ir veltījums kara upuriem un mūžīgs atgādinājums dzīvajiem. Tas ir zīmīgi, ka tā tiek rīkota pie mums 2015. gadā, kas ir Otrā pasaules kara beigu 70. gadadiena. Mēs ceram, ka izstāde palīdzēs mūsu apmeklētājiem mācīties no vēstures".

Izstāde, kuru aktīvi atbalstīja gan Slovākijas un Kanādas vēstniecības Rīgā, gan arī kompānija Epson Canada, būs apskatāma Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā līdz 2015. gada aprīļa vidum. No Daugavpils izstāde turpinās savu ceļojumu uz Vācijas Nacionālo bibliotēku Berlīnē, kā arī uz Ebreju muzeju un tolerances centru Maskavā, tādejādi atzīmējot Otrā pasaules kara beigu 70. gadadienu.

Pasākuma programmā: 12.janvarī no 14.30 līdz 15.30 Rīgā notiks tikšanās ar fotomākslinieku Juriju Dojču un projekta producenti Katju Krausovu ES mājā (Aspazijas bulv. 28), savukārt 17. janvārī notiks ''Last Folio'' izstādes atklāšana Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (Mihaila iela 3), sākot ar apaļā galda diskusiju un filmas prezentāciju 14.30 un izstādes atklāšanu 16.30.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.47271299sec.