Daugavpils novadā izveidoti jauni tūrisma maršruti

Daugavpils novada pašvaldības aģentūra ''TAKA'', sadarbībā ar novada muzejiem un mājražotājiem, šajā tūrisma sezonā ir sarūpējusi divus jaunus tūrisma maršrutus.

Izbaudīt ābolu garšu, iemalkot ābolu sulu un vīnu, nogaršot kādu smaržīgu ābolu kūku, debesmannu vai ceptus ābolus. Tās ir tikai dažas lietas, ko var darīt, izbraucot maršrutu ''Ābolu garšas ceļš''. Turklāt to var darīt, negaidot vasaras sezonu - no agra pavasara, kad var baudīt ābeļu ziedēšanas laiku, līdz vēlam rudenim, kad ir iespēja izbaudīt tikko no zara norautu ābolu.

Maršruta sākums ir kokaudzētavā ''Sēlija'', kuras īpašnieka Alberta Mendriķa aizrautīgais stāstījums ir par ābola mūžu no stāda kopšanas līdz ābolu ražai. Zemnieku saimniecība izveidota 1995. gadā, kopš 2000. gada tiek pavairoti arī dekoratīvie stādi. Ābeļu un bumbieru komercdārza platība ir pāri 20 ha. Ekskursija ietver sevī pastaigu pa ābeļdārzu, ābolu noliktavām, pārstrādes cehiem un, protams, gatavās produkcijas degustāciju. Tieši vīna ražošana ir viena no jaunākajām virzībām šajā saimniecībā. Liela nozīme tiek piešķirta tam, lai izejvielas būtu dabīgas, veselīgas un ar neatkārtojamu garšas buķeti. Ražošanas procesā netiek izmantotas krāsvielas, konservanti un garšas pastiprinātāji. Ekskursijas noslēgumā var nodegustēt ne tikai ābolu, bet arī cidoniju, vīnogu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, irbenāja un pīlādžu vīnu un, protams, arī iegādāties. Šogad saimniecībā ir izveidots arī paraugdārzs.

Alberts Mendriķis (kokaudzētavas ''Sēlija'' īpašnieks): ''Ābols ir ideālākais auglis pēc savas formas un īpašībām. Glabājas labi un ilgi, ir simetrisks, skaists, bagāts ar minerālvielām. Manā dārzā ir ap 80 ābeļu šķirnēm. Apmēram 40 ābeļu šķirņu stādus piedāvājam pircējiem. Šķirnes ir atkarīgas no cilvēku zināšanām. Cits atnāk un zina tikai tās 6-7 šķirnes, ko agrāk audzēja, bet ir citas šķirnes, kas ir kolosālas. Piemēram, ''Bohēmija''. Ja iegādājas un iestāda konkrētas šķirnes ābeli, tad ābolus vajadzēs 50 gadus ēst. Visnoturīgākie ir ''Sinap Orlovsky'' šķirnes āboli, kas glabājas ļoti ilgi.''

Maršruts turpinās Raiņa mājā Berķenelē, kur jau dzejnieka bērnībā tika stādīts ābeļdārzs. Daudzas no ābelēm ir saglabājušās arī līdz mūsu dienām. Pēc ekskursijas pa ābeļdārzu un Raiņa bērnu dienu māju, dažādām radošām izdarībām, muzeja darbinieki aicinās pie tradicionālā latgaliešu galda, kurā goda vietā būs ābolu ēdieni un dzērieni.

Inese Bērziņa (Raiņa mājas Berķenelē direktore): ''Pliekšānu mājās tiešām bija liels ābeļdārzs, kolhoza laikos Kalkūnes pagasta apkaimē bija viens no lielākajiem ābeļdārziem Latgalē. Šajā maršrutā mēs piedāvājam arī cienastu. Jebkurš var iesaistīties darbnīcās – vārīt ziepes, veidot rotaļlietas, kā arī citādos veidos atraktīvi apspēlēt izziņu un veidot savu stāstu par ābolu. Kamēr apmeklētāji pastaigājas dārzā, saimniece pagatavo ēdienus, kas mūsu bērnībā bija īpaši iecienīti – debesmanna ar pienu, ceptie āboli, kurus ļaujam pagatavot pašiem ekskursantiem, un, protams, tradicionālais ābolu pīrāgs. Šeit mēs aicinām mēģināt uzburt mājas gaisotni, cilvēkus šajā ātrajā, ritmiskajā laikā nedaudz apstādināt un ļaut saprast, cik Latgalē ir skaista daba, bagāta kultūra un ir ļoti labi produkti – āboli.''

Otrais maršruts - ''Pie seno amatu meistariem'' aizraus ar savu latgalisko kultūras tradīciju un amatu saglabāšanu, kas sākas ar ekskursiju Skrindu dzimtas muzejā Vaboles pagastā un iepazīšanos pie lielā saimes galda, klausoties stāstījumu par maizītes tapšanas procesu un nogaršojot pašceptu maizi pie zāļu tējas krūzes. Aizraujošs un interesants ir vietējās audējas Daces Teivānes stāstījums par jostu aušanas tehniku. Katrā meistares noaustajā jostā tiek ierakstītas arī audējas domas un izjūtas. Turpat ir iespēja apskatīt arī jostu, audeņu, aukliņu un celaiņu izstādi un uzdot meistarei sev interesējošos jautājumus.

Anna Lazdāne (Skrindu dzimtas muzeja direktore): ''Kas ir tas, kas vilina un aicina uz Vaboli. Tas, manuprāt, ir cilvēks. Mums tikai jāprot saskatīt tās vērtības, atrast attiecīgās amatu prasmes un popularizēt mūsu vietējo meistara darbu. Kā jūs redzat, arī muzejā dominē cilvēks. Cilvēks un viņa darba kultūras tradīcijas. Cilvēks ir galvenais virzītājspēks un bez tā – nav nekā.''

Maršruta turpinājumā dīvaino lietu meistara Vara Vilcāna darbnīcā varēs apskatīt kokapstrādes darbu tapšanas procesu, Varis Vilcāns labprāt pamāca un ļauj ievingrināt roku šaušanā ar kādu no pagatavotajiem lokiem vai arbaletiem, kā arī novērot meistara darbu nelielā smēdē dažādu metāla kalumu izgatavošanā.

Pēc viesošanās muzejā maršruta ceļš tālāk vīsies caur mežu līdz pat brīvdienu mājai ''Meža skuķi''. Saimniece labprāt pavadīs viesus pie bišu saimēm, pastāstīs par medus tapšanas procesu, ļaus ielūkoties spietā, vērojot bišu rosīšanos. Neizpaliks arī svaiga medus un citu bišu produktu degustēšana. Maršruta noslēgumā brīvdienu māja ''Meža skuķi'' labprāt izmitinās nelielu kompāniju, savukārt vasaras laikā tā plaši ver durvis visiem, kas vēlas pavadīt brīvdienas vai kādu ilgāku laiku meža vidū Inišķu ezera krastā, ko saimniece mīļi sauc par ''Mazo skuķīšu'' ezeru.

Aija Skuķe (brīvdienu mājas ''Meža skuķi'' īpašniece): ''Man pašai ļoti patīk šeit dzīvot, jo visi darba gadi ir pagājuši lielpilsētā. Jo vecāka es kļūstu, jo mazāk mani aizrauj pilsēta. Šeit, laukos, man ir hobijs un atpūta, no dabas es smeļos enerģiju un spēku. Man ir prieks, kad atbrauc tie cilvēki, kuriem arī patīk lauki. Man patīk viņus te uzņemt, arī no tā es gūstu enerģiju. Šeit var juties kā paradīzē, kā muciņā. To dabas spēku ir jāsajūt sevī. Ir jāatbrauc šurp, jo šo spēku ļoti labi var paņemt un sajust tieši ''Meža skuķos''.

Bet arī tas vēl nav viss, jo pēc viesošanās ''Meža skuķos'', varēs doties pie mājražotāja Jāzepa Mukāna, kur būs iespēja atklāt sulīgu mājas kūpinājumu noslēpumu un omulīgā nojumē nodegustēt gan liesumiņu, gan speķīti, kas taisīti pēc senču receptēm, kā arī būs iespēja uzzināt, kā top guļbūves pēc senču metodēm.

Maršruta noslēgumā tiks piedāvāta vakarēšana un tradicionālā vietējā produkta—komu (kļocku) vārīšana un degustēšana. Vakara gaitu lustīgu darīs vietējo muzikantu duets.

Tiem, kuri paliek pa nakti, maršrutā esošā viesu māja ''Mežmalas'' piedāvās gan komfortablas nakts mītnes, gan saunu un melno pirtiņu.

Atgādinām, ka visos maršruta posmos ir iespēja iegādāties amatnieku un mājražotāju produkciju, kas ir unikāla un nopērkama tikai Daugavpils novadā.

Iepazīsti Daugavpils novadu caur tūrisma maršrutiem ''Ābolu garšas ceļš'' un ''Pie seno amatu meistariem''. Sīkāka informācija par pieteikšanos - pašvaldības aģentūrā ''TAKA''. Viena maršruta cena – pieaugušajiem 8 EUR, bērniem – 7 EUR.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70009494sec.