Jauna izstāžu sezona Marka Rotko mākslas centrā - 7 jaunas izstādes

2015. gada 17. novembrī, Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas priekšvakarā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta novembra, decembra, janvāra izstāžu sezona, kuras vienojošs motīvs ir kustība, atklājot septiņas jaunas izstādes: "Stiprais ūdens". Oforta ģildei – 5 gadi; Manuels Šrēders (Vācija) IZSTRĀDES PROCESĀ / PĒDĒJĀ BRĪDĪ; Nele Zirnīte ORIGIN; Dzidra Ezergaile SAULES DZIESMA; Aija Meisters (ASV) BĒRIE ZIRGI; 2.starptautiskā tekstilmākslas simpozija FORTRESS MAN izstāde; Inese Lieckalniņa KLUSUMA SKAŅA.

Jauno izstāžu sezonu iezīmēs ievērojamu Latviešu un ārvalstu mākslinieku glezniecības, grafikas tekstilmākslas un video mākslas izstādes, kuras parāda dažāda veida kustību ūdens straumes vijumā, klusuma transformācijās un plūdumā, kustībā kā nenoslēgtā un nepabeigtā procesā.

Oforts jeb asējums ir grafikas tehnika ar senu un bagātu vēsturi, kas sniedzas līdz 16. gadsimtam, bet mūsdienās turpina pastāvēt pateicoties māksliniekiem, kuri entuziastiski un spītīgi turpina kopt šo lauciņu. Tā ir prasīga tehnika, kas paredz tās izmantotājiem būt gan pacietīgiem, precīziem un neatlaidīgiem, gan tehniski virtuoziem, lai sasniegtu vēlamo rezultātu. 

Inese Lieckalniņa ir viena no biedrības Grafikas kamera aktīvām biedrēm, grafiķe un vitrāžas māksliniece, daudzu Latvijas un ārvalstu grafikas izstāžu dalībniece. Ar saviem darbiem māksliniece aicina novērsties no steigas, jo ikvienam blakus ir cilvēks - dzīvs cilvēks ar savu unikālo dvēseli, ar neatkārtojamo pasaules redzējumu, dzīvām jūtām un savu vēju! Ineses Lieckalniņas izstāde runā par šodienas cilvēka emocionālo izolāciju, par cilvēku atsvešinātību un bezpersoniskumu saskarsmē. 

Neles Zirnītes personālizstāde "Origin", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "Pirmsākums", ir veltījums visiem biedrības "Oforta Ģilde" māksliniekiem, kuri līdzās Nelei turpina kopt ofortu un piešķirt šai senajai tehnikai jaunu elpu, vienlaicīgi saglabājot tradīcijas. Darbi, kas apskatāmi šajā izstādē, iezīmē jauna posma sākumu Neles Zirnītes radošajā dzīvē, ienesot vēl vairāk krāsainības, dzīvības un daudzslāņainības.

Aija Meisters dzimusi 1939. gadā Daugavpilī laikā, kad Eiropā valdīja apjukums un, līdzīgi kā vairāki citi pasaulslaveni latviešu mākslinieki, bēgļu gaitās Aija nonākusi ASV. Pati māksliniece par savu radošo darbību saka: „Man rūp mākslas ekspresionistiskā daba. Es vēlos, lai krāsa pati par sevi sniegtu spēku, vitalitāti un emocijas. Mani iedvesmo personīgā pieredze, iztēle un spilgtā sapņu pasaule, kas izpaužas manā subjektīvajā redzējumu, kurā es aicinu gremdēties arī manu skatītaju.”

Tautas dziesmās izteiktā latviskā poētika un Saule kā mātišķās mīlestības, gaismas un siltuma un dzīvības uzturētājas simbols bieži ir bijis centrālais tēls mākslinieces darbos, kam raksturīga stingra, racionāla līniju ritmika, un darbu kompozīcijas liek manīt Dzidras Ezergailes arhitektoniskās domāšanas pamatus. Darbu centrālais vadmotīvs ir daba, kas izteikta caur tautas dziesmām un sentēvu dabas izjūtu.

Bieži tikai ar neierastas perspektīvas un atlases starpniecību Manuels Šrēders ikdienišķo un sen pazīstamo parāda jaunā gaismā. Atmiņas un realitātes sajaukums sacenšas līdzsvara meklējumos, kas īpaši intensīvi notiek vietās, kurās pašreiz mainās to funkciju nozīme. Tieši uztveres dažādo kvalitāšu fenomens ir dzinulis mākslinieka Manuela Šrēdera darbā. Viņa uzmanības centrā ir šķietami acīmredzamā simboliskais spēks.

Jaunā sezona būs skatāma Marka Rotko mākslas centra līdz 2016. gada 17. janvārim.

Plašāk par jaunās sezonas izstādēm, kuras būs skatāma Marka Rotko mākslas centrā - www.rotkocentrs.lv/rmc/ekspozicijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.43443084sec.