Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā apskatāma izstāde «Kuģi piestaj Dinaburgā»

Juris Gagainis, izstādes darbu autors, ir izsmalcināti perfekts amatā, nerimstošs meklējumos, dzejisks iztēlē

No 2016. gada 8. marta līdz 10. aprīlim DMRMC sektorā (C), skatāma Jura Gagaiņa izstāde KUĢI PIESTĀJ DINABURGĀ.

Juris Gagainis dzimis 1944. gada 26. septembrī Rīgā, kur abi ar dvīņumāsu tekstilmākslinieci Anitu Celmu auga kolorītā strādnieku rajonā pie dzelzceļa un "Russo-Balt" rūpnīcas. Šeit arī radās aizraušanās ar tehniku un spēja atklāt tās detaļu tēlainību. Senču amatnieku gars un mātes gudrie pamudinājumi palīdzēja attīstīties bērnu talantam.

Arodskola deva Jurim Gagainim instrumentu atslēdznieka iemaņas, tad sekoja dienests armijā un aviācijas skola, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, bet 1973. gadā ar izcilību absolvēts Tallinas Mākslas institūts.

Jura Gagaiņa mīlestība uz peldošo tehniku uzdīga 1960. gadu beigās Bolderājā. Tur draugu ģimenes atmiņās vēl bija dzīvs "cara laiku" kapteinis Miķelis Žagata, tur bija jūrnieku lietas, arī lāde, mīļi saukta par pūriņu vai zārciņu, jo noderēja, lai jūrā apglabātu krastu nesasniegušo saimnieku.

Cilvēka darinātā metāla čaulā peldēt starp divām stihijām un divām mūžībām – tas taču ir bezgalīgs stāsts, kas līdz ar Jura Gagaiņa kuģiem uz brīdi noenkurots Daugavpils cietoksnī. Ieskatieties, kā iezib spožais pret matēto, cik krāšņas faktūras dod īstā brīdi apturēts karstums, kā pret smalkajām detaļām silti mirdz mazie Anitas Celmas gobelēni, – un jūs arī būsiet tai stāstā iekšā. 

Par mākslinieku:

Dzimis 1944. gadā Rīgā. 1968. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. 1973. gadā beidzis Igaunijas Valsts mākslas institūtu. Kopš 1980. Gada ir pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā, Dizaina nodaļas Metāla dizaina katedrā; no 1992. līdz 2012. gadam ir bijis katedras vadītājs. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1975. gada, Latvijas Dizaineru savienības biedrs kopš 1995. gada. Izstādēs piedalās kopš 1969. gada. Triju zvaigžņu ordeņa virsnieks (2006). Saņēmis 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47139001sec.