Daugavpilī atklās Baltijā pirmo pilsētvidē veidoto multifunkcionālo veloparku

2016. gada 2.jūnijā Daugavpilī atklās Esplanādes atpūtas parku, kurā būs Baltijā pirmais veloparks, kas 4 ha platībā izveidots pilsētvidē un tajā iekļautas dažādas zonas - skeitparks, asfaltēta velotrase, piedzīvojumu trase  un bērnu zona, kurās jautri, attīstoši un izglītojoši pavadīt brīvo laiku.

Uzņēmuma "Velosolutions.lv" vadītājs Jānis Jansons, kas ir šā parka tehniskā projekta autors, pastāstīja, ka šāda veloparka izveides ideja nāk no Šveices. "Katra Daugavpilī veidotā veloparka zona ir unikāla un kopā veido izcilu aktīvās atpūtas galamērķi.  Parks ir ļoti multifunkcionāls un pielāgots pat 8 dažādiem pārvietošanās līdzekļiem  - mtb, bmx, ielas velo, balansa velo, skeitborda, longbordam, skrituļslidām un skrejritenim," – uzsvēra Jānis Jansons.

Tā kā skeitbords/bmx/agresīvā skrituļslidošana ir urbāni sporta veidi un vienmēr meklējuši savu vietu pilsētvidē, reizēm pat neapzināti tai nodarot bojājumu, tāpēc Esplanādes atpūtas parkā paredzēts moderns risinājums – dzelzbetona skeitparks, kura vizuālais un funkcionālais risinājums iet roku rokā ar pilsētas kopskatu, kas nav norobežots laukums, ļaujot šai jaunajai sabiedrības daļai un vairākumam saplūst vienā. Šī sportiskā būve akcentē parka reljefa izmaiņas, bet katra monolītā betona šķautne priecē to lietotājus.

Savukārt velotrase ir rūpīgi analizēta un plānota aktīvās atpūtas vieta,  kas pielāgota visa vecuma un līmeņa braucējiem. Tā ir speciāli konstruēta asfalta trase, kas sastāv no dažāda izmēra kalniņiem, virāžām un nelieliem tramplīniem. Izmantojot kalniņu sniegto paātrinājumu, braucēji spēj aktīvi braukāties, pat neizmantojot pedāļus. Trases plānojums ir veidots tā, lai visa teritorija būtu pārskatāma no jebkuras vietas, izslēdzot sadursmes riskus. Visapkārt trasei ir mīksts zālājs, un no ielejām tiek novadīts liekais ūdens. Pie ieejas atradīsies  drošības zīmes, kas strikti rekomendēs lietot ķiveres un citus aizsargus.

Velotrase bērniem ir līdzīga pieaugušo velotrasei, tikai mazākos izmēros. Kalniņu augstums nepārsniedz 30 cm, tie ir lēzenāki un piemēroti bērnu braukšanas līmenim. Tehniski pareizu un drošu trašu izbūve samazina kritienu un traumu gadījumu līdz minimumam.

Prasmju parks ir paredzēts tikai velobraucējiem. Tas piesaistīs ar interesanto pieeju un dažādu konstrukciju integrēšanu, padarot braucienu aizraujošu. Prasmju veloparks lieliski integrējas ainavā, bez tam tas ir dabai un videi draudzīgs.

Būs arī  prasmju parks bērniem. Zīmīgi, ka bērnu un pieaugušo prasmju veloparks atšķiras ar uzstādīto konstrukciju veidiem, izmēriem un sarežģītības pakāpes, ņemot vērā bērnu braukšanas prasmes un līmeni. Veloparki izglīto, attīsta un māca gan mazus, gan lielus, uzlabojot ikviena velosipēdista braukšanas prasmes, koordināciju un veicinot drošības sajūtu, arī atrodoties ārpus veloparka.

Teritorijā ir arī  labiekārtotas pastaigu takas, kas padara šo vietu pieejamu gan pilsētas iedzīvotājiem, gan tās viesiem. Pamataplī, kas veidots  apkārt ūdenstilpnei,  ir  250 cm plata taka, savukārt atzari, kas ved uz skeitparku, velotrasēm u.c. vietām ir 150 cm plati. Pastaigu taku paredzētais virsējā seguma veids ir dolomīta atsija.

Esplanādes atpūtas parka būvniecība tiek īstenota par Daugavpils pilsētas pašvaldības līdzekļiem. Tā būvniecības projektu realizē Rīgas firma "Tilts", kas apņēmusies darbus veikt par apmēram  288 tūkstošiem, norādīts Daugavpils pilsētas domes mājas lapā www.daugavpils.lv.

Savukārt parka tehniskā projekta autors  ir firma "Velosolutions.lv", kura projektē un izbūvē unikālus un multifunkcionālus aktīvās atpūtas parkus gan pilsētvidē, gan ārpus tās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50841212sec.